Sekundy od katastrofy: Krátko pred Vianocami pri Dubaji takmer havaroval Boeing

2022-01-02 12:30:00 |   |    | 

Stovky ľudí sa tohtoročných Vianoc takmer nedožili. Boeing 777-300ER leteckej spoločnosti Emirates sa totiž krátko po odlete z Dubaja 20. decembra takmer zrútil do obytnej štvrte.



Let EK-231 z Dubaja do Washingtonu takmer skončil obrovskou katastrofou. Úrady totiž zaregistrovali, že stroj typu Boeing 777-300ER s kapacitou 396 pasažierov preletel krátko pred 3. hodinou ráno neďaleko Medzinárodného letiska Dubaj nad obytnou zónou vo výške 175 stôp, teda 53 metrov.

Podľa stránky theaircurrent.com ale všetko nasvedčuje tomu, že bol nesprávne nastavený autopilot (resp. neboli zmenené nastavenia z predošlého príletu stroja), čo znova nastoľuje otázky ohľadom spoľahlivosti automatizovaných systémov, ktoré už viackrát spôsobili fatálne nehody.

Problémy decembrového letu sa na verejnosť dostali až potom, čo o nich začali vo whatsappových skupinách diskutovať piloti. Viacerí sa zhodli, že ten, ktorý mal na starosti let z Dubaja do Washingtonu, až slepo nasledoval pokyny letového povelového prístroja, čím takmer spôsobil katastrofu.

Podľa dát zo systému Flightradar24, ktorý sleduje lety komerčných lietadiel v reálnom čase na mape, nezačalo lietadlo v Dubaji po odlepení od dráhy stúpať. The Aviation Herald informuje, že stroj zostal na zemi až do dosiahnutia rýchlosti minimálne 216 uzlov (400 km/h), následne rýchlosťou 262 uzlov (485 km/h) preletel asi 53 metrov nad Deirou, obývanou časťou Dubaja a až potom nabral potrebnú výšku. Pre porovnanie – pri inom odlete bolo lietadlo s takouto rýchlosťou už vo výške 1.550 stôp, teda 472 metrov.

Tieto údaje naznačujú, že posádka významne prekročila rýchlostné limity pre odlety, takže mohlo dôjsť k poškodeniu vztlakových klapiek na krídlach. Lietadlo sa teda malo vrátiť na letisko na dôkladnú kontrolu, piloti namiesto toho pokračovali v 14,5-hodinovom lete do Washingtonu.

Letecká spoločnosť Emirates už potvrdila, že incident vyšetruje, hovorca však zároveň pripustil, že „let pokračoval naďalej bezpečne až do cieľa a po technickej kontrole posádka obsluhovala stroj aj počas spiatočného letu do Dubaja.“ Podľa informácií portálu The Aviation Herald boli však jej štyria členovia prepustení.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Emirates,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa