Najoriginálnejšia kaviareň sveta: Interiér ako vystrihnutý z komiksu

2018-12-03 00:00:00 |   |    | 

Poviete si, že netradičných kaviarní je toľko, že vás už žiadna nedokáže prekvapiť. No potom príde niečo, kvôli čomu nevyjdete z úžasu. Podnik v Soule je zariadený tým najnetradičnejším spôsobom. Keď sa okolo seba rozhliadnete, budete mať pocit, že ste sa ocitli uprostred práve nakresleného komiksu a už len čakáte, kedy sa vám namiesto vyslovenia objednávky objaví nad ústami povestná bublinka s textom.



 

Inšpirácia kórejskym seriálom

Kaviareň Yeonnam-dong nájdete v hlavnom meste Južnej Kórey v Soule. Po prvýkrát ju otvorili v júli 2017. Jej majitelia sú veľkými fanúšikmi seriálu Two Worlds, ktorý sa stal v tejto krajine veľkým hitom. Jeho podstata je založená na tom, že hlavní hrdinovia môžu taktiež kedykoľvek vkročiť do takéhoto nakresleného sveta, ktorý pripomína komiks. Preto sa rozhodli vytvoriť menšiu kaviareň, ktorá by preniesla túto predstavu do reality. Hneď ako prekročíte vchod kaviarne, ocitnete sa medzi na mieru vyrobeným zariadením, ktoré vyzerá, ako keby bolo iba nakreslené ceruzkou na bielom výkrese.

 

Bielo-čierny svet

Zamestnanci kaviarne Yeonnam-dong si už zvykli na to, že ich zákazníkom trvá objednávanie o trochu dlhšie ako v iných podnikoch. Hneď po vstupe sa totiž zapozerajú na vybavenie, od ktorého sa len ťažko odtŕha zrak. Všetko okolo je natreté jasnou bielou farbou. Na to potom dokreslili čierne čiary, ktoré mali navodiť atmosféru ako z kresleného komiksu. Práve kvôli tomu zostávajú ľudia chvíľku stáť v úžase. Rozoznávať všetky optické ilúzie je veľkou zábavou. Postupne odhaľujete jedno tajomstvo za druhým a zisťujete, čo je iba nakreslenou vecou a čo je skutočným nábytkom. Až keď sa po podniku dobre popozeráte, vyberiete sa k čašníkovi a konečne si niečo objednáte. Personál to už berie ako samozrejmosť a teší sa, že ich nápad má taký úspech.

 

Od hrnčekov po stoličky

Dizajnér tohto podniku sa pohral so všetkými drobnými detailmi. 2D ilúziu vytvoril na úplne všetkom, čo sa tam nachádza. Čierne čiary doplnili stoličky, stoly, pokreslili nimi steny, na podlahe imitovali drevené parkety a ešte aj kvety sú len nakreslené na stenách. V podobnom duchu sa nesie aj riad na servírovanie. Trebárs šálky sú pokreslené tmavými bodkami, ktoré majú pripomínať vyliaty nápoj. Príbory a taniere majú na sebe nakreslené čiary tak, aby vyzerali ako vystrihnuté z výkresu. Ešte aj menovky s názvami koláčov alebo nápojový lístok sú len jednoduché biele a popísané čiernym atramentom. Súčasťou kaviarne je aj terasa. Na tej uchovali tehlové steny, ale nábytok a brána sú už v typickom bielom sfarbení.

 

Nápad sa uchytil, expandujú ďalej

Menu tejto kaviarne je zložené z rôznych horúcich nápojov. Špecializujú sa najmä na kávy, ale objednať si tam môžete aj rôzne chuťovky z horúcej čokolády. Nechýbajú ani jednoduché koláče a domáce zákusky. Nápad s touto kaviarňou sa ujal nielen medzi domácimi obyvateľmi, ale aj medzi turistami. Kvôli tomu majitelia Yeonnam-dong oznámili svojim priaznivcom zaujímavú správu. Opäť sa pustili do rekonštrukcie ďalšieho podniku, ktorý bude mať aj strešnú terasu. Nateraz ešte svojim zákazníkom neprezradili detaily ohľadom otvorenia kaviarne a tajomstvom je aj jej dizajn. Nevie sa teda, či to bude rovnaká 2D replika kresleného komiksu, alebo pôjde o nejaký iný zaujímavý nápad.

 

Poľský predchodca

Yeonnam-dong nie je prvým podnikom s takýmto zaujímavým nápadom. Ešte donedávna sme mohli podobnú zaujímavosť navštíviť aj u poľských susedov. Reštaurácia Kluska Polska kedysi sídlila vo Varšave a zameriavala sa na poľskú gastronómiu. Aj jej interiér bol ako vystrihnutý z kresleného komiksu. No v tomto prípade majitelia oživili zariadenie aj farbami. Cielene vyfarbili len niektoré detaily, aby to vyzeralo ako nedokončená detská omaľovánka. Napriek veľkému záujmu neskôr podnik stagnoval a kvôli tomu sa ho rozhodli zavrieť. Snáď kaviareň v Južnej Kórei bude mať lepší osud a zaujme dostatočné množstvo turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / CAFE 연남동239-20 그림속작은카페
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa