Zermatt pripomína rozprávkovú krajinu, leží na jednom z najkrajších miest Európy

2022-10-25 12:00:00 |   |    | 

Mesto Zermatt sa nachádza v nemecky hovoriacej časti Švajčiarska. Situované je na jednom z najkrajších miest v Európe. Rozprestiera sa totiž v údolí, ktoré je obklopené kopcami. Na prvý pohľad vyzerá ako rozprávková krajinka, ktorá vám prinesie veľa možností na aktivity počas celého roka. Stačí si len vybrať, či chcete stráviť aktívnu dovolenku, alebo sa zameriate na oddych.



 

Matterhorn

Zermatt vám ponúka mnoho možností na túry. Môžete sa vybrať na trasy rôznych obtiažností, ale taktiež sa môžete pozrieť k najväčšiemu lákadlu v podobe vrchu Matterhorn. Ten sa pokladá za najfotogenickejší v celých švajčiarskych Alpách. I kvôli tomu mnoho ľudí neplánuje túru priamo na jeho vrchol, ale skôr k horským plesám alebo vyhliadkam, z ktorých sa môžu pokochať jeho krásou.  Je 4478 metrov vysoký a sú pre neho typické ostré hrany. Tri jeho strany patria Švajčiarsku a o jednu časť sa domáci delia spolu s Talianmi, ktorí tam vybudovali jeden z najlepších lyžiarskych rezortov v krajine. Prví horolezci sa na vrchol Matterhornu dostali v roku 1865. Bola to skupinka piatich Angličanov, ktorým asistovali dvaja domáci obyvatelia. Výstup na neho patrí k tým náročnejším, preto sa odporúča, aby tam šli len ľudia s dobrou kondíciou a v sprievode skúsených horských vodcov.

 

Čierne pleso

Druhá obľúbená túra z Zermattu vedie k Čiernemu plesu, ktoré svoje pomenovanie dostalo kvôli tomu, že sa nachádza v hlbšej diere. Preto vyzerá, akoby voda v ňom bola neustále čierna. Pleso je zaujímavé i kvôli malej kaplnke, ktorá sa nachádza priamo pri jeho brehu. Podľa legendy ju nechali postaviť dvaja turisti, ktorí sa stratili počas túry kvôli tomu, že v horách bola veľká hmla. Vtedy sa zaprisahali, že ak sa im niekedy podarí nájsť cestu späť a prídu domov zdraví, tak z vďaky nechajú pri plese postaviť kaplnku. Tá zohráva dôležitú úlohu aj pri výstupe na Matterhorn. Podľa dávneho zvyku sa k nej turisti prichádzajú na konci túry poďakovať, že sa im podarilo zdolať vrchol bez problémov. Pravidelne 5. augusta sa v kaplnke koná výročná omša, počas ktorej oslavujú jej patrónku Pannu Máriu. Zväčša je sprevádzaná zaujímavým programom. Pleso sa nachádza v blízkosti lanovkovej stanice, takže sa tam môžete vybrať aj týmto jednoduchším spôsobom.

 

Roklina Gorner

Do tretice prichádza tip na túru do rokliny Gorner. Veľkou výhodou je jej dobrá dostupnosť. Začiatok trasy sa totiž nachádza len 20 minút od vlakovej stanice v Zermatte. Potom sa už napojíte na drevený chodník, ktorý vedie okolo veľkých skál. Postupne budete prechádzať popri rieke, nádherných kopcov a uvidíte tiež pekný vodopád. Roklina sa vytvorila vďaka vode, ktorá tadiaľ pretekala. Podľa historických odhadov vznikli tieto skaly pred 200 miliónmi rokov a voda si medzi nimi nachádzala cestičku po stovky rokov. Kvôli drevenému chodníku je trasa prístupná aj pre menej zdatných turistov. Popri skalách ho postavili už v 19. storočí, keď si tunajší obyvatelia chceli takto pohodlne pozrieť krásnu prírodu.

 

Železnica Gornergrat

Jedným z výborných spôsobov, ako spoznať tento región, je vybrať sa na jazdu železnicou Gornergrat. I keď prechádza iba niekoľkými kilometrami, v skutočnosti má veľké prevýšenie, preto jazda ňou trvá takmer trištvrte hodinu. Trať vedie krásnym horským krajom, takže sa pripravte na to, že budete mať počas cesty nádherné vyhliadky. Na vrchole sa môžete pozrieť do malej hvezdárne a na vyhliadke sa dostanete priamo na ľadovec Gorner.

 

Zermatt

Príjemný deň strávite i počas potuliek v Zermatte, ktorý sa vám už na prvý pohľad zapáči vďaka typickej alpskej architektúre. Krásne domčeky sú často zdobené rozkvitnutými kvetmi, ktoré dodávajú uliciam ešte krajšiu atmosféru. V centre nájdete aj múzeum venované Matterhornu a pokiaľ si chcete trochu oddýchnuť, rezervujte si vstup v hotelových kúpeľoch.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa