Mnoho odtieňov Santorini – Ostrov, ktorý hrá farbami

2015-08-30 07:00:00 |   |    | 

Okrem klasickej gréckej modrej a bielej je Santorini aj ostrovom oranžovej, krvavo červenej, kráľovskej purpurovej, maslovej žltej, elektrickej zelenej a pastelovo ružovej farby. Poďte sa s nami ponoriť do farieb ostrova Santorini, ktoré vytvorila samotná príroda.



 

Farebná dúha

 

Na prvý pohľad je zrejmé, že ostrov Santorini je svojím vzhľadom unikátnym ostrovom Grécka. Nachádza sa približne 300 kilometrov juhovýchodne od Atén a je súčasťou Kykladských ostrovov. Sopečný ostrov je domovom svetoznámych kráterov ohraničených 300 metrov vysokými útesmi prudko sa zvažujúcimi do mora. Útesy sa skladajú z vrstiev sopečnej horniny s jasnými odtieňmi, ktoré vyzerajú ako farebná dúha.

 

Vznik kráterov

 

Najslávnejší výbuch sopky na Santorini bol v roku 1600 p.n.l. a vytvoril kráter v podobe, akej ho poznáme dnes. Erupcia otriasla celým Egejským morom a vytvorená 150 metrov vysoká prílivová vlna si to namierila na ostrov Kréta. Niektorí archeológovia sa domnievajú, že katastrofa priniesla zánik prekvitajúcej minojskej civilizácie na Kréte ako aj na ostatných ostrovoch Egejského mora vrátane Santorini.

 

Staroveké poľnohospodárstvo

 

Pórovitá sopečná pôda na ostrove v sebe zadržiava vodu aj pri menšom množstve zrážok. Vlhkosť pôdy v kombinácii s obsahom minerálnych látok robí Santorini ideálnym miestom na pestovanie hrozna. Erupcia z roku 1600 p.n.l. zachovala dôkazy o vinárstve z doby bronzovej, čo potvrdzuje, že vinárstvo tu existuje po dobu 3600 rokov.

 

„Aróma“ sopky

 

Na ostrove rozľahlom 75 km2 sa nachádza asi 14km2 viníc, z ktorých väčšina je odroda Assyrtiko. Pôvodné hrozno je slávne po celom Grécku a z neho sa vyrába biele víno - plné, suché a s ľahko minerálnou chuťou.

 

Kaleidoskop rastlinstva

 

Na vulkanickej pôde Santorini rastie naozajstný kaleidoskop farebných tráv, krov a kvetín. Väčšina turistov prichádzajúcich na trajektoch cez Thira nevidia krajinu posiatu divo rastúcimi kvetmi, ktorá pokrýva veľkú časť ostrova. Ak sa chcete dostať na vhodné miesta plné krás, tak si požičajte automobil alebo sa vyberte miestnym autobusom. Na juhozápadnej časti ostrova asi 12 kilometrov od Thira a menej ako 1 kilometer od archeologického náleziska Akrotiri nájdete nielen pokoj, ale aj úžasné plochy žiarivých farieb.

 

Pláže každej farby

 

Aj pláže na Santorini prichádzajú v rôznych odtieňoch – červená, biela, čierna. Okruhliaky a piesok pochádzajú zo stvrdnutej lávy a farby sa líšia v závislosti od geologickej vrstvy, ktorá bola odhalená. Napríklad sfarbenie masívnych skál dočervena, ktoré sú lokalizované na  Červenej pláži na juhozápade ostrova, je výsledkom výskytu železa v tejto oblasti.

 

Ležanie na láve

 

Santorini je domovom niekoľkých pláží s čiernym pieskom, ako napríklad tá v Perisse. Pláž tu je prekvapivo pokojná, nakoľko väčšina turistov ostáva v hlavnom meste Thira alebo na výletných lodiach. No na druhej strane vďaka tmavému odtieňu nepôsobí tak malebne a ležanie na čiernom piesku je neobvykle teplé, a teda nie veľmi príjemné.

 

Minojské opice

 

Pred erupciou v roku 1600 p.n.l bolo centrum Santorini prosperujúce mesto bronzovej doby –

Akrotiri. Sopka vychrlila popol a skaly, ktoré pochovali každodenný život tohto mesta, umenie a pamiatky minojskej kultúry. Pamätihodnosť je kompletná s ulicami, domami a námestiami a bola po 7 rokoch znovuotvorená pre verejnosťv roku 2012. Väčšina nádherných fresiek, figúrok a ďalších artefaktov je vystavených v múzeum v Thire. Niektoré nástenné maľby ostali na svojom originálnom mieste pre lepšiu predstavu turistov o niekdajšom vzhľade Akrotiri. Fresky sú prekvapivo farebné a hravé vrátane scény opíc v červenej, modrej a žltej farbe.

 

Nádherné palety farieb

 

Nebola to len minojská kultúra, ktorú inšpirovala farebná paleta ostrova. Dnešní obyvatelia používajú tiež mnoho farieb. Väčšina budov ostrova je bielej farby, no vládne aj modrá, lososová či žltá farba.

 

Hnedasté odtiene

 

Nerušené výhľady sa vám naskytnú v oblasti Oia na západe ostrova. Je to najobľúbenejšie miesto vďaka výhľadom na západ slnka nad Egejským morom, kde sa odohráva festival farieb. Ulice sa tu každý letný večer naplnia návštevníkmi, ktorí sú pripravení so svojimi fotoaparátmi na neskutočný zážitok. Ešte pred „rozsvietením“ sa oblohy do ružovej a oranžovej farby sa samé mesto Oia zahalí do broskyňového odtieňa, ktorý je vytvorený odrazom od sopečných hornín oranžovej farby na útesoch pod mestom.

 

Farebné útesy

 

Menej preplnené miesto na pozorovanie západu slnka je z prístavu Amoudi, ktorý sa nachádza asi 1 kilometer od Oia dolu strmou cestou. Práve tu môžete piť miestne víno, pochutnávať si na čerstvých rybách a sledovať, ako sa červené svetlo rozplýva nielen nad morskou hladinou, ale aj na „horiacich“ útesoch. Amoudi je ideálnym miestom pre prípitok na počesť Santorini a sopky, ktorá spravila tento ostrov neprehliadnuteľným farebným miestom, akým je dnes.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.5/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa