Utrecht - to najkrajšie, čo môžete v Holandsku vidieť

2019-11-18 12:00:00 |   |    | 

Utrecht patril už od začiatku svojich dejín k významným miestam v tomto regióne. Vďaka jeho výbornej polohe sa tam združovala politická a ekonomická moc v krajine, z čoho významne ťažil. V súčasnosti sa tam podarilo zachovať viacero významných pamiatok, ktoré vám ukážu to najkrajšie, čo môžete v Holandsku vidieť.



 

Katedrála svätého Martina

Hlavným kostolom v meste je Katedrála svätého Martina. Na jej mieste stál pôvodne svätostánok zo 7. storočia. V roku 1253 postihol túto časť Utrechtu požiar, preto tam museli postaviť nový chrám, ktorému dominujú prvky francúzskej gotickej sakrálnej architektúry. V 17. storočí zažili domáci obyvatelia ďalšiu katastrofu. Mestom sa prehnalo tornádo, ktoré zničilo niekoľko budov vrátane hlavnej časti tejto katedrály. Kvôli tomu ju museli iba provizórne uzavrieť novou stenou v západnej časti a posledné ruiny odstránili až o desiatky rokov neskôr. V súčasnosti chrám pozostáva z dvoch kaplniek a je jednou z dôležitých spomienok na to, že vás v živote môžu prepadnúť podobné nečakané skúšky. Každú sobotu popoludní organizujú v kostole koncerty vážnej hudby.

 

Kostolná veža Domtoren

Po vyčíňaní tornáda sa kostol rozdelil do niekoľkých častí. Od hlavnej katedrály sa oddelila aj veža, ktorá bola dominantou pôvodnej stavby. I tá nebola v dobrom stave, ale na začiatku 20. storočia ju začali postupne renovovať a zachránili ju pre ďalšie generácie. Domtoren je vysoká vyše 100 metrov a je najvyššou kostolnou vežou v krajine. Nachádza sa tam zvonica s 50 zvonmi, ktoré pochádzajú od 16. storočia až po súčasnosť. Momentálne tam je aj panoramatická vyhliadka na historické centrum mesta.

 

DOMunder

Zaujímavá prehliadka vás čaká v podzemí mesta. Priamo pod katedrálou sa nachádzajú priestory múzea DOMunder, ktoré pochádzajú ešte z čias prvého osídľovania tejto oblasti. Nájdete tam základy pôvodných stavieb a môžete si pozrieť rôzne animované videá, ktoré vám predstavujú celé dejiny mesta. Veľmi dôležitá časť sa odvíja okolo zničujúceho tornáda. Podzemie si pozriete s baterkou v rukách, aby ste sa lepšie vcítili do atmosféry, v akej objavovali tieto priestory výskumníci. Časť výstavy prezentuje dejiny Holandska a zoznamuje vás s najdôležitejšími bodmi v histórii.

 

Utrechtské kanály

Tak ako viacero ostatných holandských miest, aj Utrecht je známy svojimi kanálmi. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa práve v tejto spodnej časti nachádzajú staré pivnice, ktoré sa kedysi používali na skladovanie potravín. Keďže v minulosti tam sídlil malý prístav, mohli tak pohodlne vykladať všetok tovar priamo do týchto priestorov. V súčasnosti tam sú štýlové podniky a časť z nich sa stále využíva na skladovacie účely. Po kanáli sa môžete plaviť na loďkách, člnkovať a v okrajových častiach môžete vyskúšať aj kajakovanie.

 

Hrad De Haar

Na predmestí Utrechtu sa nachádza najväčší holandský hrad. De Haar postavili len v 19. storočí, napriek tomu sa stal významnou pamiatkou v tejto krajine. Jeho autorom je architekt Pierre Cuypers, ktorý spolupracoval aj na výstavbe ďalších dôležitých atrakcií v krajine. Hrad stojí na brehu malého jazera, čo mu dodáva rozprávkovú atmosféru. V jeho okolí sa nachádza rozsiahly park, v ktorom sa sústreďujú najmä na pestovanie drevín. Interiér sa podarilo uchovať vo výbornom stave. Väčšina vystaveného nábytku je zachovaná od pôvodného majiteľa, preto je vynikajúcou ukážkou dobového zariadenia z prelomu 19. a 20. storočia. Raritným kúskom je japonský gauč pre ženy, ktorý je jedným z mála, ktoré sa objavili v Európe. V adventnom období organizujú na nádvorí a v záhrade vianočné trhy, ktoré patria k najobľúbenejším v meste.

 

Dom Schröderovej

Gerrit Rietveld patril do skupiny De Stijl, ktorá zaujímala avantgardný prístup k dizajnu a architektúre. Utrechtský rodák bol jej významným predstaviteľom, ktorý sa postaral o najlepšiu modernú stavbu v meste. Tento dom postavil pre Truus Schröderovú a jej nové obydlie malo prepojiť interiér s exteriérom, aby tak vytvorili veľký vzdušný a slnečný priestor. Exteriéru dominuje sivá farba, ktorú zdobia charakteristické červené, modré a žlté prvky. Interiér zariadili ako múzeum tejto významnej avantgardnej línie, ktorá sa premietla aj do bytového zariadenia. Nechýba tam ani klasická Rietveldova stolička.

 

Trajectum Lumen

Novodobé umenie predstavuje tiež netradičný turistický chodník mestom. Domáci predstavitelia sa chceli popasovať s tým, že väčšina turistov už nemá v podvečerných hodinách žiaden program a kvôli tomu zostávajú v hotelových izbách. Do ulíc ich mal vytiahnuť projekt Trajectum Lumen, ktorý predstavuje Utrecht v novom šate. Po vyznačenej trase sa dostanete k rôznych atrakciám, ktoré sú nejako netradične nasvietené. Môže ísť o obľúbené pamiatky, ktoré žiaria vo svetle reflektorov, historický tunel, ktorý hrá zaujímavými odtieňmi alebo kaleidoskop, ktorý oživuje steny starých budov. Netypický turistický chodník prejdete za hodinu a pol a potom si v jeho závere môžete posedieť v jednej z reštaurácií alebo barov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: NTBC Holland Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa