Aký grécky ostrov si vybrať tento rok? Vyskúšajte Paros s bezkonkurenčnou prírodou

2022-06-01 12:00:00 |   |    | 

Väčšina z vás sa už istotne v tomto čase zamýšľa nad tým, ako budete tráviť letnú dovolenku. Pre Slovákov býva častou voľbou Grécko a jeho ostrovy Kréta či Rodos. Tento rok by ste však mohli urobiť zmenu a nájsť si niečo nové a zaujímavejšie. Vyskúšajte napríklad Paros, ktorý je súčasťou Kykladských ostrovov a podľa domácich má tú najkrajšiu prírodu z celej krajiny.



 

Parikia

Hlavným mestom ostrova je Parikia. Rozlohou nie je veľká a dominujú jej najmä historické budovy. Najväčším cestovateľským hitom sú typické domčeky s bielou fasádou a množstvom charakteristických modrých detailov. Okolo nich rastú pestré kvety, čo dodáva starým uliciam veľkú charizmu. Historicky najcennejším je kostol zo 6. storočia. Nazýva sa Panayia Ekatontapyliani, čo v preklade znamená „kostol so sto dverami“, z ktorých jedny by mali byť tajné. Jeho súčasťou je baptistérium, ktoré bolo súčasťou predošlej budovy a je ešte o dve storočia staršie. V Parikii môžete navštíviť aj byzantské múzeum, kde počas prehliadky uvidíte aj niekoľko drevených ikon, ktoré pochádzajú z ostatných kostolov a kláštorov na ostrove.

 

Naoussa

Druhým najväčším mestom na ostrove je Naoussa, ktorá je vďaka luxusným podnikom a hotelom známa vďaka nočnému životu. Preto sem často mieria najmä mladí dovolenkári a tí, ktorí majú radi večierky. Najfotogenickejšou budovou v meste je bar Linardo, ktorého bielu fasádu totiž dopĺňajú kontrastné fuksiové prvky. S morom v pozadí je to jeden z najkrajších pohľadov, aký sa vám ponúkne. Keď zídete dole k pobrežiu, nájdete tam zase viacero tavern, v ktorých si okrem tradičných špecialít pochutnáte aj na jedlách z čerstvo ulovených rýb. V tejto časti zostaňte až do západu slnka, keď sa pred vami ukáže jeden z najkrajších pohľadov na more s malými loďkami a kostol svätého Mikuláša v pozadí. Veľkou výhodou Naoussy je aj to, že je odtiaľ dobré spojenie do okolitých dediniek a ľahko sa dostanete aj na krásne pláže.

 

Pláž Marcello

Jedným z dôvodov, prečo si dovolenkári vyberajú práve dovolenku na Parose, sú jeho pláže. Viaceré z nich sú pokojné, bez veľkého množstva turistov a navyše sa nachádzajú v blízkosti miest či dediniek, takže máte k dispozícii aj výborné služby. Jednou z takýchto obľúbených pláží je Marcello, ktorú nájdete neďaleko Parikie. Rozdelená je na dve časti. Jedna z nich je voľná, môžete tam zájsť kdekoľvek a rozložiť si deku na celodenné slnenie a plávanie. Druhá má zase podobu malého klubu, kde vás budú aj obsluhovať. Obľúbenou plážou je aj Kolymbithres, ktorá sa zas nachádza v blízkosti mesta Naoussa. Tá ponúka výborné podmienky pre športy a potápanie.

 

Lefkes

Pokiaľ hľadáte skôr grécku autentickosť, v tom prípade si zájdite do dedinky Lefkes. Nachádza sa 11 kilometrov od hlavného mesta a väčšina budov pochádza ešte zo stredoveku. V súčasnosti má populáciu len 500 obyvateľov, vďaka čomu sa tam podarilo uchovať tradičnú atmosféru. Dedina je situovaná na kopci, vďaka čomu ponúka perfektný výhľad na pobrežie. Nachádzajú sa tam tradičné grécke domčeky, ale aj budovy v benátskom štýle. Dôležitou pamiatkou je kostol s ikonami. Centrom Lefkesu je malé námestie, pri ktorom je sústredených niekoľko podnikov, kde si pochutnáte najmä na tradičnej paroskej kuchyni.

 

Loďou po okolitých ostrovoch a autom po Parose

Pri plánovaní výletov si dovolenkári vyberajú najmä z dvoch možností. Prvou je preskúmanie ostrova. Ideálne je, ak si prenajmete auto a budete sa iba tak túlať po dedinkách a prírodných zákutiach. Urobte si zastávku aj v tunajšom parku Paros a podniknite ľahšie túry. Ak nemáte auto, vyberte sa preskúmať odľahlejšie miesta aspoň pomocou lokálnych autobusových liniek. Druhou alternatívou je zájsť na nejaký výlet loďou. Domáci ponúkajú najmä plavby na opustené ostrovy, kde môžete celý deň oddychovať na pláži a plávať a medzitým vám na obed pripravia grilované delikatesy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa