Slávne vyhliadkové kolesá: ktoré je najväčšie či najkrajšie?

2013-12-15 12:00:00 |   |    | 

Dominanty miest a vďačné turistické ciele - to sú slávne vyhliadkové kolesá. To v Londýne je vôbec najnavštevovanejšou platenou turistickou atrakciou v Británii, v Singapure sa páry môžu vysoko nad mestom v jednej z kabín zosobášiť a to vôbec najkrajšie vyhliadkové koleso sveta v Melbourne už niekoľko rokov stojí. Prečo? To zistíte, keď sa začítate do nasledujúcich riadkov.



Osem z desiatich najväčších vyhliadkových kolies nájdeme v Ázii. Česť zvyšku sveta zachraňuje len vyhliadkové koleso v Londýne - mimochodom tretie najväčšie na svete - a koleso v Melbourne. To sa však po otvorení točilo len 40 dní - potom ho pre nebezpečenstvo jeho zrútenia zastavili a rozobrali.

 

Svetový rekordman - Singapore Flyer

Prvú pozíciu v rebríčku tých najväčších vyhliadkových kolies planéty drží koleso v Singapure od roku 2008, kedy sa začalo točiť. Jeho vznik však nebol úplne jednoduchý. Architekti sa totiž - viac než je zdravé - inšpirovali u Londýnčanov a vôbec prvý návrh kolesa im zmietli zo stola práve pre prílišnú podobnosť s londýnskym „Okom“.

Stavať sa začalo v roku 2005, hotové bolo o tri roky neskôr. Vo februári 2008 sa koleso začalo skúšobne točiť, prvého marca potom privítalo prvých návštevníkov. Koleso je vysoké 165 metrov, svoju výškou sa teda vyrovná domu so 42 poschodiami. Je o tridsať metrov vyššie než London Eye a pokiaľ je pekné počasie, je z jeho kabín vidieť až do vzdialenosti 45 kilometrov.

 

  • Pradedo dnešných kolies

Vôbec prvé naozaj veľké vyhliadkové koleso vzniklo v roku 1893 v Chicagu, dalo sa dokonca rozmontovať a presúvať. Malo výšku 80 metrov a rozobrali a zošrotovali ho už v roku 1906. Mimochodom slávne koleso v Prátri vo Viedni vzniklo len o tri roky neskôr, je však o 15 metrov nižšie než bolo koleso v Chicagu.

Samotná jazda trvá 30 minút - pokiaľ teda nedôjde k niečomu neplánovanému ako na konci roku 2008. Vtedy sa totiž koleso hneď dvakrát zastavilo. Najskôr ho museli zastaviť, pretože v Singapure zúrila búrka a 70 pasažierov si tak nedobrovoľne predĺžilo svoj pobyt v kabínach na päť hodín. Po druhýkrát koleso uväznilo takmer dve stovky ľudí na takmer šesť hodín po požiari v riadiacej miestnosti.

Koleso potom viac než mesiac stálo a prechádzalo kompletnou revíziou - a od tej doby sa točí bezchybne.

 

Hviezda Nanchangu vyzerá ako pavučinka

V rokoch 2006 až 2008 držalo svetový primát. Vyhliadkové koleso Star v čínskom meste Nanchang. Potom ho len o päť metrov preskočilo koleso v Singapure. Vyhliadková jazda v Nanchangu tiež trvá tridsať minút. Kabínky sú však omnoho menšie - do jednej sa zmestí len osem ľudí. Na druhej strane malú kapacitu kompenzuje množstvo kabín - po obvode ich je celých šesťdesiat.

Koleso svojou konštrukciou pripomína pavučinu, prípadne čipku a človek pri pohľade na kolos utkaný len z pomerne úzkych nosníkov dostáva závrat. Konštrukcia je však úplne bezpečná.

 

Oko nad Londýnom

Londýnske „Oko“ je najväčším vyhliadkovým kolesom v Európe a zároveň i najnavštevovanejšou platenou turistickou atrakciou na Britských ostrovoch. Drží primát aj v kategórii „najvyšší verejnosti prístupný bod v Londýne“.

Do každej z tridsiatich dvoch „kapsúl“ umiestnených po vonkajšom obvode kolesa vojde 25 osôb. Londýnske koleso sa objavilo v desiatkach filmov, vrátane Harryho Pottera. V jednej z verzií hry Monopoly je ho možné získať a objavilo sa i v kreslenom seriáli Simpsonovci.

 

Nefungujúca krása v Melbourne

Koleso „The Southern Star“ v Melbourne je piatym najvyšším, ale zároveň je jedným z najkrajších. V ostrej prevádzke však bolo len 40 dní. Stavba za sto miliónov austrálskych dolárov zažila slávnostné otvorenie v decembri 2008 a hneď v januári ho mesto nechalo zavrieť, pretože na konštrukcii sa objavili obrovské praskliny.

Autor projektu sa ich najskôr pokúšal zviesť na vlnu extrémnych horúčav, ktorá vtedy Austráliu zasiahla, statik však jasne povedal, že na vine je zle prepočítaná konštrukcia. Koleso sa tak muselo rozobrať a postaviť znovu. Nová stavba sa tiahne od januára 2011, ale hotová stále nie je a slávnostné otvorenie sa odkladá a odkladá...

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Austrália: Zlatý trojuholník: Kozmopolitné Sydney, magické Uluru a mesto Cairns na severe kontinentu. Spoznajte to najkrajšie a najzaujímavejšie z Austrálie, červeného kontinentu, ktorý je snom mnohých cestovateľov.
  • Veľký okruh po Číne: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderné tváre Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny za dva týždne.
  • Singapur - Malajzia: Obrovské koleso v Singapure, mrakodrapy v Kuala Lumpur a k tomu najstarší prales planéty a cesta za miestnou tradičnou kultúrou a starodávnymi pamiatkami. Vitajte v Ázii!

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa