Veľkolepé stavby sveta

2013-08-09 14:00:00 |   |    | 

O fascinujúce stavebné projekty nie je vo svete núdza. Mnohé z nich už teraz nesú titul „najväčšie“ alebo „najvyššie“, ďalšie sa do tejto kategórie ešte len zaradia, pretože na nich stále prebiehajú stavebné práce. Obrovské stavby sústreďujú cenné archeologické zbierky, slúžia ako luxusné hotelové komplexy alebo boli postavené na počesť svätcov.



 

  • Veľké egyptské múzeum, Gíza, Egypt

Otvorenie najväčšieho archeologického múzea je plánované na rok 2015, pričom základný kameň bol položený v januári 2002 a v roku 2013 sa stavebné práce ukončia.

Stavba púta pozornosť na prvý pohľad, pretože sa nachádza neďaleko pyramíd v Gíze a rozkladá sa na ploche 50 hektárov. Predná časť je tvorená z priehľadného alabastru. Veľkoleposť stavby podčiarknu obrovské sochy umiestnené pri hlavnom vstupe. Jednou z najväčších cenností je socha Ramzesa II.

 

  • Abraj Al-Bait hodinová veža, Mekka, Saudská Arábia

Stavebný komplex budov Abraj Al-Bait v Mekke sa pýši označením „naj“ hneď trikrát. V prvom rade je najvyššou hodinovou vežou na svete, ktorá má najväčší ciferník a Fairmont Makkah Clock Royal Tower je najvyšším hotelom sveta. Nachádza sa neďaleko posvätnej mešity Masjid al Haram, do ktorej sa zmestí až 10 tisíc ľudí.

 

  • Bazilika Notre Dame de la Paix, Yamoussoukro, Pobrežie Slonoviny   

Bazilika Panny Márie, ktorá sa nachádza v administratívnom hlavnom meste Pobrežia Slonoviny, je vernou kópiou Baziliky sv. Petra v Ríme. Najväčší kresťanský chrám je viditeľný skoro zo všetkých kútov mesta Yamaussoukro. So stavbou sa začalo v roku 1985 a boli použité stavebné materiály z Talianska a Francúzska. O päť rokov neskôr chrám vysvätil pápež Ján Pavol II.

 

  • Burj Khalifa, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Burj Khalifa je názov rozsiahleho a do výšok siahajúceho mrakodrapu, ktorý bol otvorený počas roka 2010 v centre Dubaja. Najvyšší bod dosahuje výšku 828 metrov. Nachádza sa tu jeden z najluxusnejších hotelov sveta, Hotel Armani. Burj Khalifa ponúka fascinujúci výhľad, pričom na „At the top“, resp. vyhliadkovú plošinu sa dostanete najrýchlejším výťahom sveta. 

 

Zdroj/autor: bbc.com, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa