Malé mestečko Hodonín vás poteší zoo, akvaparkom aj architektúrou

2015-12-04 08:00:00 |   |    | 

S našim západným susedom si väčšinou, my Slováci, veľmi dobre rozumieme. Výnimkou sú snáď len vzájomné hokejové zápasy, kedy je rivalita medzi oboma národmi „na spadnutie.“ Aj preto sa veľmi radi vraciame do Čiech a spomíname na predošlé spoločne strávené „časy“.



 

Len na sa skok od slovenských hraníc leží mestečko Hodonín (približne 13 kilometrov od slovenskej Skalice). Mestečko je známe tým, že sa tu v roku 1850 narodil československý prezident Tomáš G. Masaryk a svojou vinárskou tradíciou.

Okrem kvalitného vínka si tu môžete pochutnať aj na kvalitnom nepasterizovanom pive, ktoré tu majú v ponuke viaceré rodinné „pivovary“. Mnohé z nich sú zároveň krčmičkami, kde vám zlatavý mok radi načapujú. Okrem klasickej „desiatky“ či „dvanástky“ môžete ochutnať pivo s príchuťou medu či sladké čierne. Ani v kuchyni vás nebude nič obmedzovať a pochutíte si ako na tradičných českých špecialitách, tak aj na medzinárodných pokrmoch.

 

Po uspokojení vašich chuťových pohárikov môžete potešiť i vaše oči. V Hodoníne nájdete množstvo vzácnych sakrálnych pamiatok. Medzi tie najnavštevovanejšie patria: Kostol sv. Vavrinca, Kaplnka sv. Kríža či Chrám sv. Metoda. V centre mesta môžete obdivovať budovu Hodonínskej radnice, v ktorej dnes sídli Mestský úrad Hodonín. Toto dielo projektoval Arnošt Gotthilf a je postavené v štýle Norimberskej secesie. Milovníci umenia a histórie tu nájdu veľké množstvo zaujímavých zákutí, medzi ktoré patria: Galéria výtvarného umenia, galéria Kaplička, Masarykovo múzeum – zámoček, či Múzeum naftového dobývania a geológie. Pri návšteve okresného mesta Juhomoravského kraja určite nevynechajte návštevu miestnej ZOO. Nájdete tu všetky známejšie druhy zvierat a ich mačkovité šelmy majú k dispozícií obrovské výbehy, vďaka ktorým ich budete vidieť z blízka. Poslednou novinkou pre širokú verejnosť je pôvabný pavilónik plameniakov. V súčasnosti je Hodonínska ZOO domovom 730 zvierat, ochraňuje pritom 70% ohrozených druhov svetovej fauny vďaka čomu prispieva k celosvetovej ochrane zvierat na zemi. Medzi vzácne „exempláre“ patria šimpanzy, dva druhy lemurov, surikaty a iné druhy. Vidieť môžete aj zebry, ťavy, africké antilopy, jaguáre, rôzne druhy tigrov či afrického leva. Nájdete tu však i morský svet v ktorom môžete spoznávať krásu koralových útesov či žraloka čiernoplutvého.

 

Nielen okresné mestečko je plné zaujímavých a neopakovateľných vecí. Jedinečnosť celej oblasti Slovácka podtrhuje aj zachovalá ľudová architektúra – domy s bielou fasádou, modrým lemom a s farebnými kvetinovými vzormi. Presne také môžete nájsť v Javorníku v časti s názvom Kopánky, kde je dodnes zachovalá dobová zástavba domov. Typickým stavebným materiálom tu je nepálená tehla tzv. kotovice. Oblasť je vyhlásená za dedinskú pamiatkovú zónu. Podobné domčeky nájdete aj v dedine Hurbé Vrbce. Obec Mikulčice – Valy je domovom významného hradiska z Veľkomoravského obdobia, za návštevu stojí i veterný mlyn Starý Poddvorov či zámok Milotice.

 

Ak máte už plné zuby sychravého počasia a stereotypu a chcete pookriať, navštívte Hodonín. Okrem kulinárskeho zážitku vás tu čaká aj množstvo pamiatok s neopakovateľnou atmosférou. Zabaviť sa môžete i v miestnej ZOO či v miestnom aquaparku.

Zdroje/autor: hodnin.eu, zoo-hodnin.cz/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa