Zabudnite na nudnú teóriu: Múzeum Prvého slovenského gymnázia je plné zaujímavostí

2023-01-07 12:30:00 |   |    | 

Gemer a Malohont, to je čarovná oblasť Slovenska, kde sa v minulosti písala jedna z najvýznamnejších etáp našich dejín. V meste Revúca vzniklo vôbec prvé slovenské gymnázium, ktorého fungovanie dnes pripomína malé, ale o to zaujímavejšie múzeum v pôvodnej budove.



 

Revúca zohrala významnú úlohu v procese formovania novodobého slovenského národa. V tzv. Latinákovom dome otvorili v septembri 1862 strednú školu, kde sa poprvýkrát vyučovali v slovenskom jazyku všetky predmety a v ktorej pôsobili len slovenskí učitelia. Hlavným cieľom založenia gymnázia bolo zabrániť odnárodňovaniu slovenskej mládeže a pripravovať národne uvedomelú inteligenciu.

Počas dvanásťročnej existencie prešlo bránami gymnázia celkovo 566 študentov a z mnohých sa stali významné osobnosti. V Revúcej študoval napríklad aj spisovateľ Martin Kukučín. Učitelia do výchovy a vyučovania študentov zavádzali aj nové metódy, založené na názornosti a experimentoch. Výraznou postavou profesorského zboru bol najmä pedagóg Ivan Branislav Zoch, priekopník vo vyučovaní telesnej výchovy v celom Uhorsku.

Na gymnáziu sa okrem toho vyučovala slovenčina, maďarčina, nemčina a latinčina a vysvedčenie z roku 1850 spomína aj „mravnosť, pozornosť, pilnosť, náboženstvo, zeme- a dejepis, počto- a meroveda, prírodopis a krasopis.“ Významná bola aj mimoškolská činnosť. Študenti pod vedením svojich profesorov hrávali divadlá, usporadúvali besedy a zábavy, vydávali študentské časopisy.

Prázdniny mali trikrát do roka - na Vianoce, na Veľkú noc a samozrejme počas leta. Keď však boli zďaleka, kratšie študentské voľná trávili v Revúcej, pretože cestovať domov by sa im neoplatilo. Študenti totiž pochádzali z celého Slovenska a väčšina bývala u ľudí v okolí. Ubytovanie škola nezabezpečovala, stravu však áno. Pri gymnáziu sa otvorilo alumneum - školská jedáleň, v ktorej usilovní, chudobní študenti dostávali obedy a večere so zľavou, prípadne zadarmo. O plné bruchá množstva študentov sa starala jediná kuchárka.

Gymnázium bolo od začiatku svojej existencie v nemilosti vládnucich tried Uhorska. Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní (1867) zosilneli maďarizačné snahy a národné hnutia slovanských národov boli považované za vlastizradu a potláčané. V roku 1874 uhorská vláda revúcke gymnázium násilne zatvorila a jeho majetok, získaný zbierkami, bol zhabaný. Časť z neho však môžete dnes vidieť v Múzeu Prvého slovenského gymnázia, ktoré po rekonštrukcii otvorili v marci 2016 v pôvodnej budove.

Tzv. Latinákov dom je dvojtraktová rokoková kúria z druhej polovice 18. storočia, klasicisticky upravená začiatkom 19. storočia. V strede domu je vstupná krytá chodba – dúfart a po jeho stranách boli počas fungovania gymnázia triedy. V jednej z miestností bola školská jedáleň a súčasťou domu bola tiež čierna kuchyňa, komora, sýpka a pivnica. Za domom sa nachádzala malá záhrada (dnes Park slovenských národovcov).

V pôvodných priestoroch dnes uvidíte expozíciu, približujúcu život študentov a zamestnancov gymnázia. V jednej miestnosti je dobovo zariadená školská trieda so starými lavicami, tabuľou, katedrou a rôznymi pomôckami a k vzácnostiam patria aj učebnice, školské časopisy, zápisnice či klasifikácie. Fungovanie škôl v druhej polovici 19. storočia ilustruje tiež interiér dobovej zborovne s historickým nábytkom a čierna kuchyňa. Podkrovné priestory múzea sú využívané na dočasné výstavy a rôzne podujatia.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa