Česi a Slováci majú spoločný betlehem: Pripomína priateľstvo našich krajín aj 30 rokov po rozdelení

2023-01-01 10:00:00 |   |    | 

Pred 30 rokmi sa Česko-Slovensko pokojnou cestou rozdelilo na dva samostatné štáty. Obyvatelia oboch krajín však k sebe majú naďalej veľmi blízko, najmä pre jazykov príbuznosť, rodinné väzby a 75-ročnú spoločnú históriu. Potvrdením vzájomného priateľstva je i unikátny česko-slovenský betlehem v obci Horní Lideč na hranici oboch krajín.



 

Českí a slovenskí rezbári vytvorili drevený skvost

Tradícia stavania betlehemov má v Čechách, na Morave i na Slovensku stáročnú tradíciu. Obe krajiny sa môžu popýšiť nádhernými mechanickými betlehemami (napr. v Rajeckej Lesnej, Banskej Štiavnici, Terchovej, Sušiciach, Jinřichovom Hradci či Třebichoviciach pod Orebem), ale len jeden z nich má vyrezané do dreva pamiatky z oboch krajín bývalého spoločného štátu aj s ich typickými remeslami.

V decembri 2011 uviedli v Horní Lidči slávnostne do života česko-slovenský mechanický betlehem. Pracovalo na ňom 15 rezbárov z Česka i Slovenska a jeho nosnou myšlienkou je spojenie biblického príbehu svätej rodiny v Betleheme s rozsiahlou kompozíciou. Osobitná časť je venovaná svätým Cyrilovi a Metodovi.

Obsahuje viac ako 100 vyrezávaných stavieb, medzi nimi 20 najväčších a najznámejších historických dominánt Zlínskeho kraja a rovnaký počet z Trenčianskeho. V betleheme nájdete aj asi 230 figúr, z toho 75 sa pohybuje znázorňujúc tradičné remeslá a zvyky. Napríklad hrnčiar na hrnčiarskom kruhu tvorí svoje dielka, mäsiar porcuje prasa na zabíjačke, kováč podkúva koňa či oráč orie pole. Všetko naokolo jemne vrčí, klape, ťuká a cinká.

 

Trenčiansky hrad či Mohyla M.R. Štefánika vyrezaná v dreve

Už na prvý dojem pôsobí betlehem pompéznym dojmom. Kopcovitá krajina so známymi kostolmi, hradmi a zámkami je umiestnená na ploche 170 m2. Z valašských pamiatok a tradícií je tu vyobrazený Sv. Hostýn, bazilika vo Velehrade, hrad Buchlov a zámok Buchlovice, Radhošť, Jurkovičove Pustevny Maměnka a Libušín či zámok vo Vsetíne.

Hlavnými dominantami, ktoré sú tu stvárnené zo slovenskej strany, sú Trenčiansky hrad, Bojnický zámok, kostol na Skalke pri Trenčíne, Mohyla M. R. Štefánika na Bradle, zrúcaniny hradov Beckov, Čachtice, Lednica, trenčianska mestská veža, rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci a ďalšie.

 

Filmová produkcia ozvláštni betlehem

Okrem týchto vyrezávaných stavieb a postavičiek je betlehem doplnený o premietanie filmu, ktorý návštevníkom približuje najzaujímavejšie historické momenty, udalosti, zvyky a staré pôvodné remeslá, tak ako sa v priebehu stáročí vyvíjali v tomto kraji, na česko-slovenskom pomedzí.

V priebehu filmovej projekcie sú osvetľované  jednotlivé monumenty betlehemu, o ktorých sa v danom okamihu vo filme hovorí. Podmanivá hudba a sprievodný komentár dotvárajú výnimočnú atmosféru betlehemského príbehu o narodení Ježiška.

Film sa premieta vždy o 14:00 hodine a trvá polhodinu. Samotný betlehem je prístupný celoročne okrem pondelkov. Každoročne ho navštívi vyše 10 tisíc návštevníkov, pričom dôvod je zrejmý – nič podobného inde neuvidíte.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa