Slávne filmové lokality

2012-12-20 11:35:00 |   |    | 

Viete, kde sa točili slávne filmy a seriály? Ktoré miesta suplovali v Star Wars planétu Tatooine, kde sa preháňali dinosaury v Jurskom parku a aké miesto je slávnou filmovou Plážou? Ak vás zaujíma, kam filmári so svojou výbavou často vyrážajú a ktorý slávny hollywoodsky herec má pre svoju úlohu doživotne zakázaný vstup do Číny, potom určite pokračujte v čítaní!



Správne vybraná filmárska lokalita vie posunúť celkový dojem z filmu o pekný kus vyššie. Niektoré miesta sa po uvedení filmu stanú veľkými turistickými atrakciami. Svoje by o tom mohli rozprávať trebárs obyvatelia Nového Zélandu po uvedení Pána prsteňov. Nie vždy však môžu filmári natáčať na miestach, kde to potrebujú.

 

Sedem rokov v Tibete a doživotný zákaz pre Brada Pitta

Pamätáte si na film Sedem rokov v Tibete, ktorý vzbudil po svojom uvedení veľkú nevôľu Číny? Režisérovi Annaudovi vtedy nepovolili natáčať v reálnych exteriéroch Lhasy a ďalších miestach v Tibete. Musel teda prijať ponuku Argentíny, kde vytvoril dokonalú ilúziu „Tibetskej strechy sveta“.

Aspoň takto to prezentoval tesne po premiére. O dva roky neskôr vyšlo najavo, že i napriek zákazu poslal do Tibetu malý filmársky tím, ktorý vtedy potajme natáčal. Do filmu sa nakoniec použilo asi 20 minút týchto záberov. Mimochodom - v tej dobe už mal Brad Pitt doživotne zakázaný vstup do Číny - práve pre svoju hlavnú úlohu v tomto filme.

 

  • Do Tuniska na inú planétu…

Tuniské berberské mestečko Matmata poslúžilo filmárom pri natáčaní nových epizód Hviezdnych vojen. Mimochodom - George Lucas pomenoval planétu Tatooine podľa jedného tuniského mesta. Domov Lukea Skywalkera v jednom z dielov predstavuje trogloidný hotel Sidi Driss, ktorý sa stal po uvedení snímky pútnickým miestom fanúšikov hviezdnej série.

 

Vzbura na Bounty prebehla v Polynézii

Častým a divácky veľmi vďačným cieľom filmárov sú najrôznejšie tropické ostrovy a ostrovčeky. Jedným z prvých veľkých hollywoodských filmov, ktorý vznikol na exotickom ostrove, bol film Bounty. Antony Hopkins a Mel Gibson vtedy strávili niekoľko týždňov na ostrove Moorea vo Francúzskej Polynézii. Konkrétne v krásnych zátokách Opunohu a Cookovej zátoke.

Zatiaľ čo Cookova zátoka dnes patrí k najväčším atrakciám ostrova, na Opunohu sa vďaka jej izolovanosti a horšej dostupnosti zabúda. Na druhej strane si ale uchovala svoje romantické čaro a polynézsku autenticitu a právom patrí medzi najkrajšie miesta Polynézie.

 

Filmová „Pláž“ leží v Thajsku

Pre zmenu na thajský ostrov Phi Phi Leh situovali podstatnú časť deja autori filmu Pláž. Patrí sa však poznamenať, že zátoka Ao Maya, ktorá bola hlavnou protagonistkou tejto snímky Dannyho Boyla, bola vzápätí vo filmovom štúdiu ešte počítačovo upravená. Aby filmári vytvorili dokonalú ilúziu opustenosti a izolácie, vztýčili nad ňou za pomoci počítačových trikov ohromnú horu - tú ale v skutočnosti nad zátokou nenájdete.

Filmári museli počas natáčania navyše čeliť kritike ochrancov prírody, ktorí tvrdili, že svojou činnosťou hrubo narušujú krehký a citlivý ekosystém ostrova.

Film z roku 2000 jemne pohŕdal komerčným turizmom. Hlavný hrdina stvárnený Leonardom di Capriom bol nezávislým cestovateľom, ktorý na opustený ostrov uteká za absolútnou slobodou. Paradoxne po uvedení filmu došlo k tomu, že sa ostrov Phi Phi Leh stal cieľom cestovných agentúr a dnes sa deň čo deň na ostrove vylodí niekoľko stoviek turistov.

 

Stroskotancov ostrov Monuriki

Obľúbeným turistickým cieľom sa mimochodom stal i ostrovček Monuriki v súostroví Fidži. Netušíte, aký film tu vznikol? Od roku 2000 je známejší pod prezývkou „Stroskotancov ostrov“. Práve tu totiž strávil niekoľko mesiacov štáb filmu Stroskotanec.     

V samotnom filme meno ostrovčeka nezaznie. Naopak sú diváci uvedení do omylu, keď sa z úst hlavného hrdinu dozvedia, že stroskotal na ostrove „zhruba 600 míľ južne od Cookových ostrovov“ - v týchto miestach však v skutočnosti žiadne tropické ostrovčeky byť nemôžu.

 

Stratení na Havaji

Jake a Tlsťoch, Jurský park alebo seriálový hit Stratení - všetky tieto snímky majú jedného spoločného menovateľa a tým je miesto ich natáčania. Havajský ostrov Oahu je síce podľa filmových producentov pekelne drahé miesto pre natáčanie, ale exteriéry sú vraj vysokej ceny hodné.

Posúdiť to môžete sami - vzniklo tu všetkých 115 epizód Stratených, vrátane tých častí, ktoré sa odohrávajú v Iraku, Kórei alebo v Austrálii. Trebárs zábery „z Kórey“ suplovali natáčaním v miestnom Údolí chrámov. Samotné lietadlo sa potom v prvom dieli 22. septembra 2004 „zrútilo“ na pláž Mokuleila, ktorá leží na severozápade ostrova. V dobe natáčania bolo navyše možné niektoré hviezdy seriálu stretnúť na ďalších miestnych plážach, kde si užívali voľno.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Vlakom na strechu sveta: Posledný vlak do Lhasy pred neodvratným príchodom moderného veku. Tibet verzus Čína. Komu patrí budúcnosť? Unikátna dvanásťdňová cesta najvyššou železnicou sveta do srdca Himalájí.
  • Okruh po Francúzskej Polynézii: Adrenalínové kŕmenie žralokov, zmyselný tanec miestnych žien, kvetinové vence okolo krku, ubytovanie v luxusných bungalovoch nad vodou - to všetko počas 14 dní v jednom z najkrajších kútov planéty.
  • Havajské ostrovy: Vitajte v raji rozprávkových možností. Od východu do západu slnka lákajú nekonečné pláže, príkre útesy a ukryté zátoky na kúpanie, surfovanie a potápanie.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa