Gurmáni Slovenska - Skalica má vynikajúce delikatesy. Len skúste

2014-11-20 12:30:00 |   |    | 

Viete, čo je pravdepodobne druhá najlepšia vec na svete? Po spánku je to pre mnohých dobré jedlo a pitie. Ak sa radíte medzi vyznávačov tejto teórie, tak určite navštívte Skalicu. Mestečko ležiace na Záhorí má množstvo špecialít a jej gurmánske umenie siaha do dávnej histórie.



 

Kúsky histórie - kráľovské mesto

 

Prvá písomná zmienka o meste pochádza už z roku 1217, kedy sa v dokumentoch spomínalo pod menom Zakolcha. Jeho najstaršie korene siahajú už do mladšej doby kamennej (4 000 rokov pred naším letopočtom).  6. októbra 1372, udelil uhorský kráľ Ľudovít I. Skalici aj výsady slobodného kráľovského mesta.

Vďaka tejto skutočnosti tu môžete dodnes nájsť viaceré historické pamiatky ako napríklad pozostatky mestských hradieb. Medzi ďalšie privilégia slobodného mesta patrilo aj: oslobodenie od platenia daní a iných poplatkov a usporadúvanie týždenných a výročných trhov. Skutočne veľký rozmach mesta pokračoval i v 17. storočí, kedy sa Skalica stala jedným zo šiestych najväčších miest nachádzajúcich sa na území dnešného Slovenska, popri Bratislave, Košiciach, Trnave, Bardejove a Prešovu.

 

S vínkom v ruke

 

Už počas tohto obdobia sa rozmáhalo i vinohradníctvo. Miestni vinohradníci si založili svoj spolok – tzv. Bratstvo sv. Urbana. Z tohto obdobia, spred 300 rokov, pochádza aj Kostol sv. Urbana, patróna vinohradníkov a cechový oltár vo farskom kostole s erbom tohto združenia. Dnes najslávnejšími miestnymi vínami sú Skalická frankovka a Skalický rubín. Obe sú červené so silnou aromatickou vôňou, trpkou a zároveň lahodnou chuťou, nezameniteľnou farbou a pozitívnymi účinkami na zdravie človeka.

Miestne vinohrady majú typickú architektúru a slangovo sa v reči domácich volajú  „búdy“. Väčšinou sú krásne pomaľované reliéfmi zo života vinohradníkov. Slúžia na spracovanie a uskladnenie tohto vzácneho moku. Na okolitých svahoch ich vyrástlo vyše 500, čím sa toto záhorácke mestečko zaraďuje medzi mestá s najväčším počtom vinohradov na jedného obyvateľa.

 

Miestne delikatesy potešia mlsné jazýčky

 

Okrem vína, tu vyrábajú aj preslávený „skalický trdelník“. Keby ste toto slovíčko hľadali v pravidlách slovenského pravopisu, určite ho nenájdete. Táto sladká špecialita sa vyrába z cesta s vlašskými orechmi už vyše dvoch storočí. Koncom 18. storočia sa v slobodnom kráľovskom meste usadil maďarský generál vo výslužbe (bol i básnikom a filozofom) gróf József Gvadányi. Ten prijal do svojich služieb kuchára zo Sedmohradska, ktorý priniesol recept na výrobu tejto delikatesy.

Koncom roka 2004 vzniklo aj občianske združenie s rovnomerným názvom. Jeho hlavnou úlohou je udržanie pôvodnej tradície vo výrobe tejto špeciality na otvorenom ohni. Vďaka rekonštrukcií františkánskych kláštorných priestorov vznikla miestnosť na výrobu trdelníkov „po starom“ v tzv.  čiernej kuchyni. V roku 2007 získal skalický trdelník (ako prvý na Slovensku vôbec) ochranné zemepisné označenie, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Vďaka tomu došlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti kde sa môže skalický trdelník vyrábať. A teda skutočný trdelník s prívlastkom skalický, môže byť vyrobený na území okresov Skalica a Senica ohraničenými riekami Morava, Teplica, Myjava a hranicami s Českou republikou.

Trocha menej známou cukrovinkou, ktorá má svoje korene tu, na Záhorí, je skalická svadobná torta. Používa sa na svadobných hostinách a je vyrobená z čisto jedlých surovín. Je náročná na prípravu a je nádherným ozdobným prvkom svadobného stola.

 

Bohaté historické pamiatky plné dávnej histórie

 

Ak sa vyberiete na gurmánsku cestu do slobodného kráľovského mesta Skalica, nezabudnite navštíviť jeho historické pamiatky. Tými najznámejšími sú: pamiatková zóna, Rotunda sv. Juraja, radnica, kalvária, Mlyn bratov Pilárikových, Mittákovský dom, mestské hradby, kostoly (Kostol sv. Urbana, Kostol najsvätejšej Trojice, Jezuitský kostol a kláštor, Farský kostol sv. Michala archanjela, …) či Dom kultúry. Prajeme vám veľa gurmánskych a cestovateľských zážitkov, priatelia.

Zdroj/autor: skalickatorta.sk, skalica.sk, Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.9/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa