V Čechách sprístupnili chatu spisovateľa Bohumila Hrabala: V prvý deň prilákala davy ľudí

2022-02-05 12:00:00 |   |    | 

Stovky záujemcov pricestovali v sobotu na prehliadku bývalej chaty jedného z najznámejších českých spisovateľov Bohumila Hrabala, ktorú po prvý raz otvorili pre verejnosť. TASR prevzala túto informáciu od denníka Právo.



 

Nehnuteľnosť s pozemkom s rozlohou 3500 metrov štvorcových nachádzajúcu sa v osade Kersko v okrese Nymburk nedávno odkúpil Stredočeský kraj za 9,9 milióna korún od susedov Hrabalovcov, ktorí sa ňu starali počas posledných rokov spisovateľovho života.

Keďže od smrti Hrabala (1914–1997) uplynulo tento týždeň 25 rokov, rozhodli sa interiér sprístupniť a to napriek tomu, že zatiaľ v ňom takmer nič nie je. Budúcu expozíciu momentálne pripravuje Polabské múzeum. Chceli by ju vrátiť do podoby, v akej ju Hrabal zanechal.

Už v sobotu dopoludnia čakalo v rade pred chatou obľúbeného autora, ktorý sa preslávil napríklad novelou Ostro sledované vlaky, množstvo ľudí z rôznych častí regiónu. Autá stáli pozdĺž niekoľkých kilometrov a návštevníci čakali v zástupe siahajúcom už od hlavnej cesty.

Bohumil Hrabal s manželkou kúpili chatu nachádzajúcu sa v miestnych lesoch v roku 1965 za spisovateľove literárne honoráre. Hrabal tam strávil vyše 30 rokov a vznikli tu i niektoré jeho literárne diela. "Najradšej písal vonku na lavičke pod stromami alebo na zasklenej verande," uviedol riaditeľ Polabského múzea Jan Vinduška. Dodal, že pri preberaní chaty od predošlých majiteľov objavili v garáži niekoľko pôvodných kusov nábytku, ktoré je možné aktuálne vidieť v kuchyni chaty.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa