Lovecký zámoček Hohenlohe

2021-09-01 10:00:00 |   |    | 

Lovecký zámoček Hohenlohe



 

Lovecký zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine vlastní Kancelária prezidenta SR, vo vybraných termínoch je však sprístupnený aj verejnosti.

 

História

Drevený zámoček dal v rokoch 1883 až 1985 postaviť vtedajší vlastník javorinského panstva, pruské knieža Christian Craft Hohenlohe-Öhringen. Na mieste, z ktorého vidno Belianske aj Vysoké Tatry, ho navrhol architekt Jean Leindecker.

Majetok zdedil jeho synovec, knieža August Kraft von Hohenlohe, ktorý však trvalo žil v Maďarsku. Keďže mu spôsoboval čoraz väčšie dlhy najmä neplatením daní, v roku 1935 ho predal Československej republike.

Zámoček prešiel v rokoch 1975 až 1977 čiastočnou prestavbou, kedy bol prevedený na Stranícky podnik služieb Praha. Priestory roky využívali najvyšší predstavitelia komunistického režimu a od roku 2004 slúži na reprezentačné účely prezidentom Slovenskej republiky.

 

Súčasnosť

V zámočku Hohenlohe sa zachovala značná časť pôvodného vybavenia vrátane ďalekohľadu od mníchovského optika Jacoba Merza, fotografií, obrazov aj gongu na zvolávanie spoločenských udalostí.

Návštevníci sa môžu tešiť na vstupnú halu s množstvom poľovníckych trofejí, spoločenské miestnosti a ďalšie priestory, kde sa uskutočnilo v histórii zámočku aj množstvo dôležitých rokovaní a stretnutia panovníkov a významných osobností.

 

Ako sa tam dostať

K zámočku vedie cesta z Tatranskej Javoriny. Priamo pri ňom je k dispozícii parkovisko.

UPOZORNENIE: Objekt je pre turistov otvorený len v stanovených termínoch a časoch, ktoré sú zverejnené na oficiálnej stránke prezidenta SR. Je vhodné vopred si prehliadku rezervovať.

 

Vstup so psom

Vstup do interiéru so psom nie je povolený.

 

Zaujímavosti v okolí

Ski centrum Strachan (9 km)

Ždiar (11 km)

Ski Monkova dolina (12 km)

Bachledova dolina (15 km)

Belianska jaskyňa (17 km)

Kežmarok (32 km)

Vysoké Tatry

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa