Grécky Samos – ideálna voľba na septembrovú dovolenku

2021-09-02 08:01:00 |   |    | 

Septembrová dovolenka môže byť výhodná z viacerých dôvodov. Deti sú už v škole, takže je v hoteloch pokojnejšia atmosféra, ceny sú trošku nižšie a navyše nie je ani tak horúco ako počas júla či augusta. Ideálnym miestom na takýto pobyt je napríklad grécky ostrov Samos. I v septembri je tam príjemne teplo a vy si užijete letné radovánky.



 

Rodisko matematika Pytagora

Ostrov Samos sa nachádza v Egejskom mori. V septembri sa priemerná denná teplota pohybuje od 28 do 30 stupňov. Počas nocí neklesá pod 19 stupňov, takže tam po celý čas panuje príjemné počasie. K tomu ešte pripočítajte minimálne 22-stupňovú teplotu vody a vaša voľba na neskorú letnú dovolenku je na svete. Rozlohou nepatrí k najväčším gréckym ostrovom, ale všetko to kompenzuje pútavými dejinami. V minulosti tam žili viacerí významní filozofi a Samos je aj rodiskom slávneho matematika Pytagora, na ktorého sú domáci až dodnes mimoriadne pyšní. Narodil sa tam aj filozof Epikouros. Ostrovania sa v minulosti preslávili pestovaním tabaku, vína a olív. Dobré podmienky na život vytvára aj 14 kilometrov dlhá rieka. V minulosti Samos nazývali tiež Phillas, čo v preklade znamená Listnatý ostrov.

 

Pythagórion

Malé mestečko pri pobreží patrí medzi najnavštevovanejšie lokality na Samose. Pôvodne sa volalo Tigáni, v roku 1955 sa však domáci obyvatelia rozhodli vzdať poctu Pytagorovi a pomenovať po ňom niektorú ulicu či obec. Nakoniec voľba padla na toto mesto, aby sa tak dostalo ľuďom viac do povedomia. Jeho územie bolo osídlené už v 6 storočí pred Kristom. Nachádzal sa tam dôležitý prístav, ktorý využívali počas obchodných ciest. V súčasnosti patrí medzi obľúbené rybárske mestečká. Sídli tu malý trh a niekoľko reštaurácií, ktoré sa špecializujú na spracovanie rýb a morských plodov. V centre je aj archeologické múzeum, kde uvidíte všetky vzácne vykopávky, ktoré našli na ostrove.

 

Chrám bohyne Héry

Neďaleko Pythagórionu sa nachádza Chrám bohyne Héry, ktorej na tomto mieste vzdávali úctu a obety. História Héraionu siaha do ôsmeho storočia pred Kristom. Pôvodne ho tvorila hlavná budova s vedľajšími menšími svätyňami. Centrálny chrám bol široký 45 metrov a dlhý 80 metrov a jeho súčasťou bolo sto ozdobných stĺpov, takže už v tých časoch predstavoval obdivuhodné architektonické dielo. Neskôr ho výrazne zruinovali Peržania a Gréci ho museli kompletne prestavať. Časom sa však znova zničili viaceré jeho časti, niektoré aj kvôli zemetraseniam. Dodnes sa zachovali najmä pozostatky menších svätýň.

 

Kokkari

Dedinka Kokkari patrí medzi najmenšie na ostrove. Nachádza sa 10 kilometrov od hlavného mesta Samos a má dlhoročnú rybársku tradíciu. Podľa legiend práve odtiaľ pochádzajú tí najlepší rybári v Grécku. Tamojšia pláž je kamienková a spolu s tyrkysovo modrou vodou a vytvára oku lahodiacu kombináciu. Keďže tam býva veternejšie, toto miesto vyhľadávajú aj windsurferi. Z mesta vedie osem kilometrov dlhý turistický chodník, ktorý vás zavedie až do horskej dedinky Vourliotes. Cestička je nádherná, prechádza aj popri olivovom háji a budete mať počas nej nádherný výhľad na celé pobrežie. Samotné Kokkari je známe i vďaka typickej gréckej architektúre.

 

Vzácne chrámy na ostrove

Na Samose nájdete niekoľko zaujímavých chrámov. Ten najkrajší sa volal Karlovasi a pôvodne bol pýchou celého ostrova. Na jeseň v roku 2020 tam však nastalo zemetrasenie, ktoré zničilo vrchnú časť kostola. Zostala v ňom obrovská diera, ktorá narušila statiku a hrozilo, že sa kvôli tomu zničí interiér. Domáci sa preto k nemu chodia modliť, pretože je podľa nich potvrdením sily viery, ktorú nemôže pokoriť ani nepriazeň počasia. Ďalšou zaujímavosťou je kláštor Panagia Spiliani. Ten je situovaný na 125 metrov vysokom kopci, ktorý patrí medzi najlepšie vyhliadky na ostrove. Jeho súčasťou je jaskyňa, v ktorej vyteká prameň. Podľa veriacich má zázračné a liečivé účinky.

 

Eupalinov akvadukt

Jedna z atrakcií je dobre utajená pred zvedavými očami turistov. Eupalinov akvadukt je kilometer dlhý tunel, ktorý prechádza popod jeden z kopcov. Zároveň v ňom vedie aj jeden z najstarších vodovodných systémov. Tunel je vysoký 1,75 metra a kompletne ho vyhĺbili ručne. Pôvodne sa využíval na odčerpávanie vody z vtedajšieho hlavného mesta, ktoré sa nachádzalo na území dnešného Pythagórionu. V súčasnosti ho pokladajú za jeden z technických divov z obdobia antiky.

 

Najkrajšie pláže na ostrove

Väčšina hotelových rezortov disponuje súkromnými plážami. No ak máte chuť, môžete sa vybrať preskúmať aj iné pobrežné lokality. Samos je známy krásnymi miestami na plávanie a opaľovanie, ktoré sú obklopené výnimočnou prírodou. Na severe sa nachádza pláž Potami, obklopená malým lesom, ktorý vám počas dňa poskytuje príjemný tieň. Psili Ammos zas patrí medzi organizované pláže, kde si za poplatok môžete prenajať lehátko i slnečník a okrem toho sa potešíte výbornými službami. Tsamadou pokladajú za najkrajší kus pobrežia. Vďaka divokej prírode poskytuje dostatok súkromia a kvôli tomu je veľká časť rezervovaná pre nudistov. Karlovassi sa napokon nachádza pri meste. Je síce kamienková, ale sídli pri nej niekoľko tavern a výborných podnikov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa