Čo z nás spraví najšťastnejšiu krajinu sveta? Čokoláda, hory či more?

2014-11-25 09:00:00 |   |    | 

Každý rok vychádzajú mnohé objektívne aj subjektívne prehľady rôznych oblastí života. Obľúbenými sú tie, ktoré hovoria o kvalite života a tom, ako danú krajinu vidia jej občania. Podľa správy World Happiness Report, v preklade Svetová správa o šťastí, ktorá vyhodnocovala zárobky, životnú úroveň, zamestnanosť, duševné zdravie a stabilitu rodín sa v priečke najšťastnejších krajín dostali na popredné miesto tieto štáty.



 

10. Austrália

 

Celoročne príjemné počasie, prekrásne pláže, „pohodový“ život, zaujímavé pracovné príležitosti, nízka kriminalita, dobrá verejná doprava a slušnú zdravotný systém spolu vytvárajú krajinu, po ktorej túžia milióny ľudí na svete.

 

9. Island

 

Studený na povrchu, ale planúci vnútri. Krajina ľadu a ohňa má pomerne nízke dane, bezplatnú zdravotnú starostlivosť a patrí aj k najmierumilovnejším krajinám sveta. Ostrovný štát je jednoducho skvelým miestom pre život.

 

8. Rakúsko

 

Aj náš sused sa dostal do rebríčka najšťastnejších štátov sveta. Okrem prekrásnej prírody, dobrej čokolády a úžasnej klasickej hudby má Rakúsko aj iné prednosti. Podľa Medzinárodného menového fondu patrí k najbohatším krajinám sveta. Kto by sa pri takej správe neusmieval, no nie?

 

7. Fínsko

 

Siedma priečka patrí ďalšej severskej krajine. Patrí k najmierumilovnejším a úroveň života tu ďaleko prevyšuje iné oblasti sveta.

 

6. Kanada

 

Aj Severná Amerika si vyslúžila jedného kandidáta na listine. Kanada sa so svojimi benefitmi, ohromujúcou prírodou a príjemnými ľuďmi radí k najšťastnejším krajinám Zeme. Podľa správy sa Kanaďania vždy majú na koho obrátiť a prežívajú viac pozitívnych okamihov ako tých negatívnych.

 

5. Švédsko

 

Škandinávske krajiny sa nie nadarmo dostali na popredné miesta. Aj Švédsko je známe množstvom pozitívnych vlastností. Hoci je to na naše pomery drahá krajina, jej obyvatelia sú tu šťastní. Mier, veda, výskumvzdelanie sú základnými kameňmi spoločnosti.

 

4. Holandsko

 

Miera objektívnosti je pri Holandsku ťažko zhodnotiteľná. Podľa výskumov sú tu ľudia mimoriadne šťastní pre liberálnu politikuchutné pivo. Stačí to ku šťastiu?

 

3. Švajčiarsko

 

Hory, syry a čokoláda sú zrejme tým správnym spôsobom, ako si z národa spraviť jeden z najšťastnejších na svete. Isto k tomu ale prispieva aj dobré vedenie štátu, priaznivá finančná situácia a rozsiahle investície.

 

2. Nórsko

 

Aj posledná Škandinávska krajina sa pripojila k svojim susedom. Napriek tomu, že je Nórsko pomerne chladnétmavé, hlavne počas polárnej noci. Až 95% obyvateľov je spokojných so svojou slobodou a možnosťou výberu. Nóri sú taktiež mimoriadne spokojní s ich životnou úrovňou, no s HDP 45 tisíc na hlavu sa to ľahko povie.

 

1. Dánsko

 

A najšťastnejšou krajinou sa opäť stáva Dánsko. Na túto pozíciu sa dostáva pravidelne vďaka hlavnému mestu, ktoré je opísané ako mesto, kde sa najlepšie býva, vďaka obyvateľom, ktorí sú jednoducho spokojní a nesťažujú si, a tiež pre chutné jedlo. Kto sa sťahuje?

 

V ktorej z týchto krajín by ste chceli žiť vy? Vedeli by ste tabuľku doplniť? A prečo sa tam nenachádzajú žiadne južanské štáty s morom, slnkom a chutným ovocím? To sú otázky na zamyslenie.

 

Zdroj/autor: telegraph.co.uk, unsdsn.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa