Najškaredšie stavby sveta: demolačnú čatu pošlite do KĽDR i Brazílie!

2013-12-17 15:30:00 |   |    | 

Keď sa vám nepodaril domček z lega, proste ste ho zbúrali. Návštevu demolačnej čaty by si zaslúžili i mnohé ozajstné stavby - množstvom použitého betónu, odpudivými proporciami a studeným, neosobným vzhľadom si vyslúžili miesto v našom prehľade najškaredších stavieb sveta. Pozrite sa, kde všade sa architekti „vyšantili“.



Na internete nájdete mnoho rebríčkov, ktoré určujú poradie tých najkrajších stavieb sveta. Oveľa búrlivejšie diskusie o architektúre však pravidelne vyvolávajú výbery tých najškaredších budov, ktoré človek na Zemi postavil. V našom zozname najškaredších budov sveta nájdete napríklad americké divadlo, ambasádu na Kube alebo obrovský hotel v Kórei.

 

Nedostavaný hotel v KĽDR: najdrahší betónový skelet sveta

Ako by sa vám páčilo bývať v hoteli, ktorý každoročne vyhráva ankety o najškaredšiu budovu sveta? Buďte trpezliví - hotel Ryugyong v severokórejskom Pchjongjangu, o ktorom je reč, čaká na svoje dokončenie už vyše 20 rokov. Megalomanská stavba v tvare odpudivého trojuholníka mala byť najvyšším hotelom sveta, mala oslavovať komunistický režim, zatiaľ čo tu ľudia umierali hladom. Až v roku 2008 sa egyptský investor rozhodol stavbu dokončiť a stavia ju dodnes.

 

Betón, kam sa pozrieš. V Baltimore i v divadle

Morrisovo mechanické divadlo v americkom Baltimore je skvelou ukážkou toho, ako výrazne sa v architektúre mení vkus. Postavili ho začiatkom 60. rokov 20. storočia a v Baltimore má veľkú skupinu zástancov i odporcov. Ide totiž o zástupcu takzvaného brutalizmu (brut = betón), ktorý pracuje s betónom a geometrickými prvkami. Tesne po svojom dokončení patrilo divadlo k oceňovaným stavbám v architektonických kruhoch. V divadle, ktoré je dnes pamiatkovo chránené, vystupovala i Katherine Hepburnová.

 

Katedrála, ktorej sa hovorí „vigvam“ a ešte do nej tečie

Deti, ktoré bývajú v okolí liverpoolskej metropolitnej katedrály, musia každú nedeľu trpieť dvojnásobne. V rámci povinnej cesty do kostola sa totiž musia vydať do zrejme najdivnejšej anglickej katedrály. Betón a sklo, ktoré bolo v roku 1969 hlavným stavebným materiálom, rozhodne nepridávajú na atraktívnosti podivnej kompozícii indiánskeho stanu, kde z guľatej základne, podoprenej opornými stĺpmi, do neba trčí komín, zakončený špicatými tyčami. Katedrále tu familiárne hovoria „vigvam“ a prirovnanie ku stanu sa netýka len vzhľadu - niekoľko rokov po dokončení začalo zatekať do strechy.

 

  • Pompidou - je otrasné alebo skvostné?

Niektoré rebríčky zaraďujú medzi najškaredšie budovy sveta aj také perly svetovej architektúry, ako je Centre Pompidou v Paríži. Múzeum, ktorého „vnútornosti“ (alebo ventilačný, vodovodný či elektrický systém) vedú po jeho fasáde, je síce kontroverzné, ale odvážili by ste sa ho označiť za škaredé?

 

V Riu de Janeiro okrem sochy Ježiša stojí i nedobytný kváder

Zábery z Rio de Janeira v Brazílii sú plné karnevalových trblietavých ozdôb alebo dych berúcich záberov na monumentálne rozpažené ruky Ježiša Spasiteľa nad mestom. V tomto meste hriechu však nájdete aj miesta, kam vás cestovné kancelárie na dovolenku nepošlú - v štvrti Centro stojí hlavná budova najväčšej juhoamerickej spoločnosti Petrobras. Ide o obrovský šedý kváder s vyrezanými otvormi, takže to vyzerá, akoby niektoré kusy domu proste vypadli. Už aj bez toho zlú náladu, ktorú máte každé ráno cestou do práce, vám tento depresívny dom rozhodne nezlepší.

 

Ruská ambasáda na Kube: sem na návštevu ísť nechcete

Ísť na ruskú ambasádu na Kube by zrejme nebolo nijako príjemné, ani keby sídlila na pláži Varadero. Táto budova vás však rozhodne na návštevu nenaláka. Dokončili ju v roku 1987 ako sovietsku ambasádu a ide o klasický príklad sovietskeho konštruktivizmu - v Havane stojí v štvrti Miramar, kedysi oblasti sovietskeho vplyvu. Niektorí Kubánci o ambasáde hovoria ako o zabodnutom meči. Akákoľvek prezývka je však až príliš veľkou lichôtkou pre niečo, čo vyzerá ako zapichnutý kuchynský váľok.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • New York, New York: Ak obľubujete modernú architektúru, do New Yorku skrátka ísť musíte. Mrakodrapy, v ktorých sa odrážajú ďalšie mrakodrapy, bulváre plné žltých taxíkov a bohatý kultúrny život. Choďte do USA!
  • Rio de Janeiro: Obrovský Ježiš s roztiahnutými rukami objíma celé divoké Rio de Janeiro, horúce a nespútané miesto, pulzujúce v rytme karnevalu. Objavte biele pláže i unikátne stavby v srdci Južnej Ameriky!
  • To najlepšie z Kuby: Zoznámte sa: koloniálna architektúra Havany a Trinidadu, jedinečné prírodné krásy oblasti Viňales a pohorie Sierra del Escambray, božské pláže. Na Kube sa toho dá vidieť naozaj veľa.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa