Ako v rozprávke: Vstúpte do 10 najkrajších hradov sveta

2023-04-12 12:01:00 |   |    | 

Slovensko sa môže pýšiť obrovským množstvom hradov a zrúcanín, zaujímavé stavby však nájdeme aj inde vo svete. Niektoré na svojom mieste stoja už od stredoveku, iné tak síce vyzerajú tiež, no postavili ich omnoho neskôr. Tu je výber tých najkrajších.



 

Culzean, Škótsko

Napriek svojmu majestátnemu výzoru patrí tento hrad k tým mladším, na objednávku rodu Kennedyovcov ho postavili v rokoch 1777 až 1792. Má pôdorys v tvare L a stojí na útese priamo nad morom, takže je z väčšiny okien skutočne nádherný výhľad. Samotný hrad je však len čerešničkou na torte v celom veľkom areáli, kde sa dokopy nachádza až 40 rôznych stavieb.

 

Trakai, Litva

Hrad Trakai sa nachádza len 30 kilometrov od Vilniusu. Postavili ho v 13. až 14. storočí na nádhernom mieste uprostred jazera, vďaka čomu pôsobí, akoby sa na ňom vznášal. Pôvodne bol sídlom kniežaťa, neskôr slúžil ako väznica a dnes sa v ňom už nachádza múzeum so 400 000 exponátmi, patriace medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine.

 

Hohenwerfen, Rakúsko

Stredoveký hrad Hohenwerfen sa týči uprostred majestátnych štítov Berchtesgadenských Álp asi 40 kilometrov južne od Salzburgu, kde si ho nechal v 11. storočí postaviť tunajší arcibiskup. Vo svojich dlhých dejinách vystriedal množstvo funkcií, počas druhej svetovej vojny dokonca slúžil ako nacistický vzdelávací tábor. Dnes je v bašte múzeum so zaujímavou zbierkou zbraní a sokoliarňou.

 

Bran, Rumunsko

Hrad Bran neďaleko mesta Brašov patrí k symbolom Rumunska a predovšetkým jeho časti Transylvánie. Gotická stavba zo 14. storočia na skalnom ostrohu impozantne vystupuje nad neďalekou dedinou a výnimočne zachovalá je aj vnútorná expozícia hradu. K najnavštevovanejším strašidelným lokalitám na svete však patrí najmä vďaka románu Brama Stokera o krvilačnom grófovi Drakulovi, ktorý tu sídlil.

 

Macumoto, Japonsko

Hrady si väčšinou spájame s Európu, hneď niekoľko však zdobí aj vzdialené Japonsko. Macumoto má vďaka svojej čiernej fasáde prezývku „Vraní hrad“ a svoju terajšiu podobu nadobudol na konci 16. storočia. Bol obývaný až do roku 1868, keď v rámci reformy takmer došlo k jeho zbúraniu. Plánovaná demolácia však vyvolala veľké protesty, a tak hrad stojí dodnes. Na druhom poschodí je vystavená zbierka zbraní.

 

Malbork, Poľsko

Poľský Malbork je najväčším hradným komplexom v Európe. Nájdete ho v blízkosti Baltského mora, kde si ho v 13. storočí vybudoval Rád nemeckých rytierov. V polovici 15. storočia sa hrad stal majetkom kráľa a dnes v ňom môžete obdivovať nielen rôzne stavebné štýly, ale aj stredovekú väznicu, kuchyňu, fresky či zbierku jantáru.

 

Pražský hrad, Česká republika

História Pražského hradu sa začala písať už v 9. storočí a postupne sa rozrástol na sídlo kráľov, ktorých dnes vystriedali českí prezidenti. Komplex tvorí niekoľko budov vrátane starého paláca, kaplnky, letohrádku, veľkej záhrady či Zlatej uličky. Najznámejšou dominantou je však gotická katedrála svätého Víta, Václava a Vojtecha zo 14. storočia.

 

Hohenzollern, Nemecko

Hrad Hohenzollern stojí na vysokom strmom útese v srdci Bádensko-Württemberska a ponúka úchvatné výhľady do vzdialeného okolia. Od svojej výstavby v 11. storočí slúžil ako sídlo švábskych grófov a princov, pruských kráľov a nemeckých cisárov. Niekoľkokrát bol zničený a znova opravený, len kaplnka sv. Michala ako zázrakom prežila bez ujmy všetky katastrofy. Dnešnú neogotickú podobu hrad získal v 19. storočí.

 

Coca, Španielsko

Hrad Castillo de Coca v centrálnom Španielsku bol postavený v 15. storočí a dnes sa považuje za jeden z najlepších príkladov maursko-gotickej architektúry predovšetkým vďaka tehlovej fasáde. Až do polovice 20. storočia hrad patril slávnemu rodu vojvodov z Alby, od 50. rokov v ňom sídli Lesnícka škola. Niektoré časti vrátane kaplnky sú však sprístupnené aj pre turistov.

 

Vajdahunyad, Maďarsko

I keď tento hrad vyzerá ako starobylá pamiatka, v skutočnosti ho postavili až v roku 1896 pri príležitosti tisíceho výročia vzniku Uhorska. Jednotlivé budovy majú preto odlišný štýl a môžete na nich vidieť prvky románskeho, gotického aj renesančno-gotického slohu. Vajdahunyadský hrad nebol nikdy obývaný, nachádza sa v ňom múzeum a okolo je obľúbený mestský park, ktorý využívajú na organizáciu rôznych podujatí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa