Nórsko je drahé, ale stojí za to: 10 dôvodov, prečo nebudete ľutovať ani euro

2021-02-13 00:00:00 |   |    | 

Každý cestovateľ má svoj wishlist krajín, ktoré by chcel v budúcnosti navštíviť. Niektoré z nich sú pre nás síce atraktívne, ale odrádzajú nás také praktické veci ako napríklad komplikované cestovanie, ale aj vysoké výdavky. Nórsko nepochybne patrí k nádherným, ale aj tým drahším krajinám. Možno však práve teraz prišiel ten správny čas, aby ste po cestovateľskej pauze investovali aj do výletov do takýchto lokalít.



 

 

1. Lofoty

Keď sa povie Nórsko, tak sa často cestovateľom vynoria v spomienkach predstavy vidieka v obklopení nádhernej prírody. Pre mnohých z nich je preto hlavným cieľom cesty oblasť Lofoty. Niekoľko desiatok ostrovov pri nórskom pobreží je ako pohladenie pre dušu. Divočina, more, útesy s nádhernými vyhliadkami a k tomu množstvo pestrých farebných domčekov, ktoré sú postavené v štýle severskej architektúry. Veľkou výhodou je, ak máte radi turistiku, pretože v okolí si môžete dopriať niekoľko zaujímavých túr. Pre odvážnejších sú k dispozícii rôzne výlety na lodi, ktoré vás zoberú za pozorovaním zvierat alebo na preskúmanie ostatných ostrovov.

 

2. Polárna žiara

O polárnej žiare môžete počuť niekoľko historiek a na internete môžete vidieť stovky fotografií, ale aj tak vám pri prvom pohľade na ňu naskočia zimomriavky. Keď ju uvidíte na vlastné oči, zaradí sa medzi vaše najkrajšie zážitky. Najlepšie žiaru uvidíte v severských lokalitách a v období od konca jesene po prvé jarné týždne. Najintenzívnejšia je od polovice novembra do polovice januára. Z väčších miest organizujú špeciálne tour, ktoré vás zavedú na vyhliadky, odkiaľ najlepšie uvidíte tento čarovný prírodný úkaz.

 

3. Drevený kostol Gol Stave

V Nórsku nájdete mnoho starobylých kostolov, ktoré sa tam kedysi stavali len z dreva. Jedným z najznámejších je Gol Stave, ktorý je v súčasnosti presunutý do veľkého skanzenu Bygdoy. Postavili ho na prelome 12. a 13. storočia v meste Gol. Má typickú nórsku kaskádovú strechu, ktorá mu dodáva zaujímavejší vzhľad. Exteriér je zdobený viacerými vyrezávanými prvkami. Interiéru zase dominuje nádherný farebný oltár. V 19. storočí sa začalo rozprávať o tom, že už nepostačuje pre potreby tunajších kresťanov, preto ho chceli nahradiť modernejšou stavbou. No tento historicky vzácny kus chceli uchovať pre ďalšie generácie, preto ho rozobrali na jednotlivé kúsky a opäť ho postavili v skanzene neďaleko metropoly Oslo.

 

4. Fjordy

Hlavnou prírodnou atrakciou sú fjordy. Tie nájdete vo viacerých národných parkoch a môžete ich preskúmať hneď z viacerých uhlov. Ak chcete oceniť ich majestátnosť, v tom prípade sa vyberte na niektorú z plavieb, kde môžete z paluby lode sledovať mohutnosť všetkých útesov v okolí. Pokiaľ si chcete vychutnať nádhernú prírodu, ktorá ich obklopuje, v tom prípade si vyberte niektorý z turistických chodníkov a vyberte sa na ich vrchol. Odtiaľ uvidíte aj to, ako perfektne kontrastujú skaly s vodnými plochami a zeleňou v okolí.

 

5. Preikestolen

Ďalšie veľmi dobre známe turistické miesto sa nachádza v okrese Rogaland. To je známe vďaka fjordu Lysefjorden, okolo ktorého sa nachádzajú vysoké útesy s možnosťou na turistiku. Jedna z trás vedie k výbežku Preikestolen, ktorý sa nachádza vyše 600 metrov nad hladinou a budete mať odtiaľ najlepší výhľad na celé okolie. Toto miesto sa pokladá za jedno z najfotogenickejších v celej krajine. Pri sledovaní fjordu si musíte dať pozor, pretože na okraji útesu sa nenachádzajú zábrany, preto k nemu pristupujte opatrne.

 

6. Ideálna krajina na cyklistiku

Možno je to pre niekoho prekvapujúce zistenie, ale Nórsko je skutočne jedným z najlepších miest na cyklistiku. Keď sa tam vyberiete v správnom období, budete mať dobré počasie a takto sa dostanete aj do takých prírodných lokalít, ktoré sú autom ťažko dostupné. No to podstatné je, že v krajine majú perfektnú sieť cyklotrás a domáci obyvatelia sú voči cyklistom veľmi ohľaduplní.

 

7. Deichmanova knižnica

Nórsko nie je známe iba vďaka vzácnym historickým pamiatkam. Nájdete tam aj množstvo unikátnych moderných stavieb ako napríklad Arktická katedrála inšpirovaná budovou opery v Sydney. Jedným z nezabudnuteľných diel je aj Deichmanova knižnica v Osle, ktorá sa nachádza pri promenáde a vo veľmi obľúbenej štvrti zameranej na kultúrny život. Štýlová stavba sa stala multifunkčnou budovou, kde sa nachádza veľká knižnica, ale aj priestory pre ostatné oblasti kultúry. Vymyslená bola tak, aby sa nádherne odrážala na hladine a večer zase žiari vďaka množstvu farebných svetiel.

 

8. Bergen

Pre Slovákov veľmi dobre známa destinácia, pretože do Bergenu môžete počas celej sezóny kúpiť jedny z najlacnejších leteniek. Samotné mesto sa cení najmä vďaka tomu, že je v blízkosti obľúbeného fjordu, kde organizujú plavby loďou. Veľmi obľúbená je tiež oblasť pri prístave, kde uvidíte typické farebné domčeky a tunajšie trhovisko, na ktorom ponúkajú množstvo domácich lahôdok a skvelých jedál z čerstvých rýb. Ak máte chuť, vyberte sa na ľahkú túru na vyhliadku nad mesto.

 

9. Rybačka

V Nórsku sa špecializujú aj na jeden zaujímavý typ dovoleniek. Keďže popri pobreží majú skvelé podmienky na rybárčenie, organizujú tam zájazdy zamerané práve na túto záľubu. Môžete ísť do malých rybárskych dediniek, odkiaľ budete chodiť každý deň do iných končín alebo budete mať výlet iba na lodi, ktorou budete postupne prechádzať popri pobreží.

 

10. Katedrála Nidaros

Jeden z najstarších kostolov v krajine pochádza z 11. storočia. Katedrála Nidaros je postavená v románskom štýle a stále bola dôležitým kultúrnym a cirkevným centrom v tomto regióne. Aj v súčasnosti patrí medzi miesta, kde sa slávia všetky dôležité kresťanské sviatky v krajine.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Norway

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa