Prejdite sa banskou chodbou: V gelnickej štôlni Jozef je v lete stála služba

2022-07-26 08:00:00 |   |    | 

Štôlňu Jozef v Gelnici chcú ešte viac priblížiť verejnosti, v letných mesiacoch je tak pre návštevníkov k dispozícii stála služba. Pre TASR to za mesto Gelnica uviedol Milo Janáč. Zároveň sa pracuje na možnom predĺžení štôlne o ďalších vyše 200 metrov.



 

"Ľudia sa už nemusia hlásiť deň vopred, ako je to mimo sezóny, ale môžu rovno prísť na Turzov od utorka do piatka od 10.00 do 14.00 h a v sobotu od 14.00 do 18.00 h," spresnil Janáč. Stálu službu podľa jeho slov prvýkrát zaviedli vlani v auguste, čo sa osvedčilo. Oproti júlu sa vtedy návštevnosť štôlne strojnásobila.

Plánom je aj predĺženie tohto banského diela. V súčasnosti je pre verejnosť sprístupnených 330 metrov. Na možnom predĺžení štôlne pracujú dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) Montánny spolok Fénix.

"Sme v štádiu riešenia, zvažujeme rôzne technologické možnosti. Aktívne pracujeme na tom, aby sme to mohli zrealizovať. Zháňame výstuž, s ktorou je na Slovensku problém," povedal za OZ Vladimír Varga s tým, že pri práci by im mohla pomôcť aj trojkolka, ktorú majú k dispozícii od mesta.

Janáč spresnil, že ak by sa podarilo zrealizovať uvedenú tretiu fázu predĺženia štôlne, cesta ňou by viedla ku komínu, ktorý spája štôlňu Jozef so štôlňou Nová Krížová. "Ten komín má 116 metrov, bol to odvetrávací komín a bol vybudovaný v 70. rokoch," dodal s tým, že za ním by už návštevníci mohli vidieť aj staré časti bane z 18. storočia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa