Macron chce vo Francúzsku lacné vlakové cestovné ako v Nemecku

2023-09-05 16:00:00 |   |    | 

Ľudia vo Francúzsku by mohli v regionálnych vlakoch čoskoro výrazne ušetriť za cestovné. Prezident Emmanuel Macron v rozhovore na videokanáli YouTube vyhlásil, že zadal ministrovi dopravy prípravu lacného lístka, ktorého obdoba od mája platí v Nemecku. Minister Clément Beaune dodal, že lístok by bol prospešný pre ovzdušie aj pre peňaženky Francúzov.



"Požiadal som ministra dopravy, aby zaviedol jednotný systém vo všetkých regiónoch, ktoré o to budú mať záujem," odpovedal Macron na otázku youtubera hovoriaceho si Hugo Décrypte. Ten chcel na svojom kanáli sledovanom väčšinou mladými ľuďmi vedieť, či by francúzska vláda bola ochotná prispievať ľuďom na cestovné tak, aby podobne ako v Nemecku stálo 49 eur mesačne.

Majitelia nemeckého lístka ho môžu využívať v regionálnych vlakoch, autobusoch či v mestskej doprave. Nemecká vláda bude do roku 2025 na lacné cestovné poskytovať regiónom 1,5 miliardy eur, rovnakú sumu dajú aj spolkové krajiny. Podľa nedávnej štúdie nemeckého ministerstva dopravy však lístku hrozí zdraženie, keďže v štátnej pokladnici na jeho dlhodobé udržanie chýbajú miliardy eur.

Francúzski vládni politici zatiaľ o možnej cene nehovoria, vyzdvihujú naproti tomu prínosy zlacnenia verejnej dopravy. "Vytvorme vo Francúzsku tento vlakový pas, v záujme životného prostredia a kúpnej sily, spoločnými silami vlády a regiónov," uviedol na sociálnej sieti X minister Beaune. Podľa Macrona by mala byť lístok súčasťou širšej snahy o zlepšenie kvality ovzdušia, napríklad v kombinácii s podporou ekologicky šetrnejšieho bývania.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa