Najdlhší let na svete: Spoločnosť Qantas letela z New Yorku do Sydney bez medzipristátia

2019-10-21 08:00:00 |   |    | 

Austrálska letecká spoločnosť Qantas v nedeľu úspešne zavŕšila ultradlhý testovací let z New Yorku do Sydney bez medzipristátia. Účelom letu, ktorý vykonal Boeing 787 Dreamliner, bolo vedecky preveriť, aký vplyv má táto potenciálne najdlhšia komerčná letecká trasa na pilotov, posádku a cestujúcich, informovala agentúra Reuters.



Stroj s 50 pasažiermi pristál v ranných hodinách miestneho času na sydneyskom letisku. Let mal dĺžku 16.200 kilometrov, pričom trval 19 hodín a 16 minút. Z newyorského letiska lietadlo odštartovalo s hmotnosťou 233 ton, z čoho 101 ton tvorilo palivo. Vzletový limit pre tento typ lietadla je pritom 245 ton.

S dramaticky narastajúcim dopytom po leteckej preprave a stále sa zlepšujúcim výkonom civilných lietadiel aerolínie čoraz viac skúmajú možnosti ultradlhých letov. Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) predpokladá, že ročný počet pasažierov celosvetovo vzrastie zo súčasných 4,6 miliardy na 8,2 miliardy v roku 2037.

Momentálne však nemá žiadne komerčné lietadlo kapacitu na absolvovanie takejto náročnej cesty s plným obsadením pasažierov a batožiny. Lietadlo spoločnosti Qantas preto muselo vzlietnuť s maximálnym množstvom paliva, ale iba s malým počtom cestujúcich a bez akéhokoľvek nákladu.

Cieľom testovacieho letu bolo zozbierať príslušné údaje týkajúce sa okrem iného osvetlenia interiéru, ako aj aktivity, spánku a stravovacích schém pasažierov. Experti tiež sledovali mozgovú činnosť pilotov. Cieľom pozorovaní bolo znížiť zdravotné zaťaženie osôb na palube, minimalizovať ich pásmovú chorobu a identifikovať optimálne oddychové modely pre posádku.

Qantas tiež plánuje otestovať nonstop let z Londýna do Sydney, pričom koncom roka má vedenie spoločnosti rozhodnúť, či zaradí tieto ultradlhé lety do svojej ponuky. Ak by sa tak stalo, prvé komerčné ultradlhé lety aerolínie uskutočnia v roku 2022 alebo 2023.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa