Nová linka do Pafosu: Skvelá dovolenka na Cypre len za pár eur

2019-08-01 00:00:01 |   |    | 

Ryanair potešil Slovákov novou leteckou linkou do letnej dovolenkovej destinácie. Cyprus tak môžete navštíviť aj na vlastnú päsť a zorganizovať si vynikajúci oddych pri mori v kombinácii s mnohými zaujímavými pamiatkami. K tomu všetkému prirátajte ako bonus krásne pláže, peknú prírodu a chutnú gastronómiu.



 

Dva lety týždenne

Z Bratislavy na Cyprus a naspäť premávajú dve linky týždenne. Lietať sa bude v utorok a vo štvrtok, takže si môžete vybrať medzi krátkymi predĺženými víkendmi a týždennými dovolenkovými pobytmi. Do Pafosu sa odlieta vždy o 8:55 ráno. Let trvá tri hodiny a aj s časovým posunom ste na ostrove o 13:00. Z Cyprusu máte k dispozícii ranné lety o 6:25, takže už o 8:30 pristanete na Slovensku. Ceny spiatočných leteniek sa v akciách a mimo hlavnú sezónu pohybujú okolo 50 eur bez ostatných poplatkov.

 

Dionýzov dom

Jednou z najcennejších pamiatok nielen v Pafose, ale aj na celom ostrove sú vzácne mozaiky, ktoré sa pôvodne v minulosti nachádzali na chodníku. Náhodne ich našiel cyperský farmár, ktorý ich odhalil pri obrábaní pôdy. Ide o päť vzácnych podobizní Dionýza, ktoré ho zachytávajú v rôznom veku a pri rôznych činnostiach. Podarilo sa ich uchovať vo veľmi dobrom stave, takže patria k najcennejším mozaikám v celej oblasti pri Stredozemnom mori. Podľa odhadov archeológov mohla vila v minulosti patriť bohatým mešťanom, ktorí si celú stavbu vyzdobili takýmito cennými mozaikami a maľbami.

 

Kráľovské hrobky

Na okraji Pafosu sa nachádza vzácne archeologické nálezisko, kde môžete vidieť sedem kráľovských hrobiek zo 4. storočia pred Kristom. Niektoré sa ponášajú na zmenšeniny palácov, majú pekné zdobenie a zaujímavé architektonické prvky. Môžete na nich sledovať vplyvy viacerých kultúr. Veľmi výrazné sú najmä egyptské črty, ale viditeľné sú aj detaily z gréckej a rímskej architektúry. Historici sa domnievajú, že tam v minulosti pochovávali zástupcov vtedajšej šľachty z celého ostrova.

 

Kláštor Chrysorrogiatissa

V blízkosti Pafosu a tesne pri tunajšom pohorí sa nachádza kláštor, ktorý ukrýva viacero vzácnych artefaktov z obdobia byzantskej kultúry. Chrysorrogiatissa pochádza z 12. storočia a zaujímavý je už aj samotný komplex, ktorý v súčasnosti slúži ako múzeum. Nájdete tam viacero obrazov, ktoré sú pokryté malými kúskami zlata a striebra. Zobrazujú na nich rôzne výjavy z biblie. Ďalšou zaujímavosťou je socha Panny Márie, ktorá je vyrobená z čistého striebra. V čase jej vyrobenia mala obrovskú cenu a keďže sa ju podarilo uchovať v tak dobrom stave, patrí k najcennejším vystaveným predmetom tohto kláštora.

 

Afroditina skala

Okrem vzácnych antických pamiatok nájdete v Pafose aj viacero pekných prírodných lokalít. More je tam nádherné modré, pláže majú jemný piesok a v niektorých častiach je pobrežie mierne a vhodné aj pre rodiny s deťmi alebo slabších plavcov. Pri pobreží sa nachádza aj jedna zaujímavosť. Domáci veľmi obľubujú Afroditinu skalu, ktorá patrí k najromantickejším miestam v Pafose. Podľa legendy sa práve tam mala zrodiť známa bohyňa. I keď sa v okolí nachádza viacero skál, táto jedna je výrazne dominantná a najväčšia. Napriek tomu, že ide o lákavú atrakciu, úrady pred niekoľkými rokmi zakázali loziť na ňu, pretože jej povrch je klzký a náročný, preto by mohlo dôjsť k nebezpečným úrazom. No keď sa postavíte na pobrežie, máte odtiaľ na skalu nádherný výhľad a toto legendárne miesto si môžete pôsobivo odfotiť počas dňa, ale najmä pri západe slnka, keď sa tam však tiež združuje najviac turistov.

 

Stĺp svätého Pavla

Po Ježišovej smrti sa vybral Pavol do sveta, aby hlásal ďalej jeho posolstvo. Počas púte sa dostal aj na súčasný Cyprus, kde však narazil na odpor domácich obyvateľov. Tí nemali o kresťanstvo záujem a ku svätcovi sa správali mimoriadne krutým spôsobom. Práve v Pafose ho chytili, pripútali ho ku stĺpu a dali ho verejne zbičovať. Pavol musel pretrpieť 39 rán, ktoré takmer neprežil. Podľa legendy sa tento stĺp podarilo uchovať až dodnes a nachádza sa vedľa bývalého kostola Agia Kyriaki z 13. storočia.

 

Zaujímavé aktivity v okolí

V okolí Pafosu máte skvelé podmienky na aktívnu dovolenku. Okrem spoznávania kultúry môžete podniknúť túru po tunajších kopcoch. Keďže more je čisté, nachádza sa tam veľa rôznych podmorských živočíchov a dovolenkári preto milujú potápanie v tomto regióne. Zaujímavosťou je aj jazda na koňoch, ktorú ponúkajú popri pobreží alebo do okolitých dediniek. V meste sa nachádza aj malý domáci pivovar, ktorý nadväzuje na pivovarnícku kultúru, ktorú tam priniesli Angličania. Ten sa volá Afroditina skala a nesie pomenovanie podľa jednej z tunajších atrakcií. Počas pracovných dní ho môžete navštíviť na organizovaných prehliadkach.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa