Sedem najkrajších mrakodrapov sveta

2014-01-13 10:10:00 |   |    | 

Titul najvyššieho mrakodrapu sveta ste na začiatku 20. storočia mohli so svojou stavbou držať i niekoľko desiatok rokov. Dnes sa každý architekt modlí, aby jeho nový najvyšší mrakodrap sveta zostal najvyšším aspoň pár rokov. Pozrite sa s nami na tie stavby, ktoré vás okrem výšky prekvapia i svojou krásou.



Dotknúť sa nebies bolo odvekým snom človeka. Niekto sa snaží spojiť sa s nebesami psychicky, niekto lieta do vesmíru a niekto stavia úžasné a obrovské mrakodrapy, kde v horných poschodiach dochádza kyslík. Vybrali sme pre vás sedem z nich, ktoré sa vyplatí vidieť.

 

  • Empire State Building, New York

Keď sa ocitnete na najvyššom poschodí newyorského Empire State Building, je to akoby ste boli vo filme. Točil sa tu Samotár zo Seattlu, King Kong alebo XXX. Empire State Building stojí od roku 1931 a je neoddeliteľnou súčasťou amerického sna. Stavba budovy trvala len jeden rok a 45 dní a zamestnala robotníkov na 7 milión hodín. Jej výška je 437 metrov, stála 41 miliónov dolárov a titul najvyššej stavby sveta držala dlhých 41 rokov.

 

  • Shanghai World Financial Center, Šanghaj

Otvárač fliaš - to je prezývka, ktorú si vyslúžilo šanghajské finančné centrum. Ide o mrakodrap s veľkým obdĺžnikovým otvorom na špičke, ktorý má redukovať nápory vetra. Otvor mal byť podľa pôvodného návrhu guľatý, ale Šanghajčania sa zhodli, že ten by príliš pripomínal motív vychádzajúceho slnka z japonskej vojny. Stavba stojí od roku 2008, meria 492 metrov a stála 1,2 miliardy dolárov.

 

  • Burj Khalifa, Dubaj

Vo výbere najkrajších mrakodrapov nesmie chýbať ani najvyššia stavba sveta, dubajská veža Burj Khalifa. So svojimi 828 metrami je takmer dvakrát vyššia než Empire State Building. Na 158. poschodí nájdete najvyššie položenú mešitu na svete a celá stavba žiari v dubajskej púšti ako strieborný klenot. A klenot to naozaj je - stál 1,5 miliardy dolárov.

 

  • Turning Torso, Malmö

O niečo úspornejší mrakodrap postavili vo Švédsku. „Otáčajúce sa torzo“ svojím nádherným, prekrúteným tvarom odkazuje na ľudské a zvieracie telo. Celá konštrukcia sa vo svojej výške 190 metrov otočí o celých 90 stupňov a svojou farbou a textúrou pripomína chrbticu so stavcami. Vo švédskom Malmö stojí od roku 2005, stála „len“ 80 miliónov a je zo 100 percent zásobovaná lokálnymi obnoviteľnými zdrojmi energie. Turisti do nej však nesmú, pretože sú v nej len byty a kancelárie.

 

  • Burj al Arab, Dubaj

Naopak, dubajská „plachetnica“ Burj Al Arab by sa bez turistov neobišla. Táto 321 metrov vysoká stavba stojí na umelo vytvorenom ostrovčeku a hostí jeden z mála sedemhviezdičkových hotelov. Ak sa stanete hosťami tohto architektonického skvostu, budete môcť večerať v zlatej reštaurácii, kúpať sa na privátnej pláži alebo si zahrať tenis 300 metrov nad zemou tam, kde ho hral i Agassi s Federerom. Burj Al Arab bola postavená v roku 1999 a stála asi 650 miliónov dolárov.

 

  • Capital Gate, Abú Zabí

Ojedinelým architektonickým počinom a snáď najkrajším mrakodrapom súčasnosti je Capital Gate v Abú Zabí. Táto veža je naklonená v uhle 18 stupňov, čo je ešte viac než naklonenie šikmej veže v Pise. Zošikmenie je však riadené - celá konštrukcia je postavená z unikátnych panelov v tvare diamantov, ktoré do seba presne pasujú.

 

  • Bitexco Financial Tower, Ho Či Minhovo mesto

Od roku 2010 môžete vo vietnamskom Ho Chi Minhe obdivovať 262 metrov vysokú vežu Bitexco, ktorá svojím tvarom pripomína lotos. Vietnamský národný kvet symbolizuje krásu a rozvoj mesta pod sebou, zatiaľ čo tunajšie výťahy svištia rýchlosťou 7 metrov za sekundu. Sú to tretie najrýchlejšie výťahy na svete.

 

 

Reklamný odkaz Ku slávnym mrakodrapom

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov za slávnymi mrakodrapmi:

 

  • New York, New York: Veľkolepé mosty, ulice plné ľudí, multikultúrny nočný život a tisíce všemožných vnemov. New York vás pohltí do svojho rytmu a vy sa stratíte v labyrinte mrakodrapov a žltých taxíkov.
  • Dubaj: Doprajte si ozajstný luxus v najprepychovejších hoteloch sveta. Ubytovať sa môžete trebárs v súkromnom apartmáne, kde vám bude slúžiť vlastný komorník, alebo v slávnom hoteli Atlantis The Palm.
  • Veľký okruh Čínou: Historické pamiatky Xi’ anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny len za dva týždne.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa