Staroveké kamene škótskych ostrovov

2013-06-24 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Zvráskavené vrstvy skál škótskych Hebridských ostrovov staré ako sám čas sú zubatými pripomienkami tektonických posunov, ktoré pred viac ako 60 miliónmi rokov formovali Európu, Severnú Ameriku a Grónsko. Kelti i Vikingovia, Angličania i Škóti, ľudia tu v izolácii po stáročia bojovali o prežitie.



Dnes je síce z viac ako 500 ostrovov obývaných iba niekoľko desiatok, no impozantné prírodné divadlo láka zvedavcov z celého sveta. Súostrovie ponúka jedinečné jaskyne, morské útesy aj čadičové vrchy. Súčasným obyvateľom sa preto dodnes zachovalo nezvyčajné susedstvo majestátnych skalných útvarov - prírodných i vytvorených ľudskou rukou.

 

Fingalova jaskyňa

Dobrodružstvo zaručuje výlet loďkou popri útesoch ostrova Staffa, ktoré skrývajú prírodnú rezerváciu Škótskeho národného dedičstva. Šesťstranné čadičové stĺpy tu lemujú vnútro asi 23 metrov vysokej a 82 metrov hlbokej jaskyne. Tá dostala meno po hrdinovi Fingalovi (často aj Fionn mac Cumhaill), ktorý podľa mytológie vytvoril násyp medzi Írskom a Škótskom.

 

Záliv Sound of Raasay

Romantická zátoka ostrova Isle of Skye zo skalistých brál ponúka výhľad ako z historického veľkofilmu. Stačí vyjsť na úpätie a pred vami sa vynárajú prehistorické skalné útvary tvorené zosuvmi pôdy a geologickými prevratmi.

 

Pevnosť Dun Carloway

Dominantou ostrova Lewis je bezpochyby dvojplášťová kamenná veža, tzv. broch, postavený v období 1200 až 550 rokov p.n.l. Pozostatky vzácnej stavby, ktorá v krajine patrí k najzachovalejším svojho druhu, majú priemer 15 a výšku 9 metrov. Podľa historikov bola prestíž bývania v takýchto obranných stavbách rovnako dôležitá, ako ich samotná bezpečnostná funkcia.

 

Skaly Callanish

Rovnaký ostrov, no absolútne iný monument. To sú tri miliardy rokov staré kamene, z ktorých škótski predkovia asi 2000 rokov p.n.l. vytesali megality, ktoré pravdepodobne na svojom mieste stoja dlhšie ako slávne egyptské pyramídy. Centrálny kameň je vysoký 4, 5 metra, okolité približne 3 metre. Podobne ako britský Stonehenge, aj Callanish slúžil rituálnym účelom.

Hebridy okrem famóznych výhľadov a lezeckých dobrodružstiev za históriou ponúkajú aj možnosti spoznávať nepreberné množstvo živočíšnych druhov, medzi nimi mníšik bielobradý vysokozobý, orol skalný, chrapkáč poľný, vydra, žralok obrovský, veľryby či delfíny. Najväčšie kŕdle však patria sule bielej, ktorá si stavia hniezda na úzkych rímsach skalných ostrovov.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa