Najkrajšie pláže v Albánsku: Skvelý pomer kvality a ceny

2020-06-26 00:00:00 |   |    | 

Služby v Albánsku sa rok čo rok zlepšujú, vďaka čomu táto krajina láka stále viac turistov. Jedným z dôležitých kritérií pre výber presnej lokality je kvalita pláží. Čistota vody, jemnosť piesku, ale aj pekná príroda v okolí či dobré služby – to všetko majú v Albánsku najlepšie nasledovné pláže.



 

Drymades

Väčšina pláží v Albánsku je kamenistých, ale kamienky sú často menšie, takže sa po nich kráča pomerne dobre. Medzi takéto lokality patrí aj Drymades. Táto pláž sa nachádza neďaleko oveľa známejších konkurentoch, preto zostáva trochu v ich tieni. No domácim to úplne vyhovuje, pretože si vďaka tomu uchovali jedno z najkrajších miest iba pre seba. Ak si chcete oddýchnuť na pokojnejšej pláži, okolo ktorej sa nachádza nádherná príroda, zájdite si práve k tomuto krásnemu miestu pri meste Dhërmi. Na konci Drymades čnie vysoká skala, ktorá sa stala jej symbolom a symbolicky ju tak chráni pred okolitým svetom.

 

Dhërmi

Jednou z najznámejších pláží v krajine je Dhërmi, ktorá sa nachádza v blízkosti Drymades. Je dlhá niekoľko kilometrov, na viacerých miestach má mierny vstup do mora a navyše tam nájdete ideálne podmienky na viacero vodných aktivít. V okolí sa nachádzajú biele skaly, ktoré nádherne kontrastujú s tyrkysovo sfarbenou vodou. Odľahlejšie oblasti pripomínajú atmosféru Karibiku. I keď je Dhërmi najnavštevovanejšou plážou, aj počas hlavnej sezóny si na nej dokážete nájsť miesta, ktoré sa nachádzajú mimo rezortov a sú oveľa pokojnejšie. Tie sú vhodné pre rodiny s deťmi a pre tých, ktorí si chcú trochu oddýchnuť. Pokiaľ hľadáte zábavu a zaujímavé podniky, tak sa presuňte bližšie k mestu, kde máte na dosah aj všetky potrebné služby.

 

Ksamil

Neoficiálnym centrom Albánskej riviéry je mesto Ksamil, od ktorého sa vinie jedna z mála piesočných pláží. Napriek tomu nie je medzi turistami až natoľko známa a uchováva si tak svoju jedinečnosť bez toho, aby ste boli rušení davmi dovolenkárov. Okolie je členité, nachádzajú sa tam aj vyššie útesy, ale i príjemné lesy, ktoré poskytujú počas slnečných dní trošku tieňa. Pláž je rozdelená na niekoľko častí. Niektoré patria rezortom a väčšina tých ostatných je spoplatnená symbolickým vstupným. Vďaka tomu sa podarilo uchovať túto lokalitu čistú a vo výbornom stave. V blízkosti tohto pobrežia sa nachádzajú tri menšie ostrovy, na ktoré je možné podniknúť plavbu z neďalekého prístavu.

 

Gjipe

Domáci označujú Gjipe ako malý raj v Albánsku. Táto pláž je obklopená vysokými útesmi, takže je pred okolím ukrytá a pripomína opustený ostrov. Dá sa ku nej dostať loďou alebo autom, keď vás potom čaká ešte krátka prechádzka priamo k moru. V blízkosti pláže sa nachádza niekoľko zariadení s občerstvením. Počas odlivu sa dostanete aj ďalej po pobreží do časti, kde sú menšie súkromné pláže. Sledujte aj zaujímavé okolie, pretože sa tam ukrýva hneď niekoľko jaskýň, ktoré sú voľne dostupné pre verejnosť. Do niektorých z nich sa dá doplávať na loďke a môžete si tak vychutnať ich krásnu výzdobu. Väčšinou ide o jednoduchšie jaskyne s jednou hlavnou miestnosťou, ale zato s výnimočnou prímorskou atmosférou.

 

Pláže v blízkosti Saranda

Mesto Saranda patrí k známym dovolenkovým lokalitám v Albánsku. Veľkou výhodou je, že v okolí sa nachádza hneď niekoľko typov pláží. Pokiaľ si len chcete odskočiť okúpať sa popri navštevovaní pamiatok a večernom posedení v bare, môžete zostať priamo v centre na malej mestskej pláži. No stačí zájsť o 10 kilometrov ďalej, aby ste boli v dokonalom raji. Napríklad pláž Plazhi i Manastirit sa nachádza v blízkosti opátstva, ktoré sa čnie nad ňou a ponúka tak nádherný výhľad. Druhá Plazhi i Pasqyrave znamená v preklade Zrkadlová pláž. Svoje pomenovanie dostala podľa nádherného zrkadlenia na vode, ktoré vzniká odrazmi slnečných lúčov od okolitých bielych skál. Všade, kam sa pohnete, máte nový tip na kúpanie sa a navyše ste stále v kontakte s mestským životom, jeho históriou a kultúrou.

 

Lukova

V podobnom štýle je ladená aj pláž Lukova. Síce sa nachádza v blízkosti tohto mesta, ale napriek tomu vyzerá, ako keby bola odčlenená niekde na opustenom mieste. Stále sa môžete tešiť na skvelé podmienky na plávanie, na príjemnú čistú vodu a navyše priamo pri pláži sa nachádzajú stromy, ktoré tomu dodávajú pokojnú atmosféru. No keď sa vám už nebude chcieť ležať na slnku a opaľovať sa, do pár minút ste priamo v centre, kde sa nachádzajú obchody, reštaurácie a večer môžete navštíviť aj nočné podniky. Jednoducho ideálne miesto na dovolenku.

 

Rana e Hedhun

Jednu z výnimočnejších pláží nájdete v blízkosti mesta Shëngjin. Ako sme už spomínali, v Albánsku majú viac kamenistých ako pieskových častí pobrežia. Rana e Hedhun patrí práve k tejto menšine a ponúka jednu zaujímavosť navyše. Jej okolie lemujú vysoké pieskové duny, ktoré vás takto symbolicky zanesú do exotickej krajiny. Na chvíľku zabudnete, že sa nachádzate v Albánsku a môžete si užívať toto unikátne miesto.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa