EXTRA Múmie z Guanajuata

2010-03-27 12:00:00 |   |    | 

MEXIKO/ video - Kolekcia strašidelných mumifikovaných mŕtvol, z ktorých niektoré majú v hroznom úškľabe dokorán otvorené ústa, alebo na nohách topánky v ktorých boli pochované, ohúrila Mexiko aj Európu...



Na rozdiel od stáročných egyptských mumifikovaných faraónov je viac než stovka múmií z mesta Guanajuato relatívne „čerstvých“, telá boli totiž pochované v rokoch 1865 až 1907 a sú v nečakane dobrom stave.

Mŕtvoly majú nedotknuté nechty, zuby, genitálie a ochlpenie. Vzduchotesne uzavreté vápencové hroby na mestskom cintoríne v Guanajuate ich ochránili pred mikroorganizmami a červami, spôsobujúcimi rozklad tela.

„Múmie  nás stavajú tvárou v tvár smrti,“ povedal riaditeľ miestneho múzea múmií Felipe Macías pri príležitosti zahájenia putovnej výstavy dvadsiatich štyroch mumifikovaných tiel v severomexickom Monterrey.

Rozsiahlejšia expozícia 60 múmií bolaminulý rok sprístupnená v metropole Mexika a organizátori veria, že sa im podarí vyhovieť aj záujmu niekoľkých zahraničných múzeí a vystaviť ich v roku 2010 v Chicagu, Los Angeles, New Yorku a nakoniec v Európe.

Morbídne zachované detaily mumifikovaných Mexičanov, ktorí zomreli prirodzenou smrťou alebo na chorobu, ako kiahne či cholera, stále fascinujú návštevníkov.

Jedna päťdesiatročná žena zomrela tehotná a pod kávovo zafarbenou, tenkou kožou podobnou papieru, je vidieť osemmesačný plod. Iná múmia má zase v bruchu veľký nádor. Nejmenšia múmia je šesťmesačné dieťa.. „Je to ako keby ste nám hovorili, aby sme žili naplno, skôr ako ich budeme nasledovať,“ dodal Macías.

Múmie boli objavené náhodou, koncom 19.storočia, kedy hrobári otvorili hroby, za ktoré rodiny už prestali platiť poplatky.
 
Počas rokov bolo vykopaných viac tiel, tie však zostávali opreté po desaťročia o steny katakomb guanajuatoského cintorína Santa Paula, kde ich nemotorní turisti poškodili sviečkami, polámali prsty a zavinili, že k nim prenikol hmyz a hlodavce.

Výsledkom zvýšeného záujmu, bolo otvorenie múzea v 70.rokoch minulého storočia. Múmie v ňom ležali na zamatových poduškách, ale kvôli nedostatku priestoru kurátori od roku 2005, rozposielali skupinky múmií po celom Mexiku.

„Premiestnenie a zabezpečenie múmií je špeciálne precízny proces. Kvapôčka potu človeka, ktorý s nimi manipuluje, môže vinou baktérie odštartovať proces rozkladu,“ vysvetlil Macías. Od roku 2005 videlo morbídnu expozíciu pol milióna návštevníkov. A tak vznikol plán, vystaviť múmie aj v zahraničí.

Prečo má Guanajuato  také dobré podmienky na mumifikáciu, je záhadou. Podľa expertov to je pravdepodobne kombináciou miernych teplôt a suchého podnebia, ktoré umožňuje, aby telá uložené v hrobkách vyschla skôr, než začne ich rozklad.

Telá pochované v Guanajuate stále príležitostne mumifikujú. Koncom roka 2005 pribudli do kolekcie ešte dve deti, ktoré zomreli v roku 1984. Jedno z nich, päťročný chlapček, ktorého telo bolo vykopané v roku 1989,  je oblečený do vyblednutého bieleho rubáša a jeho tvárička vyzerá ako maska bez očí.

Prezentácia múmií zdôrazňuje fascináciu ľudskou smrteľnosťou, ktorá sa datuje od dôb starých Aztékov a Mayov. Tí považovali smrť za česť a úľavu od strastí života. Mexičania každoročne, na začiatku novembra, slávia Deň mŕtvych. Hromadne chodia na cintoríny a na náhrobné kamene kladú mesiačiky a obľúbené jedlá zosnulých...

 

 

Zdroj/autor: guanajuato museum, reuters,čtk,drom

VIDEO Múmie z Guanajuata
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa