Pokoj, ticho a úžasná príroda: Horské dedinky vás nabijú energiou, týchto päť je najkrajších

2024-03-12 00:00:00 |   |    | 

Horské dedinky sú obľúbeným cieľom dovolenkárov, lebo si tam môžu dokonale oddýchnuť, utriediť si v hlave myšlienky a nabrať novú energiu. Týchto päť by ste mali zvážiť pri plánovaní svojich ďalších výletov či dovoleniek. Sú totiž jednoducho úžasné.



 

Flåm, Nórsko

Potulky po Nórsku vždy prinášajú nejaké nové a zaujímavé zážitky. Ľudia túto krajinu milujú najmä kvôli vidieckym oblastiam, ktoré sú zasadené uprostred nádhernej prírody. Presne tieto kritériá spĺňa aj Flåm, ktorý sa nachádza pri slávnej nórskej železnici. Tento región je pretkaný fjordami, kopcami a úžasnými výhľadmi, preto je Flåm počas letných mesiacov jednou z najvyťaženejších horských dedín v okolí. Predstavuje tiež výborný východiskový bod na túry. Môžete sa vybrať do hôr, urobiť si jednoduchšiu prechádzku k niektorým z vodopádov, alebo sa len posaďte do vlaku s názvom Flamsbana a počas cesty sa kochajte úžasnými výhľadmi okolo vás. V blízkosti dediny sa nachádzajú tiež viaceré vyhliadkové body a pokiaľ hľadáte pokojnejší program, navštívte múzeum venujúce sa slávnej železnici.

 

Tschiertschen, Švajčiarsko

Švajčiarske Alpy sú plné charizmatických dediniek. I keby ste si nevybrali žiadnu z nich ako cieľ svojho výletu, počas cestovania v horských regiónoch ich uvidíte neúrekom. Skúste sa vyhnúť tým najznámejším, ktoré sú plné turistov. Objavte čaro menších z nich, ktoré vám ponúknu viac súkromia a užijete si tam o to viac aj úžasnú prírodu. Tschiertschen sa nachádza v blízkosti mesta Chur. Dostanete sa tam teda veľmi jednoducho a napriek tomu sa zrazu ocitnete v úplne inom svete. Oficiálne má dedinka len 200 obyvateľov a všetky domy sú postavené v typickom štýle tunajšieho regiónu, pričom hlavnú úlohu zohráva drevo. Nájdete tu bývanie v súkromí i penzión a pochutnať si môžete na miestnej špecialite v podobe sušeného mäsa, ktoré podávajú s lokálnymi syrmi.

 

Canazei, Taliansko

Leto alebo zima? To je hlavná otázka, ktorú si musíte zodpovedať pri pohľade na Canazei. Táto horská dedinka na nachádza v tirolských Alpách a patrí medzi to najkrajšie, čo vám dokáže tento región ponúknuť. Žije v nej takmer dvetisíc obyvateľov, no keď začne zimná sezóna, vďaka lyžiarom je ich nepomerne viac. Nachádza sa tam totiž hneď niekoľko stredísk a vlekov. V blízkej dostupnosti autom je dokopy takmer 600 kilometrov tratí rôznych obtiažností. Keď však všetok sneh zmizne, odkryjú sa turistom ďalšie možnosti. Najväčším lákadlom je prirodzene turistika. Príroda v okolí je krásna, vyvezte sa teda lanovkou a choďte si pozrieť zákutia údolia Val Di Fassa.

 

Furnas, Azorské ostrovy

Viacero zaujímavých horských dediniek nájdete aj na portugalských Azorských ostrovoch. Na ostrove Sao Miguel sa nachádza Furnas, ktorý turisti vyhľadávajú okrem iného kvôli termálnym prameňom, v ktorých sa dá kúpať voľne v prírode. Relax si tak užijete s tými najkrajšími výhľadmi na celé okolie. Samotná dedinka ponúka možnosti na ubytovanie v súkromí, ale aj v hoteloch či penziónoch, ktoré ponúkajú oddych vo vlastných termálnych kúpeľoch. Pochutnajte si tiež na lokálnej špecialite, pomaly dusenom mäse, ktoré sa pripravuje priamo v zemi vďaka teplu z prameňov.

 

Torla, Španielsko

Čo tak vybrať sa na dovolenku do Pyrenejí? V národnom parku Ordesa nájdete nádhernú dedinku Torla. Už keď sa k nej budete blížiť, podmaní si vás nádhernými výhľadmi, ktoré vyzerajú ako z dokonalej pohľadnice. Ide o menšiu obec, v ktorej nájdete ten dokonalý pokoj, ktorý počas dovolenky hľadajú mnohí z nás. V okolí je však tiež veľa možností na zimné i letné aktivity vrátane raftovania a splavov kajakmi, takže sa rozhodne nudiť nebudete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa