Súostrovie Lofoty – jeden z najkrajších kútov našej planéty

2023-01-04 13:00:00 |   |    | 

Nórsko si cestovatelia spájajú predovšetkým s potulkami po krásnej prírode. Tým najkrajším kútom tejto rozmanitej krajiny je nepochybne súostrovie Lofoty. Nachádza sa na severe krajiny a tvorí ho približne 80 ostrovov. Ich návšteva vám pomôže oddýchnuť si od všetkých starostí a načerpať novú energiu.



 

Hory, more i dobrodružstvá

Prví obyvatelia - rybári prišli na Lofoty v 12. storočí, keď tam dal kráľ postaviť kostol. Rybolov bol dlho jediným zdrojom obživy tunajších obyvateľov a aj dnes sa tam lovia najmä tresky, ktoré spracovávajú rôznymi spôsobmi. Časť z ostrovov je však ešte aj v súčasnosti neobývaných.

Ak sa vyberiete na dovolenku na Lofoty, v tom prípade nezostávajte len na jedinom z ostrovov. Snažte sa medzi nimi presúvať, pretože každý ponúka niečo iné a zaujímavé. Na svoje si prídu najmä milovníci turistiky. Buď sa prejdite popri útesoch a mori, alebo zájdite na výstup na niektorý z tunajších kopcov.

Obľúbené sú túry na Reinebringen alebo Ryten. Môžete si tiež prenajať bicykel a preskúmať niektorý z ostrovov na vlastnú päsť. Pokiaľ budete mať v lete šťastie na dobré počasie, tak na Lofotách nájdete viaceré krásne pláže a môžete sa dokonca okúpať v mori. Pripravte sa aj na rôzne dobrodružstvá. Vyskúšajte si vodné športy, choďte si zarybárčiť alebo sa len vyberte na výlety loďou pomedzi rôzne ostrovy.

 

Divočina i polárna žiara

Jedným z veľkých lákadiel Nórska je polárna žiara. Tú môžete sledovať z viacerých lokalít v krajine a medzi tie najideálnejšie patria Lofoty. Tam máte výborné šance na to, že ju dokonca uzriete viackrát za váš pobyt. Môžete sa objednať na špeciálnu tour, počas ktorej vás zavedú na miesta so skvelou vyhliadkou, ale často ju uvidíte iba počas prechádzky v meste či dedinke, kde budete bývať.

Výlety za polárnou žiarou sú rovnako populárne ako tour, počas ktorých spoznáte tunajšiu divočinu. Keďže sa podarilo uchovať prírodu v tak dobrom stave, tak sa môžete tešiť aj na množstvo vzácnych vtákov alebo zvierat, ktoré tam uvidíte na vlastné oči. Veľmi obľúbené je morské safari, ktoré si môžete spojiť aj s možnosťou kajakovania na mori. Alebo si vyberte originálnu aktivitu a spoznajte ostrovy počas jazdy na koni.

 

Na ostrovoch objavte aj kúsok histórie

I keď sa v súvislosti so súostrovím hovorí najmä o výletoch do prírody, na svoje si prídu aj milovníci histórie. Hlavné múzeum sa zaoberá nielen dejinami tunajšieho regiónu, ale aj Vikingami. Zájdite tiež do mestečka Svolvaer, ktoré je najväčšie na Lofotách a uvidíte tam typickú architektúru. Alebo si preskúmajte najzápadnejšiu časť súostrovia, kde nájdete mestečko s nevšedným pomenovaním Å (vyslovuje sa “O”). V ňom na vás čaká múzeum venujúce sa histórii rybolovu.

 

Lofoty na aute

Na Lofotách je najkrajšie skúmanie tunajšej prírody, ale aj malých dediniek. Tie sú často od seba ďaleko vzdialené a prepojené len autobusovou dopravou. Musíte však myslieť na to, že ide o odľahlejšiu oblasť, kde v jednotlivých lokalitách nežije až tak veľa obyvateľov. Preto ani spoje nie sú tak často frekventované.

Ak teda jazdíte autom, odporúča sa prenajať ho ešte na pevnine a odtiaľ sa presunúť na ostrovy pomocou trajektu. Viaceré z nich sú tiež prepojené mostami alebo tunelmi, preto je to najideálnejší spôsob na preskúmanie tohto nádherného miesta. Taktiež si tam môžete jednoduchšie naplánovať túry, pretože sa viete dostať do východiskových bodov načas a nebudete obmedzovaní dopravou.

 

Pripravte sa na veľké zmeny počasia

Od cestovateľov sa často dočítate rady o tom, že máte byť počas ciest v niektorých destináciách pripravení na časté zmeny počasia. Toto všetko v ešte väčšej miere platí aj na Lofotách. Podľa skúseností ostatných turistov sa tam dokáže počasie zmeniť z minúty na minútu.

Buďte preto vždy dobre oblečení a majte v zásobe nielen teplé, ale najmä nepremokavé oblečenie. Najmä ak sa vyberiete na nejakú túru! Nezabudnite tiež na dobrú obuv a počítajte s tým, že je tam pomerne veterno. Rešpektujte tunajšiu prírodu, počítajte s jej zmenami a potom vás neprekvapia ani takéto náhle zmeny počasia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa