Hurá na nákupy! 18 najpodivnejších nákupných centier sveta (1. časť)

2014-07-08 09:00:00 |   |    | 

Architekti, ktorí majú na starosť výstavbu nákupného centra musia čeliť niekoľkým výzvam: Nákupné centrum potrebuje byť veľké pre mnoho obchodov, ale nie príliš, aby vzdialenosti neunavili nakupujúcich. Je potrebné vpustiť dovnútra vzduch a svetlo, ale nie veľa, aby to nekonkurovalo osvetleniu výkladov, no a zákazníci by sa mali troška stratiť, túlať sa od obchodu k obchodu, no únikové východy by sa mali dať ľahko nájsť v prípade núdze. S tým všetkým v mysli, niet divu, že je na svete toľko úžasných nákupných centier. Ponúkame prehľad tých najpodivnejších.



ILUMA, Bugis, Singapur

Nachádza sa v oblasti Bugis a otvorené bolo v roku 2009. Iluma je jedinečné centrum hlavne pre svoj zovňajšok. Väčšina nákupných stredísk ma vnútorné priestranstvá lemované obchodíkmi, no chýba im niečo z vonku. Iluma má na jednej strane budovy obdĺžnikový tvar naplnený červenými svetlami, na druhej strane sa môže pochváliť zakrivenou fasádou s high-tech svetlami a osvetlením displeja, ktorý vysiela správy.

IL VULCANOBUONO, Nola, Taliansko

Centrum je lokalizované v Nole – blízko sopky Vezuv a bolo otvorené v roku 2007. Il Vulcanobuono má vyše 150 obchodov, hotel aj kino. Architekti sa vždy snažia vytvoriť niečo zaujímavé, čo by prilákalo zákazníkov. Cieľom architekta tohto objektu bolo vytvoriť tvar podobný blízkej, stále aktívnej sopky Vezuv. Vzhľad pozostáva z kruhov, každý má iný sklon, ktoré spolu vytvárajú tvar sopky. 

 

MALL OF AMERICA, Bloomington, Minnesota, Spojené štáty americké

Jedno z najväčších nákupných centier Spojených štátov amerických. Dovnútra by sa zmestilo sedem Yankee štadiónov. Ročne priláka približne 40 miliónov návštevníkov. Mall of America je výnimočný nielen pre svoju veľkosť, ale pre turistické atrakcie, ktoré sa tu nachádzajú. Na spríjemnenie nakupovania sa tu konajú rôzne svetelné a zvukové šou. Centrum má vlastný zábavný park, akvárium, minigolf, vesmírnu stanicu a letecký simulátor. Je to skôr Disneyland než nákupné centrum. 

THE BULLRING BIRMINGHAM, Birmingham, Anglicko

Od roku 1166, keď mesto získalo právo na svoj vlastný trh, tu stálo trhovisko. Za najkrajšie a najlepšie mestskú oblasť Anglicka bola táto štvrť označovaná až do roku 1960. V roku 2001 ju prebudovali, no a teraz je domovom pre viac ako 160 predajní. Základným aspektom centra je provokujúca architektúra. The Bullring má jedinečný tvar prsteňa a v noci je osvetlený 15 000 hliníkovými diskami s modrým pozadím.

 

KHAN SHATYR, Astana, Kazachstan

Nákupné a zábavné centrum bolo otvorené v júli 2010 a nachádzajú sa tu obchody, reštaurácie, park a vodný park. Khan Shatyr je umiestnený pod najväčším stanom s pevnou konštrukciou na celom svete. Kvôli veľkým výkyvom teplôt má tri vrstvy, čím sa dosiahla príjemná klíma pre zákazníkov.

FASHION SHOW MALL, Las Vegas, Nevada, Spojené štáty americké

Pôvodne bolo centrum otvorené v roku 1981, no v roku 2003 prešlo mnohými vylepšeniami. Je jedným z najväčších nákupných centier v Spojených štátoch amerických a zastrešuje 250 obchodov. Nájdete tu všetky druhy mediálnych zážitkov – zvukových a vizuálnych. Už ako názov hovorí, hlavnou črtou centra je veľká sieň, kde sa pravidelne konajú módne (fashion) prehliadky. K nákupnému centru patrí aj štruktúra v tvare UFO, ktorá počas dňa poskytuje tieň a v noci je z nej premietacie plátno. Na púšti si zimu veľmi neužijete, no návštevníci tohto centra sa dostanú priamo do umelej snehovej búrky.

 

THE PIER SHOPS AT CAESARS, Atlantic City, New Jersey

Centrum sa nachádza na pobreží New Jersey a je tu 75 obchodov, reštaurácií a nočných podnikov. Ide o štvorpodlažnú budovu postavenú na móle, ktoré vyčnieva do Atlantického oceánu. Dôležitým aspektom pri výstavbe bolo zvážiť, aký druh zákazníkov sem bude prichádzať. Väčšina návštevníkov prichádza do Atlantic City pre pláž, a tak je na treťom podlaží vytvorená pláž s pieskom a ležadlami.

GUM, Moskva, Rusko

GUM (skratka v ruštine - hlavný obchodný dom) je lokalizovaný na Červenom námestí v Moskve a je tu 200 luxusných obchodov. GUM bolo miestom obchodu od roku 1520. Starú štruktúru zničil požiar v roku 1825 a budova, ktorá tu dnes stojí bola dokončená v roku 1893. Klenuté strešné okná sú kombináciou skla a železa a predstavujú špičkovú architektúru. Dizajn budovy pripomína mnoho európskych vlakových staníc.

MALL OF THE EMIRARES, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Centrum bolo otvorené v roku 2005 a je jedno z najväčších nákupných centier na Strednom východe. Nachádza sa tu vyše 500 obchodov a atrakcií. Okrem veľkosti, ktorá ohromuje, je hlavným lákadlom prvé vnútorné lyžiarske stredisko na Strednom východe. Postavili tu päť zjazdoviek a jedna z nich je unikátna. Je to prvá vnútorná zjazdovka na svete s označením ,,čierny diamant,“ -najnáročnejšia. 

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa