10 najznámejších rodísk slávnych osobností

2012-07-03 11:00:00 |   |    | 

Odkiaľ pochádzajú osobnosti, ktoré pozná celý svet? V akom prostredí vyrastali? Nahliadnime spolu do kúskov sveta, kde sa narodili ľudia, ktorí viac či menej ovplyvnili naše životy.



Albert Einstein

Autor teórie relativity, významný vedec sa narodil v meste Ulm (Nemecko). Leží v spolkovej krajine Bádensko-Wurttembersko. Je to univerzitné mesto na Dunaji, popýšiť sa môže aj gotickým chrámom s najvyššou kostolnou vežou na svete.

 

William Shakespeare

Rodiskom tohto dramatika a poeta je Stratford-upon-Avon (Anglicko). Nachádza sa asi 35 km juhovýchodne od Birminghamu. Nájdeme tu divadlo Royal Shakespeare theatre, ktoré je pomenované po slávnom rodákovi. Ročne navštívi mesto tri milióny turistov.

 

Marilyn Monroe

Táto herečka, speváčka a modelka sa narodila v Los Angeles (USA). Toto kalifornské mesto netreba zvlášť predstavovať. V Spojených štátoch ide o druhé najväčšie mesto po New Yorku. L.A. je dôležité centrum kultúry, umenia, vedy, techlológie a vzdelania.

 

Mahátma Gándhí

Učiteľ indického národa, mysliteľ a politik sa narodil v pobrežnom mestečku  Porbandar (India). Žije tu 133 tisíc obyvateľov. Pre tých, ktorí radi obdivujú architektúru, je tu Huzoor palace, no vyhľadávanejšou atrakciou je pláž „Chowpati.“ Najvyhľadávanejším je však „Kirti Mandir“, dom, kde sa Gándhí narodil.

 

Rembrandt

Významný barokový maliar. Narodil sa v Leidene (Holandsko). Ide o typicky holandské mesto, s tradičnou architektúrou, veterným mlynom a príjemnou atmosférou. Pýchou mesta je univerzita s viacerými budovami, observatóriom, botanickou záhradou, etnografickým múzeom a ďalšími zaujímavými miestami.

 

Johann Sebastian Bach

Narodil sa v srdci Nemecka, meste zvanom Eisenach. Dominantnou stavbou je hrad Wartburg, ktorého prvá písomná zmienka pochádza z roku 1180. V Eisenachu prežil detstvo aj Martin Luther a práve na hrade Wartburg prekladal Novú zmluvu do nemčiny.

 

Alexander Pushkin

Mnohými označovaný za najlepšieho ruského poeta všetkých čias. Jeho oči prvýkrát uzreli svetlo sveta v najväčšom meste Európy, v Moskve. Hlavné mesto Ruska si všetci spájajú so „zmrzlinovými vežami“. Ide o centrum kultúrneho, administratívneho a politického života v Rusku. Pre svoju príznačnú atmosféru láka turistov z celého sveta.

 

Bill Gates

Zakladateľ Microsoftu sa narodil v Seattli (USA). Okrem budovy Microsoftu tu nájdeme povestnú „Vesmírnu ihlu“ a za zmienku stojí aj miestna filharmónia.

 

Hans Christian Andersen

Autor kníh pre deti pochádza z tretieho najväčšieho mesta Dánska - Odense. Názov mesta je odvodený z mena Odin, najvyššieho boha nórskej mytológie. Doslovný preklad znamená Odinova svätyňa. Mesto bolo obľúbeným cieľom pútnikov v stredoveku, ktorí prichádzali navštíviť katedrálu Saint Canute´s. Vyhľadávanou je v súčasnosti aj Odinstårnet (Odinova veža) v Európe, ktorá bola dlhé roky najvyššou v Európe. Neskôr ju prekonala až Eiffelova veža.

 

Krištof Kolumbus

Desiatku náhodne vybraných rodísk svetoznámych osobností uzatvára moreplavec a objaviteľ. Narodil sa v Janove. Ide o najväčší prístav  Talianska . Nájdeme tu množstvo kultúrnych pamiatok, múzeí, architektúry rozličných umeleckých slohov. Toto mesto má bohatú históriu, nakoľko jeho prvá písomná zmienka pochádza z tretieho storočia.

 

 

Zdroj/autor: wikipedia, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa