Zugspitze a Garmisch-Partenkirchen - tá pravá esencia Bavorska

2022-06-14 12:00:00 |   |    | 

Výhodou dovolenky v Bavorsku je, že v jednom regióne dostanete úplne všetko, po čom túžite. Ak chcete oddychovať, vyskúšajte niektorý z wellness hotelov. Keď sa vám zachce kúska histórie, v tom prípade vás osloví napríklad mesto Garmisch-Partenkirchen. No a pokiaľ máte chuť na peknú prírodu, určite vás nesklame slávny Zugspitze.



 

Na vrchol sa dostanete lanovkou alebo zubačkou

Prvá voľba pri návšteve Zugspitzu bude podľa toho, z ktorej strany prichádzate. Aj na vrchole vám ponúknu niekoľko možností, či sa chcete vrátiť do Nemecka, alebo zájdete radšej na rakúsku stranu. Vďaka tomu môžete teda spojiť výlet hneď do oboch susedských krajín. Ak sa rozhodnete pre Nemecko, v tom prípade stojíte pred ďalšou voľbou. Najrýchlejším spôsobom, ako sa dostať na vrchol, je pomocou lanovky. Vďaka modernizovaným kabínkam ste na vrchole za 20 minút a odtiaľ sa už môžete zviesť do nižšie položenej stanice, odkiaľ máte nádherný výhľad na okolité končiare.

Druhý spôsob je síce dlhší, ale ponúkne vám úžasnejší zážitok. Zubačka vás zavezie pomedzi typické alpské domčeky a po celý čas budete mať úžasný výhľad na Zugspitze. Potom už prídete k jazeru, pri ktorom je aj parkovisko a spodná stanica lanovky. Odtiaľ vedie dlhší úsek cesty, počas ktorého si užijete nádherný výhľad na vodnú plochu obklopenú lesmi. V závere vás už čaká presun tunelom, počas ktorého vám na malých obrazovkách pustia videá o tomto regióne a jeho histórii.

 

Pozrite si múzeum, kostolík i výhľad do susedných krajín

Na Zugspitzi vás aj uprostred horúčav prekvapí chladné počasie a na mnohých miestach bude dokonca ešte sneh. Pripravte si preto radšej teplé oblečenie. Po vystúpení vo vrchnej stanici vás už čaká zaujímavé múzeum, v ktorom sa dozviete viac o histórii regiónu, ale aj samotnej lanovky či zubačky. Nech pôjdete z ktorejkoľvek krajiny, vždy sa dostanete do tejto istej stanice. Po prehliadke múzea sa vyberte buď na vyhliadku cez sklenenú stenu, alebo vyjdite von po schodisku, ktoré vás zavedie na najvyšší prístupný bod tohto končiara.

Odtiaľ uvidíte, koľko snehu a ľadovcov je tam aj počas teplých mesiacov. Z tohto bodu dovidíte až do okolitých krajín. Zaujímavosťou je, že kvôli globálnemu otepľovaniu musia Zugspitze chrániť. Počas horúcich dní zvyknú ľadovú plochu zakrývať veľkými plachtami, aby sa ho podarilo uchovať a nezničila sa táto prírodná jedinečnosť. Rovnako postupujú aj pri ochrane ľadovcov vo Švajčiarsku. Po presune do dolnej stanice sa dostanete aj ku kaplnke, ktorá je zasvätená Panne Márii. Väčšinu roka pokrýva cestu k nej snehová prikrývka a môžete sa tam aj šmýkať.

 

Prechádzka okolo ľadovcového jazera

Po návrate späť do dolnej stanice si ešte urobte krátku zastávku pri jazere Eibsee. To má ľadovcový pôvod a podľa odhadov sa sformovalo približne pred tritisíc rokmi. Voda v ňom je priezračná, čo svedčí o kvalite tunajšieho životného prostredia. Potom sa už choďte prejsť po jeho brehoch a obdivujte aj nádhernú prírodu v okolí. Odtiaľto vedie tiež niekoľko turistických chodníkov, pomocou ktorých sa dostanete na niektoré z blízkych končiarov. V jazere sa môžu používať bezmotorové člnky, môžete si vyskúšať paddle boarding alebo vyskúšajte tunajšiu obdobu vodných bicyklov, ktoré vám odkryjú ďalšie pekné zákutia.

 

Múzeum pri historickej bobovej dráhe

Pri Garmisch-Partenkirchene nájdete aj unikátnu bobovú dráhu. Pôvodne bola urobená celá z ľadu a používala sa dokonca aj oficiálne počas olympijských hier. Keďže súťažiaci na nej dosahovali rýchlosť až 120 km/h, patrila k tým najnebezpečnejším na svete. V súčasnosti pri nej sídli jedinečné múzeum, ktoré sa venuje histórii tohto športu. Počas prehliadky uvidíte niekoľko historických bodov a pozriete si aj videá či fotografie z toho, ako sa súťažilo na tejto dráhe.

 

Nimm an einer geführten Besichtigung des Bobschuppens am Riessersee teil und erfahre mehr über die legendäre...

Posted by Garmisch-Partenkirchen Tourismus on Wednesday, October 9, 2013

 

Promenáda s nástennými maľbami v Garmisch-Partenkirchene

Po prechádzke prírodou sa vyberte ešte aj do samotného Garmisch-Partenkirchenu. Zájdite najprv do parku, kde majú počas jari a leta nádherné záhony. Potom si to už namierte do centra, v ktorom sa zamerajte najmä na fasády domov. Podľa tradície sú viaceré z nich zdobené freskami, ktoré odkazujú na pôvodný spôsob života.

Na promenáde nájdete aj zaujímavý obchod, v ktorom predávajú tradičné bavorské oblečenie. To si môžete pozrieť v pôvodnom, ale aj modernom prevedení. Na jednom poschodí uvidíte nádherné ženské kroje, vrchné vám už predstaví mužské odevy. Počas jeho návštevy vám ochotne vysvetlia aj zaujímavosti z histórie jeho šitia a toho, ako sa menil postupne počas jednotlivých období.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa