Šok na Jadrane: Chorvátov postavil na nohy obrovský tvor v mori

2020-08-21 08:01:00 |   |    | 

Domáci aj turisti, ktorí sa vybrali dovolenkovať severne od Zadaru, majú v súčasnosti o zábavu postarané. Vo Velebitskom kanáli medzi ostrovom Pag a pevninou sa totiž už pár dní premáva 15-metrový tvor, akého len tak nevídať.



 

Domáci ihneď kontaktovali miestnu neziskovú organizáciu Blue World Institute a jej výskumníci sa vydali obrovské zviera vypátrať. Podľa ich predpokladov sa jedná o druhú najväčšiu veľrybu z čeľade vráskavce. Vráskavec myšok (Balaenoptera physalus) meria v dospelosti asi 18 až 20 metrov a váži okolo 48.000 kilogramov.

Podľa odborníkov z inštitútu registrujú pohyb týchto zvierat pri chorvátskom pobreží už od mája. Veľryby sa však v Jadranskom mori vyskytujú najmä v južných oblastiach (predovšetkým v lokalite Jabučka kotlina), ktoré sú bohaté na krevety, ktorými sa cicavce živia. Väčšinou tiež zostávajú v hlbokých vodách, takže o ich prítomnosti informujú len rybári.

Vo výnimočných prípadoch však zablúdia aj bližšie k pobrežiu – podľa Blue World Institute v apríli videli veľryby blízko ostrova Šolta, v júni zase pri brehoch polostrova Pelješac a začiatkom júla aj vo Velebitskom kanáli či v lokalitách Vrgada, Žirje, zátoke Mali Ston aj pri ostrovoch Šolta a Mljet. Väčšinou ale len preplávajú a navždy zmiznú z dohľadu tých šťastlivcov, ktorí ich stihli uvidieť.

Najnovší prípad je však iný. Minulý týždeň totiž vráskavca videli v severnej časti pobrežia a navyše opakovane niekoľko dní. Prvýkrát ho zaregistrovali 12. augusta neďaleko ostrova Krk, potom zviera zamierilo Velebitským kanálom smerom na juh. Blue World Institute požiadal o verejnosť o spoluprácu a informácie, kde sa aktuálne nachádza: „Hoci momentálne nič nenasvedčuje tomu, že je zviera choré, alebo má nejaký iný problém, naši výskumníci sa budú snažiť preveriť jeho zdravotný stav. Pozývame verejnosť, najmä ľudí žijúcich v oblasti Velebitského kanála, aby sa k nám pridali v hľadaní veľryby!

Odborníci tiež upozornili, aby sa ľudia nepokúšali k zvieraťu priblížiť, najmä v prípade, že vpláva do plytšej vody alebo zátoky. Pokusy o jeho „záchranu“ alebo „nasmerovanie“ môžu u veľryby spôsobiť paniku, pokus o únik a následné poranenie. Sama pritom ľahko nájde cestu von. „Odporúčame, aby ste zviera pozorovali zo vzdialenosti minimálne 50 metrov,“ varujú členovia Blue World Institute.

Ich pátracia akcia mala napokon šťastný koniec a veľrybu našli neďaleko Starigradu pri Paklenici. Prezident inštitútu Draško Holcer uviedol, že „veľryba bola na okraji blížiacej sa búrky a po niekoľkých vynoreniach sa v nej stratila. Nedokázali sme skontrolovať jej fyzický stav, nato sme s ňou boli prikrátko. Na prvý pohľad však nevyzerá byť podvýživená.“ Cicavca neskôr zaregistrovali blízko lokality Lukovo Šugar a stále je šanca, že ho uvidia aj ďalší šťastlivci. Možno medzi nimi budú aj dovolenkári zo Slovenska.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa