Trogir – chorvátska verzia Benátok

2021-05-24 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko Splitu sa nachádza jedno z najkrajších chorvátskych miest Trogir. Jeho historické centrum sa rozprestiera na malom ostrove medzi pevninou a väčším ostrovom Čiovo. Celá táto jeho časť je zapísaná medzi chránené lokality UNESCO. Kvôli jeho atmosfére, ale aj nádhernej architektúre prezývajú Trogir chorvátske alebo malé Benátky.



 

Trogirská katedrála

Medzi významné pamiatky tohto mesta nepatrí len samotná katedrála, ale aj celá štvrť, ktorá sa rozprestiera okolo nej. Podarilo sa tam totiž zachovať viacero pôvodných budov, ktoré vznikali v období 11. až 13. storočia, takže vďaka tomu si môžete pozrieť pôvodnú architektúru z tejto éry. Veľmi dôležitý je už samotný portál do Katedrály svätého Vavrinca. Tam si všimnite Radanov portál, ktorý je unikátnou reliéfnou kolážou pri vstupnej bráne. Nachádzajú sa na nej podobizne Adama a Evy, ktorí stoja nad sochami levov. Taktiež sú tam rôzne prírodné ornamenty, ale aj výjavy z biblie. Vďaka tomu ide o jednu z najdôležitejších sakrálnych pamiatok v Chorvátsku. Interiér je o niečo skromnejší a dominuje mu jednoduchý oltár.

 

Palác Čipiko

V blízkosti katedrály sa nachádza palác Čipiko, ktorý je pomenovaný podľa jedného z jeho novších majiteľov. Skladá sa z dvoch častí. Staršia budova pochádza z 15. storočia, bola menšia a slúžila ako rezidencia vtedajších šľachticov. K nej neskôr pribudla nová stavba, ktorú už naplánoval Čipiko. Ten chcel jednoduchý mestský dom premeniť na honosnejšie sídlo, preto jeho novšia budova bola väčšia a s výraznejším zdobením. Palác je postavený v benátskom štýle a prevažujú na ňom prvky gotiky. Interiér nie je v súčasnosti prístupný pre verejnosť, ale predstavuje vynikajúcu ukážku viacerých architektonických prvkov a ozdôb z tejto éry architektúry.

 

Dva mosty, ktoré Trogir spájajú s pevninou

Medzi tunajšie zaujímavosti patria tiež dva mosty, ktoré spájajú historické centrum Trogiru s pevninou a s ostrovom Čiovo. Ten, ktorý vedie k brehom Chorvátska, je kratší a je od neho nádherný výhľad na kostol a tunajšiu architektúru. Často tadiaľ prechádzajú lode, takže si môžete odniesť nádherné fotografie. Druhý je novší a dlhší a spája historické jadro Trogiru s ostrovom Čiova. V tomto prípade ide o moderný pohyblivý most, ktorý tak uľahčuje lodnú dopravu v okolí.

 

Pevnosť Kamerlengo

V lete je veľmi obľúbenou lokalitou pevnosť Kamerlengo. Na jej mieste pôvodne stála obranná veža, ktorá bola súčasťou obranného systému. V 15. storočí k nej pristavili jednoduchú pevnosť, ktorá reprezentovala renesančnú architektúru. Tá sa využívala nasledujúce štyri storočia, potom začala chátrať a zrenovovali ju až po 2. svetovej vojne. Pôvodná veža sa stala symbolom Trogiru a domácim ponúkala nádhernú vyhliadku na celé pobrežie. V súčasnosti sa využíva ako letný amfiteáter. Pravidelne sa tam konajú rôzne mestské podujatia a taktiež tam premieta letné kino. Pevnosť má vynikajúcu akustiku, preto je často vyhľadávaná aj pri organizovaní koncertov.

 

Hodinová veža

Pri potulkách v centre mesta vám istotne padne do oka vysoká hodinová veža. Tá už dnes stojí osamotená popri iných budovách, ale v minulosti bola súčasťou kostola. Z neho sa podarilo uchovať už len menšiu kaplnku. Na vežu s veľkým hodinovým ciferníkom v súčasnosti nadväzuje budova s názvom Loggia. Terasa, ktorá prechádza až priamo na ulicu, ponúka príjemné posedenie a navyše sa tam môžete počas dňa zastaviť na kávu a obdivovať okolité historické budovy. Pri tomto skúmaní si ešte raz prezrite aj fasádu známej hodinovej veže. Na nej sa nachádza jedna z najvýznamnejších mestských sôch, ktorá predstavuje spravodlivosť. V tejto časti Trogiru nájdete tiež niekoľko reštaurácií a obchodíkov so suvenírmi. Tie sídlia v pôvodných dobových stavbách, takže celé okolie námestia, ktoré je pomenované podľa bývalého pápeža Jána Pavla II., predstavuje perfektnú zmes talianskej a chorvátskej architektúry.

 

Promenáda pri historickom centre

Po celodenných prechádzkach medzi zachovanými historickými budovami zájdite na promenádu, ktorú milujú najmä domáci obyvatelia. Tá vedie priamo popri prístave, kde kotvia najmä malé plachetnice a jachty. Celá táto časť je zdobená nádhernými kvetmi a palmami, čo Trogiru dodáva karibskú atmosféru. Ak si chcete zaplávať, priamo v meste na to nemáte vhodné priestory. Musíte zájsť mestskou dopravou na širšie predmestie alebo na ostrov Čiovo, kde nájdete niekoľko rozsiahlejších pláží.

 

Vstupné brány do historického centra

Centrum Trogiru bolo v minulosti chránené dobrým systémom mestských hradieb. Z nich sa ešte aj v súčasnosti podarilo uchovať niekoľko častí, ktoré ukazujú pôvodnú podobu mesta. V nich boli kedysi zabudované aj všetky vstupné brány, ktoré strážili vojaci a kontrolovali všetkých pútnikov. Tie sa podarilo taktiež zachovať až dodnes. K hlavným patrí južná a severná brána, ktoré sú situované smerom k mostom, spájajúcim centrum s pevninou a druhým ostrovom. Niektoré sú zdobené drobnými ornamentmi a pri jednej z nich uvidíte sochu svätého Ivana, ktorý bol ochrancom Trogiru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa