Vstup len na vlastné riziko (a s prázdnym žalúdkom): 8 najšialenejších mostov sveta

2023-01-27 13:00:00 |   |    | 

Mosty sú fascinujúcim dôkazom ľudského umu a šikovnosti. Na svete ich je približne 600 tisíc a pri mnohých len neveriacky pozeráme, ako sa ich vôbec podarilo postaviť. Veríme, že pri žiadnom nehrozí riziko zrútenia, táto osmička je však aj tak poriadne adrenalínovým zážitkom.



 

Hussaini, Pakistan

Za najnebezpečnejší na svete býva považovaný most Hussaini v odľahlom regióne Gilgit-Baltistan na severe Pakistanu. Ponad ľadovú rieku Hunza prepája dva skalnaté masívy vo výške 2600 m n. m., kde ho postavili v rokoch 1966 až 1977 po tom, čo predošlý most strhlo počas záplav. 194-metrov dlhá lávka zo šiestich lán a riedko osadených drevených dosiek si podľa domácich už vyžiadala minimálne desať životov.

 

U Bein, Mjanmarsko

Peší most U Bein postavili v roku 1851 ponad jazero Taungthaman v mjanmarskom Mandalay. S dĺžkou 1209 metra a úctyhodnému veku je považovaný za najstarší aj najdlhší most z tíkového dreva na svete. Hoci je však jeho 1089 drevených kolov zarazených do hĺbky dva metre, tento materiál vo vode pracuje, a tak existujú vážne obavy, že sa most jedného dňa zrúti. (Na foto je most počas obdobia sucha.)

 

Opičie mosty, Vietnam

Úplne netradičné mosty sú typické pre deltu rieky Mekong vo Vietname, kde si ich stavajú domáci obyvatelia. Svoje pomenovanie dostali preto, že po nich ľudia musia prechádzať ako opice, keďže mosty bežne pozostávajú len z jedného dlhého kmeňa a bambusovej tyče, ktorá slúži ako zábradlie. Pod nohami pritom môžu mať dva až desať metrov!


Sklenený most Zhangjiajie, Čína

Poriadne adrenalínový zážitok ponúka aj najvyšší a najdlhší sklenený most na svete. Nachádza sa v provincii Hunan, kde ho otvorili v auguste 2016. Na dôkaz jeho bezpečnosti po ňom vtedy prešlo auto a ľudí nechali búchať do sklenenej konštrukcie kladivom. Už po trinástich dňoch však s veľkou hanbou 430 metrov dlhý a 6 metrov široký most na pár dní kvôli „nevyhnutným úpravám“ zavreli.

 

Iya Kazurabashi, Japonsko

V minulosti údolie rieky Iya preklenovalo 13 mostov upletených z viniča, dodnes sa zachovali len tri. Najdlhší má názov Iya Kazurabashi a meria 45 metrov na dĺžku a 14 na výšku. Na oboch koncoch je priviazaný k vysokým cédrom a pravidelne prechádza obnovou. Kvôli bezpečnosti je však už dnes spevnený aj oceľovými lanami.

 

Aiguille du Midi, Francúzsko

Pomerne krátky, zato však veľmi pôsobivý je mostík na L´Aiguille du Midi, ku ktorému sa vyveziete lanovkou s najväčším vertikálnym sklonom. Nachádza sa vo výške približne 3800 metrov nad morom a ponúka nezabudnuteľný panoramatický výhľad na okolité Alpy v troch krajinách – Francúzsku, Švajčiarsku a Taliansku.

 

Kakumské mosty, Ghana

Až sedem mostov s celkovou dĺžkou 350 metrov tvorí tzv. Canopy Walk, ktorý otvorili v roku 1995 v ghanskom národnom parku Kakum. Spájajú sedem stromov vo výške okolo 30 metrov a sú vyrobené tradičným spôsobom z lán. Kvôli bezpečnosti ich dopĺňajú aj drevené dosky a oceľové laná či dokonca bezpečnostné siete, aby nikto z mostov nespadol.

 

Carrick-a-Rede, Severné Írsko

Prvý most na tomto mieste medzi pevninou a malým ostrovčekom postavili už v 16. storočí, ten súčasný s názvom Carrick-a-Rede pochádza z roku 2008. Pôvodne slúžil rybárom, ktorí odtiaľ z výšky 30 metrov lovili lososy, dnes je však už len obľúbenou turistickou atrakciou. Faktom pritom je, že napriek jeho neveľkej dĺžke 20 metrov mnohí zvolia pri návrate radšej prepravu loďou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa