5 rád, ako si čo najviac užiť výlet po chrámoch v Kambodži. Pripravte si čokoládu

2014-11-22 09:00:00 |   |    | 

Ak dnes niekto cestuje do Kambodže za turizmom, tak ho pravdepodobne lákajú pláže na juhu krajiny, možno aj mínové polia, či spomienky na pohnutý režim Pol Pota. No aj tak sú najväčším lákadlom chrámy Angkor pri meste SieamReap. Toto provinčné mesto (v preklade „porážka Thajska“) má vyše 170 000 obyvateľov a je určite najturistickejším miestom v krajine, so všetkým čo k tomu patrí. Európske ceny, sex turizmus, veľa podvodníkov a takmer neexistencia možnosti, aby s vami niekto jednal normálne, bez záujmu z vás vytiahnuť peniaze. Nemusí to tak byť vždy, a preto vám prinášame päť tipov ako si užiť chrámy Angkor a priľahlé mesto SieamReap.



 

5 rád na cestovanie po chrámoch

 

  • Prenajmi si bicykel
  • Vždy maj pri sebe čokoládu
  • Vyhni sa veľkým uličkám, objavuj menšie
  • Vyhni sa Pubstreet
  • Kúp si lístok do Archeologického parku deň predtým ako plánuješ vstúpiť

 

Uvedomujeme si, že pre väčšinu turistov zo západu je veľmi jednoduché si objednať za približne 16 eur tuk tuk na celý deň. Tlačí na nich okolie. V príručkách aj hoteloch sa spomína len tuk tuk. Ešte aj na uliciach vás tuk tuk šoféri budú presviedčať o tom, že práve ich vozidlo je najlacnejšienajlepšie. Povedia vám, že cesta je neúnosná, počasie je hrozné, vzdialenosť je píliš veľká a zvládnete len tzv. „malý okruh.“ K vytvoreniu tejto predstavy dopomohli aj úrady, ktoré zakázali cudzincom riadiť autá, či iné motorové vozidlá v SieamReap.

V skutočnosti je to však úplne inak. Prenajmite si bicykel aj so zámkom za necelé euro na deň a budete spokojní. Od mesta je to k archeologickému parku šesť kilometrov, pričom idete neustále po rovinke a v tieni stromov. Približne každé dva kilometre nájdete chrám, ktorý môžete v pokoji preskúmať, pretože ostatní turisti sú vo veľkých chrámoch, ktoré sú preplnené ľuďmi. Tí mieria len do chrámov zaznačených na mape, ale to nie sú všetky. Najlepšie na tom všetkom je, že ak si prenajmete bicykel, tak budete mať možnosť sa porozprávať s domácimi ľuďmi, ktorí taktiež používajú bicykel a radi vás pristavia, či zarozprávajú len zo zvedavosti. Dozviete sa tak veľmi veľa o krajine, ale aj o chrámoch, napr. informáciu, že vláda Kambodže prenajala chrámy Angkoru vietnamskému podnikateľovi, ktorý má zisky z najväčšej pýchy krajiny, ktorá je vyobrazená aj na vlajke. A teda, ak som zvládol ja veľký okruh po chrámoch s horúčkou dengue, tak vy určite nebudete mať problém.

Pred vstupom do každého chrámu stojí armáda. Dajte si pozor, pretože toto nie je armáda vojakov, ale malých detí, ktoré apelujú na vaše emócie s naučenou vetou „one dollar sir“. Najmladšie môžu mať tak šesť rokov a je jasné, že ak jednému z nich podľahnete a niečo si kúpite, veď to nie je toľko, a ak ste ľahko zmanipulovateľní, tak vám ponúknu nie jednu píšťalku, ale pokojne aj tri, len aby niečo predali. Okamžite sa však na vás valí lavína detí, pretože ak ste si kúpili od jedného, tak by ste mali kúpiť aj od ostatných (toto funguje všade v Ázii). A vy v tom prípade nemáte inú šancu, než utekať, keďže vás niekoľko metrov prenasledujú s prosebnými očami a nízkym tónom hlasu.

Ďalšie dni sa nám ich podarilo prekabátiť, pretože sme mali pripravenú čokoládu, a tak sme my apelovali na ich emócie. Predsa len sú to stále deti. Čokoládu si skromne vzali a začali sa s nami rozprávať bez toho, aby sa snažili niečo predať. Ani sme sa nenazdali a o pár minút sme s nimi hrali schovávačku v chrámoch. Samozrejme sme vzbudili pozornosť, a tak si nás každý turista fotil, čo nebolo veľmi príjemné.

Na uliciach kde sa zdržiavajú turisti môžete vidieť parádne reštaurácie, hotely, bary, či supermarkety, avšak je toto skutočná Kambodža? Nie, nie je. Ak chcete aspoň čiastočne získať  trochu informácií o živote v jednej z najchudobnejších krajín sveta a nemáte čas na ďalšie mesto, tak vám postačí bicykel, pretože v ňom máte mocný prostriedok na preskúmanie bočných uličiek, kde môžete vidieť aspoň kúsok zo života obyvateľov Kambodže. Nemusíte mať strach, nikto vám neublíži a ani vám nikto nič neukradne a pohľady, ktoré budete priťahovať nie sú pohľady nenávisti, ale záujmuprekvapenia, pretože tu turisti normálne nejazdia.

Kambodžania sú vo všeobecnosti veľmi milí ľudia s dobrým srdcom, aj keď si prežili veľa zlého, a práve tu sa môžete dozvedieť niečo viac o ich osude. Taktiež s vami veľmi radi preberú všetko od jedla, na ktoré sú pyšní, cez tradície, spoločnosť až po politiku. Neraz sme mali túto možnosť, no najlepšie to bolo v zapadnutej uličke, kde sme našli reštauráciu, v ktorej po chvíľke trápnych úsmevov sa roztopili lady a s majiteľom sme sa vyše hodiny rozprávali. Vlastnil zariadenie, ktoré predávalo len polievku, pričom táto reštaurácia bola dokonalým ekologickým a komunálnym projektom pre miestnych.

Je asi jednoduché napísať, vyhnite sa Pubstreet, no ťažšie je to realizovať. Je to totižto miesto, ktoré je v každej príručke, kde sa stretajú všetci Európania a každý vám poradí, aby ste tam išli. Tak tu je pár faktov. Pizza za 10 eur, polievka za tri, hlavné jedlo za dvanásť, ceny ako keby ste boli v Talianskych Alpách. Celá ulička je popretkávaná podvodníkmiladyboys, ktorí vás pravdepodobne okradnú. Odvšadiaľ na vás kričia, aby ste išli k nim sa najesť. Tak máte skvelú uličku, na ktorú rozhodne nezabudnete, ak si budete vybavovať nové doklady a prepočítavať peniaze.

Posledná rada je praktického charakteru na úplný začiatok vášho pobytu v SieamReap. Ak máte čas po príchode a máte prenajatý svoj bicykel, tak bicyklujte okolo tretej hodiny poobede ku vchodu do archeologického parku a kúpte si lístky na ďalší deň, ako by ste si normálne kúpili ráno a k tomu dostanete pár hodín v parku zadarmo deň pred platnosťou vášho lístka. Takže, ak si napríklad kúpite lístok v nedeľu okolo 15.00 s platnosťou od pondelka, tak s týmto lístkom môžete ísť do areálu už v nedeľu zadarmo, pričom máte možnosť vidieť západ slnka na niektorých chrámoch. A viete ktorý chrám je najbližšie ku vchodu? Je to práve najslávnejších chrám s názvom AngkorWat.

Tieto rady sú aplikovateľné takmer pre každú cestu v Juhovýchodnej Ázii, no špeciálne pre SieamReap. Sú založené na našich skúsenostiach a môžeme povedať, že to je určite lepší spôsob ako si užiť relikty Khmérskej ríše a Kambodžu ako takú, než si prenajať tuk tuk a správať sa ako každý iný turista. Budete mať omnoho väčšiu šancu spoznať túto úžasnú krajinu, aj napriek tomu, že ste v turistickej oblasti. Skúste to a určite nebudete ľutovať.

 

Autor: Lukáš Osvald

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lukáš

Hodnotenie článku:
4.3/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa