Život v najzdravších mestách sveta

2014-03-25 10:00:00 |   |    | 

Čo robí mesto zdravým? Kombinácia faktorov v rozmedzí od ľahko dostupnej zdravotnej starostlivosti až po vynikajúcu hromadnú dopravu v záväzku na zlepšenie prístupu zelene. Predstavujeme vám päť miest s históriou investovania do elementov, ktoré zabezpečujú svojim obyvateľom žiť taký zdravý život, ako je to len možné.



 

  • Singapur

Singapur patrí k štátom s najnižšou úmrtnosťou novorodencov a s priemernou dĺžkou života 84 rokov. Taktiež má najefektívnejší systém zdravotnej starostlivosti na svete, kde verejný systém využíva až 80 percent obyvateľstva. Singapur je jedno z najčistejších miest sveta, existujú tu prísne pravidlá, ktoré zakazujú snáď všetko - od pľutia až po zahadzovanie odpadkov na zem. Vláda sa snaží motivovať ľudí, aby čo najmenej používali automobilovú dopravu, a tak viac ako dva milióny cestujúcich využíva mestskú hromadnú dopravu. Toto „záhradné mesto“ má niekoľko parkov, záhrad a horských chodníkov a viac než 200 km dráh pre peších, cyklistov a bežcov.

 

  • Tokio, Japonsko

Tokio má jeden z najvýkonnejších dopravných systémov na svete, kde sa denne prepravuje tri milióny obyvateľov a aj napriek tomu má najmenej škodlivých exhalátov vypúšťaných do ovzdušia zo všetkých ázijských miest. V roku 2012 bolo japonské hlavné mesto vyhlásené za druhé najzdravšie mesto sveta, kde najdlhšia priemerná dĺžka života 84,19 rokov je jedna z najvyšších. To sa pripisuje niekoľkým faktorom zahŕňajúcim investície v zdravotníctve, silné rodinné a komunitné väzby, japonskú tradíciu v hygiene a stravovanie obyvateľov, ktoré zväčša pozostáva z ryže, čerstvých morských plodov a zeleniny.

 

  • Perth, Austrália

Perth je jedno z najzdravších austrálskych miest pre ženy. Mesto je na vrchole rebríčka pre zdravé stravovanie, duševnú pohodu, životnú spokojnosť a lekársku starostlivosť. Od roku 1998 až do roku 2009 sa počet cyklistov v Perthe zvýšil o 450 percent a mestský dopravný systém inštaloval prístrešky pre bicykle na vlakových staniciach pre cestujúcich cyklistov. Teplá klíma a pláže Indického oceána dávajú možnosť obyvateľom k mnohým športovým aktivitám.

 

  • Kodaň, Dánsko

Hlavné mesto Dánska sa objavuje na vrcholoch mnohých celosvetových rebríčkoch zdravých miest a to hlavne pre svoju cyklistickú tradíciu a veľký pokles škodlivých exhalátov vypúšťaných do ovzdušia za posledné desaťročie. Až polovica obyvateľstva bicykluje každý deň do práce či do školy. Je tu viac ako 400 km cyklistických dráh po celom meste. Cesta, ktorá prechádza Dronning Louises mostom spájajúca štvrť Nørrebro s mestským centrom, je najvyťaženejšou cyklistickou cestou na svete s 36 tisíc cyklistami, ktorí ju využívajú každý deň.

 

  • Monako

Je malé kniežatstvo na Francúzskej riviére asi 15 km východne od Nice. Iba dva km² územia robia Monako najhustejšou obývanou krajinou sveta s najvyššou priemernou dĺžkou života 89,6 rokov. Je tu aj najvyššia koncentrácia milionárov a miliardárov na obyvateľa. Veľké bohatstvo, ktoré tu je, znamená, že obyvatelia si môžu dovoliť najlepšiu zdravotnícku starostlivosť. Princ Albert II. začal rôzne iniciatívy zamerané na zníženie emisií oxidu uhličitého. Miestne vládne agentúry tu zas používajú elektrické automobily, aby chránili životné prostredie.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa