Najväčšie stavby sveta

2012-06-08 16:15:00 |   |    | 

Na návštevu najrozľahlejších stavieb sveta deň nestačí. Na stovkách metrov štvorcových stoja tajuplné budhistické chrámy alebo staré hrady, ale tiež vojenská základňa či futbalový štadión. V chodbách obrovského indického paláca nie je ťažké sa stratiť, v Pentagone budete zase stále pod dohľadom. Pozrite sa na tie najväčšie stavby sveta!



Najrozľahlejšou stavbou sveta ešte donedávna bola továreň na lietadlá Boeing v americkom štáte Washington. V 400 tisíc m² veľkej továrni majú okrem montážnych liniek tiež kaviarne alebo divadlo. Lenže časy sa menia a to i pokiaľ ide o obrie stavby. Súčasným rekordmanom je pekingský letiskový Terminál 3 postavený kvôli letným olympijským hrám. Ona šialená rozloha činí asi 1,3 milióna m², čo je o trochu viac, než rozloha Hongkongu.

 

Najväčšia vojenská budova - Pentagon

610 000 m², USA

Ďalšou modernou budovou, ktorej veľkosť sa dá merať na počet futbalových ihrísk, je Pentagon. Sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov má tvar piatich sústredených päťuholníkov so záhradou uprostred. Budova má štyri poschodia a okrem toho, že je jednou z najobjemnejších stavieb sveta, patrí tiež medzi stavby s najväčšou spotrebou ropy (320 tisíc barelov denne) a najviac znečisťujúcou inštitúciou sveta. Stavba Pentagonu začala 11. septembra 1941, presne o 60 rokov neskôr sa stala cieľom teroristického útoku.

 

Najrozľahlejšia stavba budúcnosti - Crystal Island

2 697 487 m², Moskva

Asi 4 miliardy dolárov bude stáť stavba nového mesta vo veži, ktoré pre Moskvu navrhol svetoznámy architekt Norman Foster. Ten stojí mimochodom i za návrhom štadiónu Wembley, nového Nou Campu v Barcelone alebo Millenium Bridge v Londýne. Až za päť rokov v Moskve Crystal Island vyrastie, pôjde o asi 500 m vysoký kužeľ, ktorý pojme 900 bytov, 3 tisíc hotelových izieb, školu, kiná, divadlá, športovisko a ďalšie. Celá stavba je koncipovaná veľmi ekologicky, takže je napr. pokrytá solárnymi panelmi a veternými turbínami a využíva prirodzenú cirkuláciu vzduchu.

 

  • Najdlhší most cez vodu

Najdlhší most vedúci cez more nájdete v Číne. Jiaozhou Bay Bridge spája mesto Qingdao a ostrov Hongdao, meria 42 km a je podopieraný 5 tisíc piliermi. Stavba trvala 4 roky a zamestnala 10 tisíc ľudí.

 

Najväčší futbalový štadión - Nou Camp

150 tisíc divákov, Barcelona

Podobnou hudbou budúcnosti je futbalový štadión taktiež z pera architekta Fostera. Pôjde o prestavbu už existujúceho štadiónu Nou Camp v Barcelone, ktorý zaistí, že sa na futbalový zápas vojde 150 tisíc divákov. Stane sa tak najväčším futbalovým štadiónom sveta a predbehne súčasného rekordmana v Pyongyangu.

 

Najväčší palác - Istana Nurul Iman

200 000 m², Brunej

Rezidencia brunejského sultána je najväčším obytným domom jednej rodiny na svete. Ak sa ale palác o 1 788 izieb dá vôbec považovať za dom. Ranný boj o kúpeľňu sa tu asi nekoná - je ich tu totiž 257, áut tu sultán zaparkuje 110 a zaplávať si môže v 5 bazénoch. Keď sultán opúšťa domov jednom z 18 výťahov, veľkým problémom asi bude zistiť, či niekde náhodou nenechal svietiť - žiaroviek je tu 51 tisíc.

 

Najväčší palácový komplex - Zakázané mesto

720 000 m², Čína

Obrovská rozloha palácového komplexu ukrýva okrem 9 999 miestností tiež ďalšiu tajomnú symboliku. Magická deviatka sa opakuje i v najmenších detailoch stavby, násobky deviatimi nájdete trebárs v počte strešných podpier. Celé cisárske mesto je obohnané vodnou priekopou, múrom a strážnymi vežami. Dôvod je zrejmý - Zakázané mesto bolo pre obyčajných Číňanov po stovky rokov zakázané. Jediný spôsob, ako sa do nej dostať, bolo stať sa cisárskou konkubínou alebo eunuchom. Ale kto sem raz vkročil, už nesmel nikdy odísť.

 

Najväčšia náboženská stavba - Angkor

400 000 m², Kambodža

Starobylé mesto Angkor bolo v pre-industriálnej dobe najväčšie mesto sveta. Ležalo na ploche 10 km² a žilo tu asi milión ľudí, pritom na celom svete v tej dobe žilo len asi 200 miliónov ľudí. Dnes už síce nemôžeme obdivovať všetky stavby tohto dávneho veľkomesta, i tak sa ale dochovalo obrovské množstvo kamenných domov a chrámov. Tým najlepšie zachovaným je Angkor Wat, príklad vrcholnej khmérskej architektúry.

 

  • Najväčšie mesto sveta

Najväčším mestom sveta je Tokio, ktoré i s aglomeráciami má okolo 38 miliónov obyvateľov. Toto číslo sa ale stále zväčšuje a množstvo ľudí a tým pádom i áut spôsobuje značné ekologické problémy. V Japonsku je Tokio skôr než za mesto považované za jednu z prefektúr.

 

Tipy na zájazd za tými najväčšími a najrozľahlejšími stavbami sveta

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku vyberá z ponuky zájazdov k najväčším stavbám sveta:

 

  • To najlepšie z USA: Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s omračujúcou nádherou národných parkov juhozápadu zeme.
  • Veľký okruh Čínou: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny len za dva týždne.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Prierez životom “matičky Rusi” umožňuje poznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa