Najkrajšie pláže sveta

2012-12-09 14:00:00 |   |    | 

Nízke teploty, ktoré na nás v týchto dňoch útočia, v mnohých cestovateľoch vyvolávajú túžbu po tropických teplotách v exotike, vylihovaní na rozpálenom piesku a kúpaní sa v azúrovo modrom oceáne. Zisťovali sme teda, ktoré pláže sveta patria k absolútnej špičke.



Tulum Beach, mesto Tulum, Mexiko

Malé mexické mestečko Tulum na východe Yucatánu je ako nebrúsený cestovateľský diamant, ktorý však v posledných rokoch objavuje čoraz viac turistov. A to aj napriek tomu, že iba donedávna nemali miestni hotelieri v ponuke ani telefón na izbe. Unikát z pláže robí jedinečná scenéria, do ktorej je zasadená - pod útesom, na ktorom sa vypínajú ruiny starobylého mayského mesta. Pláž je zároveň chránená pre hniezdenie morských korytnačiek a exotickú atmosféru dovolenke dodáva aj originálne ubytovanie v kabanách, tradičných chatrčiach so strechami z rákosia priamo na pláži.

 

Pearl Beach, ostrov Bora Bora, Francúzska Polynézia

Maličký ostrov Bora Bora uprostred Francúzskej Polynézie je jedinečný vďaka svojmu terénu. Nad úrovňou mora sa nachádza iba jeho okrajová časť, uprostred ktorej sa týčia obrysy vyhasnutej sopky, no zvyšok pevniny je mierne ponorený pod vodou. Táto dispozícia vytvára z ostrova rajskú lagúnu, ktorá sa vďaka blankytnej a pokojnej hladine stala snom a čoraz častejšie i cieľom turistov z celého sveta. Ostrov nemá sídelné centrum, celá jeho populácia i turistické podniky sú roztrúsené po celom obvode a sú svetovo známe najmä kvôli apartmánovým domčekom na mori, ktoré návštevníkom ponúkajú nerušený oddych.

 

Île aux Cerfs Lagoon, ostrov Île aux Cerfs, Maurícius

Maurícius je vychytená dovolenková destinácia sám o sebe. Keď však objavíte tajomstvo jeho východného pobrežia, zvyšok svojej dovolenky budete chcieť stráviť pri zátoke Île aux Cerfs, ktorá nesie názov podľa jedného z priľahlých ostrovčekov. Práve na ostrove Île aux Cerfs sa nachádza jedinečný prírodný úkaz - ostrov v strede pretína piesčitá plytčina, ktorá lagúnu spája s otvoreným oceánom. Luxusná pláž s priezračnou vodou je dostupná iba na člne a okrem krásneho výhľadu si deň na ostrove môžete spríjemniť aj športovo, keďže celá jeho rozloha je upravená ako golfové ihrisko.

 

Palm Beach, ostrov Aruba, Malé Antily

Palm Beach v tomto prípade nie je len názov pláže, ale aj celého mesta, ktoré sa v priebehu niekoľkých rokov stalo jednou z najnavštevovanejších lokalít Karibiku. Ide o čisto turistické mesto s množstvom kasín, butikov a najluxusnejších 5-hviezdičkových hotelov, kde si na svoje prídu hlavne tí náročnejší. Na ostrove si treba dať pozor iba na dve veci. Oproti zvyšku karibskej oblasti je Aruba konzervatívnejšia, takže v interiéroch radšej zahaľte svoj plážový outfit. A nech vás neprekvapí ani účet v podniku, ktorý bude o 15 percent vyšší než podľa menu - túto sumu si obsluha automaticky pripočíta ako prepitné.

 

Maya Beach, ostrov Koh Phi Phi Leh, Thajsko

Vo výbere najkrajších pláží sveta nemôže chýbať ani preslávená zátoka z filmu Pláž. Nachádza sa pri thajskom ostrove Koh Phi Phi Leh a na rozdiel od jej filmovej verzie v skutočnosti nie je kompletne uzavretá. Táto kozmetická maličkosť však reálnej pláži neuberá na kráse a otvorený prístup na more ju aspoň robí prístupnejšou. Zo vzdialenejších ostrovov je nutné pricestovať loďou, no skutočným zážitkom je plavba z kratších vzdialeností na typickom thajskom člne s dlhým chvostom. Na ostrove sa nenachádza žiadna ubytovňa, takže ak tu chcete stráviť noc, musíte si priniesť vlastný stan a jedlo.

 

Anse Lazio, ostrov Praslin, Seychely

Tyrkysové vody obmývajúce pláž Anse Lazio jedného zo seychelských ostrovov zľahka narúšajú hladké žulové balvany. Vystupujú nad hladinu a inak obyčajnú piesčitú pláž premieňajú na unikátne skalnaté bludisko. K tomu potápanie pri koralových útesoch, nekonečný modrý horizont, nad hlavou kokosové palmy a na nich tropické vtáky z miestnych pralesov, niet nad takúto dovolenkovú pohodu. Po uplynulom lete však zátoka stratila mnohých priaznivcov, keď v nej pri útoku svorky žralokov belavých prišli v priebehu dvoch týždňov o život dvaja plavci.

 

Lanikai Beach, ostrov Oahu, Havaj

Pravdou je, že akákoľvek pláž súostrovia Havaj je pre našinca vysnívanou exotikou. No keďže sme museli vybrať jedinú, stavili sme na idylku. Tú ponúka Lanikai Beach na východnom pobreží ostrova Oahu, ktorá je snáď najfotografovanejšou zo všetkých havajských pláží. Prekrásne východy slnka aj mesiaca, ktorých scenériu dopĺňajú dva neďaleké ostrovčeky, nútia dovolenkárov obetovať dlhý spánok, romantici si zase prídu na svoje pri svadbách či medových týždňoch. Cez víkendy a sviatky si síce nemáte kde rozprestrieť deku, ale zážitok z Havaja je stopercentný.

 

 

Zdroj/autor: wikipedia, Dominika Babulicová, drom

Foto: flickr.com, wikipedia, legendstravel.ch

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (76 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa