Švajčiarski vedci šokujú: Slimáky vraj môžu byť pre ľudí smrteľne nebezpečné

2023-11-16 09:00:00 |   |    | 

Obrie africké ulitníky, ktorí sa v Európe v posledných rokoch tešia veľkej obľube ako domáci miláčikovia, môžu byť pre ľudské zdravie nebezpečné, varuje tím vedcov z univerzity vo švajčiarskom Lausanne. Oblovky (achatiny) žravé alebo oblovky obrovské totiž môžu prenášať hlísty, ktoré u človeka predstavujú riziko zápalu mozgových blán, píše agentúra DPA.



 

Vedci z univerzity v Lausanne v odbornom časopise Parasites & Vectors upozorňujú, že asi dve tretiny pôvodcov chorôb, ktoré sú známe u obrích ulitníkov, môžu nakaziť aj človeka. "Sociálne siete sú plné fotografií ľudí, ktorí sa obloviek dotýkajú kožou alebo dokonca ústami," uviedla Cleo Bertelsmeierová z inštitútu pre ekológiu a evolúciu na prírodovednej a lekárskej fakulte. Dodala, že ľudia sa domnievajú, že sliz slimákov má na pokožku blahodárne účinky, avšak pri kontakte s ním hrozí prenos patogénov.

Bertelsmeierová so svojimi kolegami vyhodnocovala fotografie na sociálnych sieťach, aby zistili, aké rozšírené sú oblovky ako zvieratá chované doma. Dospeli k záveru, že mnoho ľudí si neuvedomuje riziko, "akému seba alebo svoje deti vystavujú, keď majú s týmito ulitníkmi kontakt, alebo si ich dokonca dávajú na tvár," podotýkajú vedci.

Oblovky sú žravé a rýchlo sa rozmnožujú. Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN) ich zaradil na zoznam nebezpečných inváznych druhov. Dokážu sa dobre prispôsobovať podmienkam mimo svojich miest prirodzeného výskytu a páchajú obrovské škody v poľnohospodárstve. Vedci z univerzity v Lausanne preto chcú, aby sa k verejnosti dostalo viac informácií ohľadom zdravotných rizík chovu týchto ulitníkov pre človeka a aby štáty regulovali možnosť ich chovu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa