Rakúsko alebo Maďarsko? Porovnali sme dve obľúbené trasy k Jadranskému moru

2023-06-15 12:00:00 |   |    | 

Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších letných destinácií Slovákov. Mnohí tam cestujú autom a pred dovolenkou riešia itinerár cesty aj poplatky. Z Bratislavy sa ponúkajú dve základné možnosti – cez Rakúsko a Slovinsko, alebo cez Maďarsko. Ktorá z nich je lepšia?



 

Tak ako pri tovare či službách, aj v tomto prípade si musia dovolenkári vyhodnotiť najmä pomer ceny a kvality. Otvorenie maďarskej rýchlostnej cesty M86 umožnilo vyhnúť sa Budapešti a výrazne si skrátiť cestu cez Szombately, a tak dnes už obe alternatívy – cez Rakúsko a Slovinsko, ako aj cez Maďarsko – trvajú v podstate rovnako a do Záhrebu sa dostanete za približne 4,5 hodiny.

 

Cesta cez Rakúsko a Slovinsko

Mnohí vodiči napriek otvoreniu ďalšieho úseku rýchlostnej cesty v Maďarsku zostávajú verní cestovaniu cez Rakúsko a Slovinsku. Trasa prechádza krásnym prostredím, kde je vonku čo obdivovať a výhodou je aj stav ciest, odstavných plôch a sociálnych zariadení.

Za kvalitu si však treba priplatiť. Pri tejto alternatíve potrebujete hneď dve diaľničné známky – rakúsku i slovinskú, ktoré sa dajú zakúpiť cez internet alebo na hraničných priechodoch. 10-dňová diaľničná známka v Rakúsku stojí 9,90 eur, 2-mesačná 29 eur a celoročná s platnosťou do konca januára nasledujúceho roka 96,40 eur.

Šesťdesiatkilometrová cesta po diaľnici cez Slovinsko pozdĺž Mariboru a Ptuju vás vyjde minimálne 15 eur (od 15. júna 16 eur). To je však cena za týždňovú známku, takže si v prípade dlhšieho pobytu budete musieť ďalšiu kúpiť aj cestou naspäť, prípadne si rovno zaobstarajte mesačnú známku (30 eur, resp. od 15. júna 32 eur).

Výhody: Kvalitné diaľnice, pekné odstavné plochy a čisté sociálne zariadenia.

Nevýhody: Najdrahšia trasa kvôli potrebe dvoch diaľničných známok, riziko dopravných obmedzení v Rakúsku.

 

Cesta cez Maďarsko

Najkratšia a najlacnejšia cesta je cez Maďarsko z Bratislavy v smere Rajka – Mosonmagyaróvár - Szombathely - Letenye po rýchlostnej ceste M86, kde je nutné mať zakúpenú maďarskú diaľničnú známku (10-dňová stojí cca 15 eur, mesačná cca 24 eur). Cesta trvá porovnateľne s rakúskou alternatívou, je však o približne 74 kilometrov kratšia.

Pozor však na to, že vyhľadávače vám ako najkratšiu alternatívu ponúknu trasu, ktorá zahŕňa približne 30-kilometrový úsek po ceste II. triedy medzi obcami. Ak by ste sa mu chceli vyhnúť, neodbočte z diaľnice M1 v Mosonmagyaróvári, ale pokračujte až do Győru. Cesta sa tak predĺži len o 20 kilometrov, je však bezpečnejšia.

Výhody: Najkratšia a najlacnejšia trasa, potreba zakúpiť len jednu diaľničnú známku.

Nevýhody: Horšia kvalita ciest, odstavných plôch a sociálnych zariadení.

 

Diaľničné poplatky v Chorvátsku

V Chorvátsku sa neplatia klasické diaľničné známky, ale spoplatnené sú jednotlivé úseky. Pri príjazde na diaľnicu si musíte zobrať lístok a pri odjazde ho odovzdať a zaplatiť mýto. Mýtne sa dá platiť v hotovosti (od roku 2023 len eurami), kartou alebo prostredníctvom elektronickej jednotky ENX s nabitým kreditom.

Výška poplatkov závisí od kategórie vozidla a prejdenej vzdialenosti. V letnej sezóne je nutné počítať s 10-percentnou sezónnou prirážkou. Priemerná cena mýta pre osobné vozidlá je približne 6 eur/100 km. Za prejazd najdlhšou diaľnicou A1 (Zagreb – Dubrovník) zaplatíte aktuálne 26 eur.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa