Kostoly na Broumovsku - nová národná kultúrna pamiatka Českej republiky

2022-02-14 06:00:00 |   |    | 

Súbor barokových kostolov v okrese Broumov vo východných Čechách sa stane od júla tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodla o tom česká vláda.



 

"Unikátny súbor barokových stavieb predstavuje architektonické skvosty majstrovsky zasadené do krajiny.  Královohradecký kraj podal podnet na ministerstve kultúry začiatkom minulého roka," informovali predstavitelia kraja.

Desať kostolov a jedna kaplnka z prvej polovice 18. storočia je až na jeden prípad dielom architektov Kryštofa a Kiliána Ignáca Dientzenhoferových - otca so synom -, ktorí patrili k najvýznamnejším barokovým staviteľom, píše TV Nova.

Jednotlivé stavby už kultúrnymi pamiatkami sú; ako celok však teraz zamierili o triedu vyššie. Národnou kultúrnou pamiatkou sa stali vďaka spojeniu doby svojho vzniku, architektov i zadávateľa - opáta břevnovsko-broumovského opátstva Otmara Zinkeho -, a tiež pre unikátne situovanie v skalnatej krajine Broumovských stien, ktoré je jedinečné v európskom meradle.

Štatút národnej kultúrnej pamiatky je udeľovaný najvýznamnejšiemu kultúrnemu dedičstvu Českej republiky. Okrem najprísnejšej ochrany dáva tento stav väčšiu šancu na získanie peňažných prostriedkov z dotácií.

Úrady sa usilujú o zapísanie súboru broumovských kostolov na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), pripomína TV Nova.

Predmetné kostoly a kaplnka sa okrem mesta Broumov nachádzajú v obciach Otovice, Šonov, Bezděkov nad Metují, Heřmánkovice, Božanov, Ruprechtice, Vernéřovice, Vižňov, Martínkovice a na vrchu Hvězda pri Hlavňove.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: CzechTourism
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa