Neuveriteľné! Vedci zaznamenali najdlhší let vtáka, tá vzdialenosť vás šokuje

2022-10-28 13:00:00 |   |    | 

Neuveriteľná správa z ríše zvierat. Vedci zaznamenali najdlhší neprerušený let vtáka - meria takmer toľko ako rekordér v oblasti leteckej dopravy!



 

Najdlhší komerčný let sveta prevádzkuje spoločnosť Singapore Airlines zo Singapuru do New Yorku a meria vyše 15 tisíc kilometrov. Znie to neuveriteľne, ale len o čosi menej dokáže bez jedinej prestávky preletieť aj brehár hrdzavý. Vedci nedávno zaznamenali jeho cestu z Aljašky do Tasmánie.

Päťmesačný jedinec odštartoval z najseverozápadnejšej časti severoamerického kontinentu 13. októbra a zamieril do Ansons Bay na severovýchode Austrálie, kde pristál 24. októbra. Podľa vedcov tak vták, označený číslom 23486, preletel za 11 dní a jednu hodinu bez medzipristátia minimálne 13.560 kilometrov!

Novozélandská organizácia Pukorokoro Miranda Shorebird Center upresnila, že brehár určite letel so skupinou, ako jediný však bol označený, a tak došlo práve vďaka nemu k oficiálnemu potvrdeniu domnienok o dlhých cestách, ktoré tento druh absolvuje. Držiteľom predošlého rekordu bol vták s označením 4BBRW, ktorý minulý rok prekonal 13.050 kilometrov.

Ornitológ Eric Woehler z Burdlife Tasmania pre ABC uviedol, že mladý brehár počas cesty pravdepodobne stratil viac ako polovicu svojej telesnej hmotnosti. Jeho let bol tiež mimoriadne riskantný, pretože tento druh nie je schopný pristáť na vode. Ak by sa o to pokúsil, prišiel by o život, jeho nohy totiž nie sú prispôsobené odletu z hladiny. „Ak teda spadne od vyčerpania do vody, alebo ho zlé počasie zatlačí do oceánu, je koniec.

Brehár hrdzavý (Limosa lapponica) má dlhé nohy a zobák a výrazné červenkasté sfarbenie peria. Obýva krovinatú tundru pri močiaroch a vresoviskách, kde sa živí najmä mäkkýšmi. Hniezdi v polárnych oblastiach (v Európe sú to najsevernejšie oblasti Škandinávskeho polostrova a Ruska), na zimu však odlieta do Austrálie a Nového Zélandu. Výnimočne ho môžeme vidieť aj na Slovensku, najmä pri väčších vodných plochách, a to počas migrácie v máji a potom v septembri a októbri. Hrdina s číslom 23486 sa však ani u nás nezastavil.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa