Perlami obsypaný vianočný stromček: Kultové ozdoby vyrábajú na jedinom mieste sveta

2022-12-24 13:00:00 |   |    | 

V uplynulých dňoch ste azda všetci zdobili vianočný stromček, na ktorý ste vešali ozdoby od výmyslu sveta. Viacerí z vás otvorili aj zaprášený kufor, ktorý celý rok ležal v pivnici ukrývajúc sklenené vianočné ozdoby po vašich rodičoch či starých rodičov. Medzi týmito retro pokladmi sú s najväčšou pravdepodobnosťou aj hviezdy, zvončeky a ďalšie krehké figúrky z malých trblietavých perličiek, ktoré ste ako deti videli na vianočných stromčekoch u svojej babičky. Dodnes ich vyrába jediná firma na svete – firma Rautis z obce Poniklá na severe Čiech.



 

Technologická špionáž fungovala už v roku 1912

Rautis sídli v malej obci Poniklá neďaleko Jablonca nad Jizerou v Podkrkonošiach. Ročne vyprodukuje cez 150 tisíc ozdôb zo sklenených dutých perál a unikátnosť ich výroby ocenilo v roku 2020 aj UNESCO, keď túto jedinečnú techniku výroby zapísalo na Zoznam svetového nehmotného dedičstva. Postup fascinuje ročne cez desať tisíc návštevníkov, ktorí túto malú obec navštívia.

Výroba dutých sklenených perličiek tu prebieha nepretržite už od roku 1902 v rovnakých priestoroch. V prvých desaťročiach 20. storočia sa v Poniklej a na Jablonecku v obrovských objemoch fúkali duté sklenené perly, ktoré sa vyvážali do celého sveta. V roku 1912 sem však prišla skupina Japoncov, ktorých úlohou bolo túto výrobu skopírovať  a preniesť do krajiny vychádzajúceho slnka. To sa im aj podarilo a lacnejšie japonské perly zaplavili svetové trhy.

Miestni perličkári mali zrazu plné sklady nepredajného tovaru a začali premýšľať, ako tieto perly využiť inak. Pretože sa v tom čase začala presadzovať móda zdobenia vianočných stromčekov, napadlo niektorým výrobcom navliekať perly na drôt a formovať z nich rôzne tvary. Tento spôsob sa rýchlo presadil a perličkové ozdoby si získali celosvetovú slávu.

 

Jediné na svete

Medzi rokmi 1948 až 1989 prebiehala výroba perlí a ozdôb pod hlavičkou štátneho podniku. Po roku 1989 bol podnik sprivatizovaný a vznikla rodinná firma Rautis, ktorá sa zamerala výlučne na výrobu dutých perál a ozdôb z nich. A keďže sme boli aj my zvedaví, ako vzniká táto krehká krása, vybrali sme sa na miesto činu.

Svetovosť tohto miesta firma Rautis navonok nijak okázalo neprezentuje. Nenápadná skromná budova pár metrov od podnikovej predajne nenasvedčuje tomu, že tu vzniká na 20 tisíc vzorov ozdôb, z ktorých mnohé majú viac ako 100 rokov. Vo výrobnej  budove sa nachádza striebriareň, farbiareň a taktiež tam ozdoby ručne maľujú a dekorujú. V budove sa nachádza aj kreatívna dielňa, kde si môžete vyskúšať napríklad zložiť z perličiek povestné hviezdy z Poniklej.

 

Pri výrobe pomáhala celá rodina

Samotné vyfukovanie sklenených perál sa dodnes rieši takzvaným faktorským sprostredkovateľským spôsobom práce. Rautis zadá, čo potrebuje, a zazmluvnení miestni výrobcovia to vyrobia. Firma má už od začiatku výroby v roku 1902 vlastných domácich fúkačov, rezačov a montážnikov perlových ozdôb. Dnes pre ňu pracuje zhruba 20 ľudí, ktorí sa tým živia. Vo firme im predpripravia prácu, pre ktorú si prídu, doma ju urobia a prinesú späť hotovú.

Domáci výrobcovia teda dostanú sklenené trubičky, formy na vyfukovanie a podľa zadania nafúkajú perličky. Tento proces funguje už vyše 100 rokov. Pri zápise do UNESCO, čo je veľmi náročný a zdĺhavý proces, museli napríklad každého takéhoto fúkača perál nafotiť, urobiť mu vlastné portfólio a získať jeho súhlas, že so zápisom na tento prestížny zoznam súhlasí. Na zoznam sa nezapísali samotné ozdoby, ale práve tento jedinečný spôsob výroby, ktorý sa ani po 100 rokov nijak nezmenil.

Takto sa začiatkom 20. storočia živilo v okolí Poniklej cez 400 rodín. V domácnostiach sa do výroby väčšinou zapojila celá rodina - otec alebo dedko fúkali a striebrili perly, babička ich rozrezávala na jednotlivé kúsky a matka s deťmi ich navliekali a tvarovali do ozdôb. Záujem o túto prácu bol veľký, lebo si zarobili viac ako domáci tkáči, ktorých bolo v Krkonošiach v tom čase taktiež veľa.

 

Ponikelskí černosi  

Že je niekto perlár, sa v tej dobe poznalo aj podľa začernenej kože na tvári. Na striebrenie sa vtedy používal roztok olova, zinku a dusičnanu strieborného, ktorý sa do sklenených trubičiek nasával ústami, čo viedlo k otrave a sfarbeniu pokožky, jazyka či pier. Preto perlárov v tomto kraji nazývali aj ponikelskí černosi. Dnes sa už perličky striebria prístrojom bez nutnosti nasávania ústami. Samozrejme človek by vedel vymyslieť aj stroj na fúkanie perál, pri ktorom by bola jedna perla ako druhá. Takéto ozdoby by však už stratili svojho výnimočného ducha.

 

Exkurzia do výrobne

Pri návšteve Poniklej môže každý absolvovať komentovanú prehliadku výroby a spracovania perličiek a taktiež si na záver vyskúšať svoju šikovnosť v kreatívnej dielni. Prehliadka začína v podnikovej predajni, kde vám predvedú, ako sa zo sklenenej trubičky nahriatej nad kahanom a vloženej do formy vyfúkne riadok perličiek, ktorému sa hovorí „klauč“. V súčasnosti sa používa zhruba 1000 rôznych foriem na perly vo veľkosti od 3 do 30 milimetrov. Samotné fúkanie vyzerá jednoducho, ale fúkač sa zaučuje aj pol roka, kým získa potrebnú zručnosť.

Potom sa vydáte do susednej budovy do miest, kde sa klauče farbia striebrom, a to vo vnútri ešte stále spojených perličiek. Po striebrení sa uskutoční farbenie klaučov namáčaním v špeciálnych farbách na sklo.

Neskôr po zaschnutí prichádza na rad maľovanie či dekorovanie farebným posypom a na záver rezanie, kde už máme hotové perličky pripravené ku konečnej tvorbe ozdôb. Na väčšie priemery sa používa rezací strojček s otočným nožom, menšie perličky sa od seba oddeľujú ručnými nožíkmi.

Po oddelení sa perličky navliekajú na tenký drôtik a formujú do rôznych tvarov. Všetko je ručná práca, a tak záleží na ume a šikovnosti tunajších pracovníkov, ako sa výrobok podarí. Pri exkurzii uvidíte každú časť výroby a na záver si v kreatívnej dielni môžete vyskúšať vytvoriť svoju vlastnú ozdobu.

 

Tisíce rôznych druhov perál

Celkovo majú v Poniklej asi 20 tisíc typov ozdôb, ale nevyrábajú sa samozrejme všetky. Vo výrobe je zhruba 550 typov, ktoré majú v základnej ponuke a nakupujú sa vo firemnej predajni v Poniklej alebo na e-shope.

Počas adventu sa s ich produkciou vianočných ozdôb môžete stretnúť aj na vianočných trhoch po celej Českej republike. Populárne sú aj hobby sety, čo sú vlastne stavebnice na výrobu vlastných ozdôb. V krabičke si kúpite materiál na jednu ozdobu aj s podrobným návodom a môžete sa pustiť do tvorenia.

 

Otvorené po celý rok

Firemná predajňa Rautisu je otvorené celoročne od 9. do 17. hodiny okrem vianočných sviatkov, Nového roka a Veľkonočného pondelka. Exkurzie do výroby začínajú vo všedné dni o 9., 11., 13. a 15. hodine. Počas víkendov, letných prázdnin a štátnych sviatkoch sú každú hodinu medzi 9. a 16. hodinou. Termín exkurzie je ideálne si zarezervovať vopred.

 

Vianočné gule v krištáli

Ak sa chcete dozvedieť viac o tradícii vyrábania vianočných ozdôb na severe Čiech v oblasti známej ako Krištáľové údolie (Crystal Valley), zastavte sa v neďalekom Jablonci nad Nisou, kde v júni otvorili v rámci Múzea skla a bižutérie expozíciu venovanú skleneným vianočným ozdobám s názvom „WoW - Svet zázrakov“. Vyše 3000 vianočných ozdôb, od historických až po súčasné, nájdete v modernej sklenej prístavbe v tvare krištáľu k pôvodnej secesnej budove múzea.

Táto expozícia vznikla z daru firmy Jablonex, ktorá v roku 2008 prenechala múzeu celú svoju vzorkovňu vianočných ozdôb. Uvidíte tu ručne fúkané gule s nádhernými dekoráciami, ozdoby z čias Prvej republiky, ale aj z obdobia socializmu.

Celkom je tam vystavených 3307 vianočných ozdôb. Podrobnosti o vystavených exemplároch a tradícii výroby sklenených ozdôb sa návštevníci dozvedia z audio sprievodcov, ktorí sú k dispozícii v piatich jazykových mutáciách.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa