VÝLET Banskobystrické pramene

2008-02-20 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovensko je na výskyt minerálnych a termálnych vôd neobyčajne bohaté. Majú veľký zdravotnícky i spoločenský význam.



 

 

V okrese Banskej Bystrice sa nachádza niekoľko minerálnych prameňov, návšteva ktorých je spojená s prechádzkou po prírode či turistikou.

Medokýš je prameň, ktorý nájdete medzi areálom plážového kúpaliska a krytou plavárňou asi sto metrov od Tajovského potoka. V roku 1997 zrekonštruovali zachytenie prameňa, upravili jeho okolie a nový je i drevený prístrešok nad prameňom. Na základe rozborov Štátneho zdravotného ústavu v Banskej Bystrici minerálna voda prameňa nie je vhodná na pitie v dôsledku prekročenia medzných hodnôt fekálnych koliformných baktérií a enterokokov. Pri prameni sa však takéto upozornenie v súčasnosti nenachádza.

Medokýš na Donovaloch vyteká v doline Krivá asi 1,5 kilometra od osady Mistríky smerom na juhovýchod vedľa lesnej cesty. Prameň s prírodnou, studenou, uhličitou a hypotonickou vodou je zachytený v drevenom kadlube s prístreškom. Využíva sa na pitie turistami.

Horná Kyslá – Hiadeľ je prameň medzi lesnou cestou a potokom Vážna, asi 4 kilometre od obce smerom na sever a asi 1,5 kilometra od prameňa Dolná Kyslá medzi potokom Vážna a lesnou cestou. Zachytený je v drevenom kadlube s vydláždeným okolím. Proti znečisteniu je chránený dreveným prístreškom. Využíva sa na pitie miestnymi obyvateľmi a turistami. Prírodná, uhličitá voda, studená a hypotonická voda z prameňa vyteká oceľovou rúrkou a odteká do blízkeho potoka.

Linhartovka – Ľubietová, prameň blízko detskej ozdravovne na ľavej strane potoka Ĺubietovka, asi 15 metrov od jej koryta. Prírodná, slabo mineralizovaná, hydrouhličitanová, sodná, uhličitá, studená a hypotonická voda je prístupná v prameni, ktorý je upravený na spôsob kopanej studne s murovaným prístreškom. Odvod vody je cez kovovú rúrku a v súčasnosti je z hygienických dôvodov odtok vody uzavretý.

Šalková, prameň na staršej terase Hrona východne od obce Šalková sa nachádza asi 50 metrov od cesty Šalková-Hrochoť. Zdroj minerálnej prírodnej, slabo mineralizovanej, hydrouhličitanovo-síranovej, vápenato-horečnatej, studenej a hypotonickej vody bol objavený v roku 1964 v rámci hydrogeologického prieskumu. Je uzavretý železným uzáverom a prelivovou trúbkou. Používa sa na pitné účely miestnymi obyvateľmi.

 
Prameň Ľudovít - Brusno v areáli kúpeľov situovaný za liečebnou budovou Vepor. Zachytený je zvonom osadeným v železobetónovej spúšťanej studni. Minerálna voda je zo zvona vyvedená kameninovým potrubím. Prameň je vyvedený do pitného pavilóna, využíva sa na pitné účely pre pacientov. Pre verejnosť je prameň zachytený vedľa pavilónu v pitnej fontánke.
 
Prameň Paula - Brusno sa nachádza v areáli kúpeľov vedľa prameňa Ľudovít a aj spôsob jeho zachytenia je totožný.

Čerín - Medokýš je prameň asi 20 metrov od cesty Dolná Mičiná - Čerín v prítoku Lukavice. Voda vyteká z kokovej rúrky, zabudovanej v betónovej stene. Využíva sa na pitie miestnymi obyvateľmi a tiež širšou verejnosťou.

Jegorovov prameň - Moštenica je minerálny prameň vzdialený od obce asi 14 kilometrov smerom na severozápad. Často sa využíva na pitie a je zberaný do drevenej nádržky s rúrkou. Nad prameňom je drevený prístrešok s upraveným okolím.

Prameň minerálnej vody v jelšine - Moštenica sa nachádza asi 80 metrov za Murovanou chatou v Jelšine, v koryte malého potôčika. Voda vyteká polyetylénovou rúrkou z kamenného múrika. Nad prameňom je drevený prístrešok a jeho voda sa využíva na pitie.
 
Medokýš pod horou - Vlkanová, prameň oproti železničnej stanici smerom na západ, na okraji lesa je neupravený, zachytený v drevenej šachte. Voda vyteká kovovou rúrkou a využíva sa na pitie.
 
Vepor - Brusno, vrt s minerálnou vodou sa nachádza asi 500 metrov južne od kúpeľného areálu, v kúpeľnom parku. Nad vrtom je vybudovaný drevený prístrešok, okolie je upravené. Voda vyvedená do pitnej vázy sa využíva na pitné kúry.

Ďumbier - Brusno je vrt s minerálnou vodou asi 200 metrov od kúpeľného areálu, v kúpeľnom parku. Voda z vrtu je vyvedená do pitnej vázy a využíva sa na pitné kúry.

Vrt ČAM - Čačín na južnom okraji intravilánu obce Čačín, bol vybudovaný v roku 1975. Je hlboký 154 metrov a vodu zachytáva v hĺbke 86 metrov v triasovej dolomitickej drve. Minerálna voda z vrtu je vhodná na pitie.

Prameň Dvojča - Čerín. Prameň Dvojča sa nachádza asi 50 metrov severne od prameňa Medokýš pri potoku na dolnom okraji lúky, na ľavej strane potoka. Sú to vlastne dva pramene blízko seba. Vznikli v roku 1977 po mohutnej erupcii minerálnej vody na blízkom vrte. ČEM - 1 prameň bol upravený kamennou stenou a dreveným šindľovým prístreškom. Voda vyteká dvomi rúrkami z drevenej kadluby. Voda sa vo veľkej miere využíva na pitné účely širokou verejnosťou.

Zdroj/autor: kisbb, sazp, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: kisbb

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa