Nová nádej pre slovenské pamiatky: Pasportizácia uľahčí plánovanie ich obnovy

2022-10-11 08:00:00 |   |    | 

Do konca roka 2023 má byť podrobne známy stavebno-technický stav 1000 pamiatok vo vlastníctve štátu. Zmyslom pasportizácie relevantných pamiatkových objektov v správe štátu je poznanie ich aktuálneho stavebno-technického stavu, ktorý by poskytol objektívne informácie o stave pamiatok v štátnom vlastníctve. To následne uľahčí napríklad aj plánovanie alokácie verejných finančných prostriedkov na ich obnovu.



Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) pripomenula, že investičný dlh na pamiatkach predstavuje odhadom 5,5 miliardy eur. "Dlhodobým podfinancovaním starostlivosti a obnovy pamiatok sa mnohé z nich dostali do zlého, dokonca i havarijného stavu," upozornila. Ministerka verí, že prostriedky z plánu obnovy a vyše štvrťmiliardová alokácia v novom programovacom období výrazne posunú obnovu pamiatkového fondu a štát sa v oblasti starostlivosti o kultúrne dedičstvo stane vzorom aj pre súkromných vlastníkov pamiatok.

Na pasportizáciu pamiatok je do roku 2027 vyčlenených približne 6,7 milióna eur z Plánu obnovy a ďalších  254 miliónov eur na obnovu NKP vo vlastníctve štátu. „Ide o veľmi dôležitý okamih pre slovenské pamiatky,“ dodala Milanová. "Niekomu sa môže zdať 261 miliónov eur v celkovom kontexte ako kvapka v mori. Ale treba mať na pamäti, že aj ten najväčší oceán sa skladá z kvapiek – takže čím viac kvapiek doň teraz dáme, tým skôr sa nám podarí náš pamiatkový fond zachrániť a zachovať minulosť našich predkov pre budúcnosť našich detí.

Proces pasportizácie opísal Branislav Rezník, odborník Pamiatkového úradu SR:

V prípadoch, kde by objekt v najbližšom čase nezískal prostriedky na obnovu, zistené informácie o jeho prípadných poruchách umožnia správcovi pamiatkového objektu naplánovať alokáciu prostriedkov na odstránenie najväčších závad, ktoré by zabránili jeho ďalšej degradácii. Pasportizácia takto čiastočne nadväzuje aj na nedávno vytvorený systém preventívnej starostlivosti o pamiatkový fond, ktorý vychádza z jednoduchej myšlienky, že priebežná údržba a starostlivosť o pamiatku je nielen účinnejšia a lacnejšia ako jej  komplexná obnova, ale chráni aj to podstatné – neopakovateľné a originálne pamiatkové hodnoty.

V rámci reformy pasportizácie pamiatok bolo doteraz zostavených niekoľko pasportizačných tímov ktoré si rozdelili prácu geograficky aj obsahovo – v Bratislave, v Trnave, Banskej Štiavnici a Levoči. Pre tento účel taktiež vznikla špecializovaná pasportizačná databáza ePasport, ktorá je v ostrej prevádzke už od leta tohto roka.

V súčasnosti na pasportizácii pamiatkových objektov pracuje spolu 40 odborníkov. Doposiaľ bolo navštívených 322 pamiatkových objektov, pričom v ePasporte je už vložených 184 záznamov a 138 pamiatok je v štádiu spracovávania zozbieraných informácií. Cieľom pre rok 2022 je navštíviť 400 pamiatkových objektov a spracovať informácie o nich v databáze. Ich spektrum je pritom široké, nejde len o budovy, ale napríklad aj depá, pamätné tabule, sochy či historické parky,“ vysvetlil generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt.

Okrem obrazovej dokumentácie, ktorá náležite ilustruje popísané zistenia o pamiatkovom objekte sa zisťujú aj desiatky parametrov o pamiatke, okrem iného aj využiteľnosť objektu, hrozba prípadnej havárie, úroveň priebežnej údržby a odporúčania pre daný objekt, pripravenosť na obnovu či niektoré energetické aspekty. Pri pasportizácií sa štandardne používajú drony ako aj iná moderná technika.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa