Turisti ich milujú: 10 najnavštevovanejších atrakcií v Európe

2023-07-08 11:00:00 |   |    | 

Ak veríte, že záujem turistov odzrkadľuje význam pamiatok, máme pre vás zoznam tých najnavštevovanejších v Európe. V porovnaní s USA či Japonskom síce v celkových číslach ťahajú za kratší koniec, predsa sa však na nezáujem sťažovať nemôžu. Koľké ste už osobne obdivovali aj vy?



 

1. Versailles, Francúzsko – 15 miliónov turistov ročne

Palác vo Versailles patrí k najväčším historickým pokladom Francúzska a od roku 1979 je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. „Najhonosnejšie sídlo na svete“ si nechal asi 20 km západne od Paríža postaviť v 17. storočí Ľudovít XIV. Na jeho výzdobe nešetril, takže v ňom dodnes návštevníci popri honosnom zariadení obdivujú aj množstvo nádherných umeleckých diel. Asi 200 sôch a niekoľko vzácnych fontán sa nachádza aj v priľahlých záhradách. Údaje o návštevnosti Versailles sa rôznia. Niektoré zdroje hovoria o siedmich miliónoch, podľa stránky France.fr však víta palác ročne až 15 miliónov turistov.

 

2. Katedrála Notre-Dame, Paríž, Francúzsko – 13 miliónov turistov ročne

Aj druhým najnavštevovanejším miestom sa pýši Francúzsko. Katedrála Notre-Dame v Paríži, po francúzsky Cathédrale Notre-Dame de Paris, je gotickou perlou na východnej polovici ostrova Île de la Cité na rieke Seina. Práce na tejto výnimočnej stavbe začali v priebehu 12. storočia, ale trvalo takmer dvesto rokov, kým sa ju podarilo úplne dokončiť. Odvtedy bola svedkom mnohých dôležitých udalostí, práve na tomto mieste napríklad korunovali Napoleona. 15. apríla 2019 však katedrálu zasiahol ničivý požiar a stále prechádza rekonštrukciou.

 

3. Fontana di Trevi, Rím, Taliansko – 10,5 milióna turistov ročne

Hlavné mesto Talianska zdobí viacero nádherných fontán, najväčšej popularite sa však teší Fontana Di Trevi. Na mieste, kde sa stretávajú tri cesty (tre vie) ju v 2. polovici 18. storočia nechal podľa návrhu sochára Berniniho postaviť pápež Klement XII. Obrovskú barokovú fontánu s výškou 26,3 a šírkou 49,15 metra zdobí množstvo sôch na čele s bohom morí Neptúnom. Za jedinú hodinu si ju príde pozrieť až 1,200 ľudí a mnoho z nich verí, že ak do vody hodia peniaz, do Ríma sa opäť vrátia. Denne tam skončia mince v hodnote až 3000 eur.

 

4. Bazilika sv. Petra, Vatikán – 10 miliónov turistov ročne

Len o čosi menej ľudí údajne víta azda najznámejší kostol na svete. Bazilika sv. Petra vznikla na mieste, kde podľa legendy ukrižovali a pochovali apoštola Petra. Začali ju stavať v roku 1506 a jej budovanie trvalo viac ako sto rokov. Na výzdobe interiéru spolupracovalo niekoľko slávnych umelcov, tým najvýznamnejším je zrejme Michelangelo Buonarotti, ktorý vymaľoval priľahlú Sixtínsku kaplnku. Neoddeliteľnou súčasťou turistickej atrakcie je aj Námestie svätého Petra, ktoré zdobia dve fontány a slávne stĺporadie so 140 barokovými sochami.

 

5. Louvre, Paríž, Francúzsko – 9,5 milióna turistov ročne

Louvre je najväčším múzeom na svete. V jeho zbierke sa nachádza takmer 400.000 diel, ale nie všetky sú vystavené pre verejnosť. Pôvodne bol tento komplex sídlom kráľovskej rodiny a čelil útokom povstalcov i nepriateľov. Na konci 18. storočia sa tam však rozhodli inštalovať prvú expozíciu a dnes medzi výtvarnými a archeologickými exemplármi uvidíte aj práce Michelangela, Rembrandta či Raffaela. Najväčšiemu záujmu sa však teší obraz Mony Lisy od Leonarda da Vinci.

 

6. Milánsky dóm, Taliansko – vyše 8 miliónov turistov ročne

Milánska katedrála Narodenia Panny Márie je piatym najväčším katolíckym svätostánkom na svete. Na výšku meria 108 metrov a do jeho interiéru sa naraz vojde až 40 000 ľudí. S výstavbou začali už v roku 1386, posledné drobné úpravy sa tam však robili ešte aj v 20. storočí. Dôvodom tak dlhej výstavby je nádherná výzdoba fasády s množstvom detailov. Katedrálu korunuje až 135 vežičiek a 3400 sôch. Počas prehliadky sa dostanete až na strechu, odkiaľ je krásny pohľad na námestie Piazza del Duomo.

 

7. Panteón, Rím, Taliansko – 8 miliónov turistov ročne

Rím ponúka množstvo úžasných miest, k tým najnavštevovanejším by podľa štatistík mala patriť aj vyše 2000-ročná budova Panteónu na námestí Piazza della Rotonda. Tá je pozoruhodnou ukážkou antického staviteľstva – najmä vďaka kupole vo výške 43 metrov, ktorá nemá žiadnu viditeľnú podporu. Chrám bol pôvodne zasvätený všetkým rímskym bohom, neskôr ho začali využívať kresťania. Na tomto mieste sú dokonca pochovaní viacerí talianski králi.

 

8. Koloseum, Rím, Taliansko – 7 miliónov turistov ročne

Hoci sa až nechce veriť, že by niektorí návštevníci navštívili Panteón, no Koloseum nie, štatistiky hovoria jasne. Symbol Ríma bol postavený medzi rokmi 70 a 80 ako najväčší amfiteáter na svete. Má dĺžku 189, šírku 156 a výšku 50 metrov a v dobe najväčšej slávy mal kapacitu až 50 000 divákov. Tí sa chodievali pozerať na rôzne verejné podujatia, ako sú gladiátorské hry a zápasy medzi zvieratami. V súčasnosti sa už z Kolosea zachovali len asi dve tretiny, zvyšok padol za obeť zemetraseniam aj zlodejom stevbného materiálu.

 

9. Eiffelova veža, Paríž, Francúzsko – takmer 7 miliónov turistov ročne

Eiffelovu vežu postavili v rokoch 1887 až 1889 pri príležitosti Svetovej výstavy. V čase svojho vzniku bola najvyššou stavbou na svete, no s podporou verejnosti sa nestretla. Mnohí domáci obyvatelia vežu kritizovali, pretože sa obávali, že bude panorámu francúzskej metropoly špatiť. Napokon sa však z vyše 300-metrovej konštrukcie stal nielen symbol Paríža, ale aj celého Francúzska. Ročne k nej prichádzajú milióny turistov, ktorí si z najvyššieho poschodia užívajú nádherný pohľad na centrum.

 

10. Kolínsky dóm, Nemecko – viac než 6 miliónov turistov ročne

Možno to viacerých prekvapí, no najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v Nemecku je dóm sv. Petra v Kolíne nad Rýnom, postavená v rokoch 1248 až 1880. Je najväčšou gotickou katedrálou v severnej časti Európy a v interiéri ukrýva vzácne relikvie – údajné kosti troch kráľov, ktorí zvestovali narodenie Ježiša Krista. Kolínsky dóm je od roku 1996 zapísaný na zozname UNESCO a denne ho navštívi priemerne 20 tisíc turistov.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa