Obchod nahryznutého jabĺčka, či zrkadlo spoločnosti? New York má o zaujímavosť viac

2015-09-02 08:00:00 |   |    | 

Nastaviť tvár našej spoločnosti sa dnes snaží veľa ľudí, no nie všetkým sa to podarí. Politici, filozofovia, mudrlanti, kávičkári a iní sedia a dlho lamentujú nad tým, aký ten svet v skutočnosti je. Len málokomu sa podarí vystihnúť to čo sa dnes deje. Mladému umelcovi Evanovi Desmondovi Yeemu sa to však podľa nás podarilo.



 

Dnešný svet

 

Evan Desmond Yee nám svojou výstavou „naznačil“ ako naša spoločnosť vyzerá. Jeho výstava už z diaľky každému jasne hovorí o čo ide. Jasné, čisté, biele línie, známe tvary a výrobky. Toto každý z nás spoznáva a okamžite priraďuje k celosvetovo známej značke Apple. Značka s nahryznutým jabĺčkom a vysokými cenami sa do našej spoločnosti zavŕtala tak, že sa začala objavovať aj v umení.

Výstava, ktorá sa pôvodne nazývala „The App Store“ (v preklade obchod s aplikáciami) má však iný cieľ ako velebiť výrobky jabĺčka. Dystopická výstava nám predstavuje, ako by mohol náš svet vyzerať. Inšpiráciu umelec hľadal v známych dielach ako napríklad Prekrásny nový svet od Aldousa Huxleyho, no vcelku si jeho dielo vieme zaradiť napríklad aj k románu 1984.

 

Nevinný obchod

 

Z diaľky sa teda výstava zdá byť nevinným obchodom, kde získate elektronické zariadenia. Stačí sa však priblížiť a zistíte, že niečo nie je v poriadku. Tieto ikonické predmety dnešného technického sveta v novom ošatení nám do mysle majú vkladať otázky pýtajúce sa na ľudskosť, budúcnosť a techniku.

Zakonzervované, príliš upratané a ovládané a dokonale nadizajnované prostredie s takmer neľudským rázom v tomto prípade prináša zaujímavé predmety nápadne sa podobajúce na produkty, no s omnoho hlbšou myšlienkou. Priamo pred vašimi očami sa zhmotní aplikácia vo svojej fyzickej podobe (inak len veľmi ťažká a prekrásne naleštená kocka), vyrastie socha pripomínajúca strom, ktorá prehovorí hlasom Siri atď.

 

Kúsky dystopickej budúcnosti

 

Ďalšími zaujímavými kúskami sú rozhodne PinwheelofDeath, ktoré nám nenápadne naznačí, ako na niečo len neustále čakáme. Do ruky si môžete zobrať Timeline (Časovú os), kde zistíte, ako by váš život mal postupom rokov vyzerať, iFlip – presýpacie hodiny, v ktorých je uzavretý prach z rozdrveného mobilu, NoFilters, okuliare bez filtrov, ktoré vám umožnia vidieť svet v rozlíšení, ktoré vám najviac vyhovuje, alebo Nocuous Rift. Tento zaujímavý kúsok vám umožní pozerať sa na svet v 3D. Vďaka nim už nebudete potrebovať okuliare s virtuálnou realitou, tie so značkou Google goggles nahradíte okuliarmi s „realitou“. Stačí pripojiť dva mobilné telefóny iPhone 5, zapnúť kameru a pozerať sa na svet, tak ako ste ho doteraz vždy videli.

Autor sa pohráva s viacerými myšlienkami a kultovými nápadmi. Jeho diela ovplyvnili rôzne romány, seriály a podobne. Čo všetko v nich dokážete objaviť vy?

 

Kde výstavu nájdete?

 

Ak máte niekedy teraz cestu po Manhattane, určite sa zastavte na tejto výstave. A ak sa vám nechce ísť do galérie, skúste si obzrieť aspoň priestory startupového hubu spoločnosti Fueled. Ich kancelária patrí k tým najkrajším na svete, aj podľa svetových hodnotení, kde sa spájajú moderné technológie s tradičnou dekoráciou, ktorá dodáva priestoru úplne inú atmosféru, ako v obyčajnej kancelárii. Evan Yee tu jednu miestnosť premenil na umelecké dielo. Jeho práca sa práve v takomto priestore stretáva s najväčším porozumením a aj hodnotením. Ironické narážky sa nikde nekončia a v tunajších priestoroch objavíte napríklad aj niekoľko tisíc rokov starý mobil, ktorý archeológovia vytiahli spolu so vzorkou zeminy.

Zdroj/autor: evandesmondyee.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa