Najoriginálnejšie vyhliadkové kolesá na svete

2013-05-14 11:00:00 |   |    | 

Nielen Londýnske oko, ale aj ďalšie ruské kolá po celom svete sú zážitkom ešte predtým, než sa na ne posadíte. Od americkej Kalifornie až po ďaleké Japonsko nájdete jedinečné vyhliadkové kolesá, ktoré turistom ponúkajú skvelý zážitok - vidieť okolie z vtáčej perspektívy.



 

  • Pacific Wheel, Santa Monica, Kalifornia

Najkrajšie kalifornské vyhliadkové kolo, ktoré návštevníkov vynáša do výšky 40 metrov, je jediným na svete, ktoré je plne prevádzkované zo solárnej energie. Slnko je zároveň jedinečnou kulisou, ktorá podvečer vytvára zaujímavé divadlo - kolotoč sa za súmraku rozsvieti v žiare 160 tisíc úsporných žiaroviek.

 

  • Star Wheel, festival Burning Man, Utah

Americká vášeň pre recyklované umenie je charakteristickým znakom všetkých festivalov Burning Man, počnúc najväčším v nevadskom Black Rock City až po malé regionálne podujatia. V roku 2005 sa na tom v Utahu objavilo pozoruhodné ruské koleso - poháňané ľudskou silou. Zostrojil ho kinetický sochár Paul Cesewski, nechal fascinovaných návštevníkov používať ho a odvtedy s ním vystupuje na festivaloch po celom svete.

 

  • Tianjin Eye, rieka Hai, Čína

Pozoruhodné, 120 metrov vysoké vyhliadkové oko, pretína viacprúdový most cez rieku Hai, ktorá sa kľukatí moderným a v noci nádherne vysvieteným mestom Tianjin. Jedna rotácia v masívnom elektricky poháňanom kolese trvá až pol hodiny, čo je dosť času na kochanie sa hladinou rieky i panorámou mesta.

 

  • Singapore Flyer, Singapur

Na obdivuhodnej výške 165 metrov sa v súčasnosti, čo sa výšky ruských kolies týka, zastavujeme. Singapurský „zotrvačník“ nerotuje veľa kabín, avšak sú také veľké, že každá pojme až 28 cestujúcich. Aj tu jedna otáčka trvá 30 minút. Oko bolo schválené aj z hľadiska feng-šuej, jedinou pripomienkou bolo zmeniť smer rotácie. A tak sa kolo od roku 2008 krúti v smere hodinových ručičiek.

 

  • Cosmo Clock 21, Yokohama, Japonsko

Po tom, ako toto ruské koleso stratilo v roku 1997 svoje výškové prvenstvo, rozhodli sa ho majitelia upraviť na gigantické hodiny. Digitálny časomerač je umiestnený presne uprostred 82-metrového oka, ktorého 60 kabín dokáže spolu poňať až 480 ľudí.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa